Хълцането

( Vote )
Оценка на читателите: / 1
Слаба статияОтлична статия 

altХълцането е резултат от действие на организма да се защитава сам. То може да започне, защото люта храна е раздразнила диафрагмените нерви близо хранопровода или когато газове в стомаха се притискат нагоре срещу диафрагмата. Диафрагмата разделя гръдния кош от корема. Тя се стяга и вкарва въздух в белите дробове.

Но въздуха не може да премине и ние чувстваме “бум” в момента, когато въздухът бъде спрян. Така хълцането е рефлексно действие на тялото което се опитва да изкара храна или газ от стомаха, които дразнят диафрагмата. Това от своя страна влияе върху преминаването на въздуха във и от белите дробове.

 

Хълцането обикновено изчезва в рамките на минути. Само в редки случаи, то продължава с часове и изисква лекарска помощ. Най-често, стимулирането на диафрагмения нерв, който започва в мозъка и води до диафрагмата през хранопровода, води до хълцане. Виновниците е вероятно да са: дишане на прекалено много въздух наведнъж, бързо преглъщане, алкохол или стрес.

Хълцането са пристъпи на неволни контракции на диафрагмата, които се появят заедно с контракции на ларинкса и закриване на глотиса, както и спирането на притока на въздух. Хълцането често са предизвиква от леки стомашни разтройства.
Понякога, то може да се приписва на психогенични причини произхождащи от съзнанието. Леките случаи на хълцане обикновено изчезват без лечение.

 

Хълцането настъпва, когато диафрагмата и мускулите между ребрата изведнъж започнат да се съкращават. Това предизвиква остри, неконтрулируеми вдишвания на въздух, който не достига до дробовете, защото при спазъма мускулите на трахеята се затварят. Хълцането обикновено се появява неколкократно в по-кратка продължителност на спазми на няколко минути.

Всичко, което причинява дразнете на диафрагмата може да предизвика хълцане. Алкохолът може да бъде един от виновниците.

Как да се отървем от хълцането

Обикновено хълцането се лекува лесно без лекарска намеса, а в повечето случаи може да бъде спряно само като се забрави за него. Въпреки това, съществуват редица невероятни лечения в случаи на хълцане. Някои от познатите домашни средства включват наскърбения други плашене или шок, питейна вода (понякога по неортодоксален начин), както и промяна на дишането. Много рядко, хълцането може да стане достатъчно тежко за да се изисква медицинско лечение.











ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-НОВИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-СТАРИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

Хълцането - 5.0 out of 5 based on 1 vote

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: