Гаденето и повръщането са симптом на ....

( Votes )
Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 
Гаденето и повръщането са честа изява на вътрешните заболявания. За изясняване естеството и причините на гаденето и повръщането е от значение да се уточни времето на тяхната поява — на празен стомах, след изхранване, при промяна положението на тялото, облекчение на болния след повръщане, изглед и характер на повърнатото — храна, стомашен сок, жлъчен сок, кръв.

Гадене със или без повръщаме може да се появи и у съвсем здрави, но гнусливи хора при лоша миризма, отвратителна гледка и др. С повръщане започват редица заразни болести — скарлатина, малария, грип. Непреодолимо гадене и повръщане се наблюдава при отравяне — с гъби, със застояла храна, с някои медикаменти (дигиталисови препарати, морфин, хинин). Грешки в храненето (прекомерно ядене, дразнещи храни) често завършват с облекчаващо, често съзнателно предизвикано повръщане.

Гаденето и повръщането са най-честа проява на острия гастрит. Обикновено повръщането се явява след ядене, облекчава болния и съдържа несмляна храна, която често е примесена със стомашен и жлъчен сок. За хроничния гастрит е характерно непреодолимото гадене сутрин иа празен стомах, което обикновено не се последва от повръщане. При язва на дванадесетопръстника повръщането е рядък симптом. Ако при установена язва се явят повръщания на застояла храна, трябва да се мисли за стеснение на пилора. Ракът на стомаха често протича с повръщане в начало на несмляна храна, а по-късно — на характерни, подобни на утайка от кафе материи. Гадене и повръщане се наблюдава често при заболявания на черния дроб и жлъчката, на задстомашната жлеза, апендикса, червата и коремницата. Често болковите кризи при бъбречни или жлъчни камъни, инфаркт на миокарда, травми се съпровождат от мъчителни повръщания. Непреодолимо гадене и повръщане се наблюдава и при бъбречна недостатъчност, диабетна кома. Характерно за началната бременност е повръщането на празен стомах. Повръщане на празен стомах имат и хроничните

алкохолици.

От особено значение са повръщанията при някои заболявания на централната нервна система — менингит, кръвоизливи, тумори, травми. Тези повръщания са наглед без причина, често на празен стомах или при промяна положението на тялото. Те са мъчителни, с напъни, без особен ефект и не облекчават болните. Съществуването на чисто „.нервни повръщания" е твърде съмнително. Такива се наблюдапат понякога у млади момичета и обикновено са свързани с неприятни преживявания, напрежение, менструационен цикъл и др.

Зад тези нервни повръщания обаче могат да се крият някои заболявания на храносмилателната система - най-често гастрит.

От особено значение са повръщанията на кръв или кръвени с т и м а т е р и и. Този симптом плаши твърде много болния и околните и често става причина за излишна паника. От голяма важност е да се уточни видът и количеството на повърнатото, като е най-добре то да бъде запазено до идването на лекаря. Следва да се разграничава т. нар. лъжливо повръщане на кръв. В тези случаи болните (най-често момичета или млади жени) умишлено си разкървавяват с остри предмети устната лигавица или носа. Нерядко някои болни поглъщат изхрачена кръв и след това я повръщат. В подобни случаи кръвта обикновено е премесена е храчки. Сравнително рядко се повръща чиста, непроменена, ясна кръв. В тези случаи може да се подозира кръвотечение от носа, венците или гърлото. Масивни повръщания на непроменена кръв се наблюдават при спукване на разширени вени на хранопровода.

Обикновено повърнатата кръв е съсирена на отделни парчета, тъмна, понякога подобна на утайка от турско кафе. Истинското количество на повърнатата кръв е трудно да се установи. Болният и околните обикновено несъзнателно преувеличават количеството на повърнатата кръв. От друга страна, много рядко е да се повърне чиста кръв. Повърнатото най-често съдържа примеси от храна, стомашен и жлъчен сок.

Най-честата причина (над 25% от случаите) за повръщането на кръв е язвата на стомаха и по-рядко — язвата на дванадесетопръстника. Повръщанията на кръв при язва на стомаха не са много обилни, кръвта е кафеникава, съсирена, често с примеси. Често се повтарят и обикновено се предизвикват от грешки в диетата, употреба на дразнещи храни, спиртни питиета или някои лекарства — аспирин, салицилови препарати, противоревматични средства, надбъбречни хормони. В редки случаи повръщане на кръв може да се наблюдава при наранявания на стомаха (поглъщане на остри, режещи предмети), при изгаряне лигавицата на стомаха с киселини или основи.

Масивни и нерядко заплашващи живота повръщания на чиста кръв се наблюдават при спукване на разширени вени на хранопровода. Сравнително рядко може да се наблюдава повръщане на кръв при някои заболявания на кръвта, чупливост на съдове, хроничен застой. В тези случаи повръщането е оскъдно.

Всяко повръщане на кръв е сериозна болестна проява и налага бърза лекарска намеса. До идването на лекаря болният трябва да остане неподвижен на легло и да избягва поемането дори и на течности.


Прочетете повече за ПОВРЪЩАНЕТО!

как-да.ком

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: