Артистична архитектура от Ню Йорк

Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 
Завършена бе новата сграда на модната дизайнерска компания Diane von Furstenberg Studio в района на Ню Йорк. Проектът е Work Architecture Company.

Сградата се намира между две забележителни по-стари сгради, чиито оригинални фасади са съхранени и между които всъщност е новата шестетажна постройка. Между двете страни на фасадата е изградена и нова конструкция. Тя представлява стъклен покрив под, който се намира уникална система за осветяване с естествена слънчева светлина. В нея ще се помещават нюйоркският шоурум на компанията, мострена зала с площ от 465 кв. м., дизайнерският и административните офиси.

 

Това, което прави този проект уникален е единственото по рода си стълбище, което събира слънчева светлина през огромния покрив на сградата и я разпръсква във вътрешността, достигайки дори и до най-недостъпните места. Това се постига чрез огледало с вграден хелиостат*, което „събира” слънчевата светлина през деня и я фокусира върху кристали, които я разпръскват през таваните на всеки етаж. За целта се използват и перилата на стълбищата, които са създадени от вертикално-спускащи се кабели с наредени по тях стъклени кристали Swarovski, които служат като рефлектори на естествената светлина.

 

Уникалното стълбище е проектирано така, че да стига до покривната част, наречена Diamond (диамант). Това е и кулминацията в дизайна на този превъзходен архитектурен проект. На самия връх на сградата, в т.н. “Диамант” са съсредоточени конферентната зала и дизайнерското студио на компанията.

 

За разнообразие на относително сходните офисни помещения, покрай стълбището са проектирани и три допълнителни, двойно по-високи от обикновеното зали. Мотото на целия проект е било “Гъвкавост”. Дизайнерите са постигнали тази гъвкавост като са проектирали достъпните за клиентите етажи по начин, позволяващ преаранжирането на интериора при специални поводи.

 

Въртящи се врати свързват магазина с фоайето, което прави достъпа на клиентите по-свободен. Във фоайето се намира широко изискано стълбище и басейн.

 

Витрините на шоурума служат едновременно като място за съхранение на колекциите, витрини, а в същото време, при нужда, могат да бъдат премахвани за да се освободи повече място за организирани предстоящи събития.

 

Изградена е и специална мултифункционална зала, в която да се провеждат различни арт- и модни мероприятия, пишат от Dezeen.

 

*Хелиостат: Устройство, което държи слънчев колектор насочен към Слънцето през целия ден.

сграда.ком


Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: