Сайт за здравето, домът и нещата от живота - Lamqta.com Lamqta.com - https://lamqta.com/ Tue, 19 Mar 2019 23:37:42 +0000 Joomla! 1.5 - Open Source Content Management bg-bg Видео игрите помагат на зрението https://lamqta.com/ot-jivota/video-igrite-pomagat-na-zrenieto https://lamqta.com/ot-jivota/video-igrite-pomagat-na-zrenieto altНово изследване, публикувано в Nature Neuroscience, показва, че всъщност видео игрите не пречат,а помагат на зрението. Противно на разпространените досега схващания, изследователите разкриват неподозирана до този момент адаптивност в мозъка и обясняват, че по този начин би могло да се открият начини за нови терапии.
Далеч от вредата за очите, както някои се страхуваха досега, екшън игрите като Counter-Strike, Call of Duty или Left 4 Dead осигуряват великолепна тренировка за това, което очните лекари наричат контрастна чувствителност, обясняват експертите.
Контрастната чувствителност е способността да се отчитат незначителни промени в сенките на сивото на общия фон и е критично важна за всекидневните дейности като нощно каране или четене.
Често тя деградира с годините.

]]> djery_97@abv.bg (Nani) frontpage Thu, 22 Oct 2009 18:51:45 +0000 Как да променим интериора на дома си според сезоните? https://lamqta.com/interior/kak-da-promenim-interiora-na-doma-si-spored-sezonite https://lamqta.com/interior/kak-da-promenim-interiora-na-doma-si-spored-sezonite Промяната на сезоните понякога води и до промяна в интериора на дома. За повечето домакини това би означавало още разходи, но не и за тези, които ще обърнат внимание на практичните съвети на doityourself.com. В следващите редове ще Ви запознаем с няколко полезни идеи за това, как най-лесно да преаранжирате дома си според сезона.

 

1. Когато настъпи студът е добре да изкарате всички пухкави декоративни предмети, с които разполагате. Поставете ги на удобни за вас места, така че да създадете уютна и топла атмосфера, на която да се наслаждавате при всеки случай. През топлите сезони отново ще ги замените с памучни или копринени възглавнички, например.]]> b@m.ty (Bili) frontpage Wed, 05 Nov 2008 22:58:00 +0000 Режимът на Атанас Узунов - колко полезен и колко опасен е всъщност https://lamqta.com/ot-jivota/rejimat-na-atanas-uzunov-kolko-polezen-i-kolko-opasen-e-vsashtnost https://lamqta.com/ot-jivota/rejimat-na-atanas-uzunov-kolko-polezen-i-kolko-opasen-e-vsashtnost

Режимът на Атанас Узунов нашумя през последната година. Това е показател, как народа сляпо следва снимки, а не здрав разум. Готов е да гладува и да се мъчи, следвайки нечий пример без да се замисли този човек разбира ли нещо от диетология, здраве и правила за здравословен живот. 
 
Режимът се базира на строго  Високо-Мазнинно Ниско-Въглехидратно Хранене (ВМ-НВХ) и 2 фаста седмично. Ако трябва да сме честни и само със строго хранене  (ВМ-НВХ) ще отслабнете. Ако ядете нормално и 2 дни в седмицата гладувате пак ще отслабнете. Спирайки тестените, сладките, ориза и картофите пак ще отслабнете. Логика, но последователите на режима като овце следват "вожда" и сърбат мазно кафе.
]]>
bg_mar@yahoo.com (steven) frontpage Tue, 08 Jan 2019 05:39:59 +0000
Елха от бутертесто и шоколад - невероятна красотия https://lamqta.com/vkusno/elha-ot-butertesto-i-shokolad-neveroqtna-krasotiq https://lamqta.com/vkusno/elha-ot-butertesto-i-shokolad-neveroqtna-krasotiq

Предлагаме ви рецепта за ЕЛХА ОТ БУТЕРТЕСТО И ШОКОЛАД, която е не само красива и ефектна, а и много вкусна. За направата и ще савинеобходими около 30-40 минути. Всичко е обяснено стъпка по стъпка и не е необходимо да сте майстор - готвач, за да сътворите тази вкусотия за празниците..
]]> bg_mar@yahoo.com (steven) frontpage Wed, 26 Dec 2018 09:11:21 +0000 Бърза погача с кисело мляко - всички я харесват https://lamqta.com/vkusno/barza-pogacha-s-kiselo-mlqko-vsichki-q-haresvat https://lamqta.com/vkusno/barza-pogacha-s-kiselo-mlqko-vsichki-q-haresvat
Тази бърза погача е известна още и като геврек погача. Името и идва от начина по който се нарежда, но всеки може да подбере своя начин. Предимството и ако е наредена като геврек погача идва от повечето хрупкава коричка. А кой не иска хрупкава коричка? 
]]>
bg_mar@yahoo.com (steven) frontpage Fri, 21 Dec 2018 05:59:10 +0000
Полезно или вредно е пиенето на кафе https://lamqta.com/zdrave/polezno-ili-vredno-e-pieneto-na-kafe https://lamqta.com/zdrave/polezno-ili-vredno-e-pieneto-na-kafe
В целият цивилизован свят, на хората от изтока,и на повечето хора денят започва с чаша ароматно, горичво кафе. То е неразделна част от нашето ежедневие, но с годините е забравено, че то не е социална напитка, която да използваме като повод да побъбрим или топла вода, която ни помага да отидем до тоалетната. Кафето е съвкупност от елементи, които предизвикват в нас редица реакции. Нека се запитаме колко е полезно то за нас или пък носи вреда.
 
Ето плюсовете и минусите от пиенето на кафе
]]> bg_mar@yahoo.com (steven) frontpage Fri, 21 Dec 2018 05:01:23 +0000