СПИН ли? Такова нещо в квартала няма ...

( Vote )
Оценка на читателите: / 1
Слаба статияОтлична статия 

спин при циганите

Все още сред хората битува мнението, че от СПИН боледуват наркоманите и „разпасаните” хора т.е. тия дето правят безразборно секс. Работата е там, че никой не се определя сам за „разпасан” и без значение от честотата на смяна на партньорите смята, че изборът му е съвсем разборен и подбран. Факт е обаче, че вие може да правите секс само с един партньор дълги години и пак да се заразите от СПИН.

В процеса на сексуално възпитание всеки младеж трябва да бъде предупреден за коварното заболяване. Така възниква въпроса КОЙ трябва да проведе това сексуално възпитание? Родителите, училището, здравните органи или кой?

Оказва се, че думата секс дори и в ХХІ век все още е табу за младите роми от пловдивския квартал Столипиново. Голяма част от тях не са чували за СПИН, но твърдят категорично, че такова нещо в квартала им няма, съобщава бТВ.

За секс в квартала, по неписано правило, говорят само мъже или жени на възраст. Половото възпитание на децата от ранна възраст се възпитава от улицата. Никоя майка не смята, че е нужно да говори на дъщеря си или на сина си за секс, а тестовете за СПИН са почти непознати.

Кой тогава е виновен? Идея нямам, но съм убедена, че ще се появят поне две фондации или организации по въпроса, които да цоцат пари без да дадат някакви конкретни резултати.

цигански болести

Д-р Тонка Върлева, национален координатор по СПИН, заяви, че от началото на годината са регистрирани десет серопозитивни лица от различни региони.

"В последните години се увеличава броят на ХИВ позитивните лица в уязвимите групи, като ромската общност. Реалният брой на ХИВ позитивните обаче е поне четири пъти по-голям от официално регистрираните", отбеляза Върлева.

Силва Коен

 


 ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-НОВИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-СТАРИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

СПИН ли? Такова нещо в квартала няма ... - 1.0 out of 5 based on 1 vote

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: