Сайт за здравето, домът и нещата от живота - Lamqta.com http://lamqta.com/ Fri, 12 Aug 2022 00:03:30 +0000 Joomla! 1.5 - Open Source Content Management bg-bg ДИАМАНТЕНИТЕ ГОБЛЕНИ – хобито, което ме спасява в периода на изолация http://lamqta.com/ot-jivota/dimantenite-gobleni-hobito-koeto-me-spasqva-v-perioda-na-izolaciq http://lamqta.com/ot-jivota/dimantenite-gobleni-hobito-koeto-me-spasqva-v-perioda-na-izolaciq  

Настанаха странни времена. Седенето вкъщи от най-нормалното изживяване се превърна в домашен затвор. Ние жените сме устроени винаги да сме в движение, вечно да сме ангажирани, да вършим нещо, да сътворяваме живота и красотата. И тази соцална изолаця ужасно ми дотежа. За това се потърсих спасение в любимото хоби, което бях поизоставила напоследък – реденето на диамантени гоблени.

]]>
bg_mar@yahoo.com (steven) frontpage Tue, 14 Apr 2020 17:12:35 +0000
Консумацията на месо, яйца, мляко и животински продукти ни разболява! Ето защо! http://lamqta.com/zdrave/konsumaciqta-na-meso-qyja-mlqko-i-jivotinski-produkti-ni-razbolqva-eto-zashto http://lamqta.com/zdrave/konsumaciqta-na-meso-qyja-mlqko-i-jivotinski-produkti-ni-razbolqva-eto-zashto


IGF-1, животинския протеин и риска от рак..
 
IGF-1 е един от най - важните в организма стимулатори на растежа по време на феталното развитие и детството.
По-късно в живота обаче той ускорява процеса нс стареене и стимулира растежа и възпроизводството на клетките, което често води до рак.
Повишеното ниво на IGF-1 се свързва с увеличен риск от всички основни видове рак, в това число от рак на дебелото черво, рак на гърдата и на простатата. Той стимулира митозата (деленето на клетките) и потиска апоптозата (процес, който води до клетъчна смърт).
 
Това означава, че IGF-1 не само стимулира разпространението ма раковите клетки, но и потиска способността на имунната система да разпознава и убива анормалните клетки, преди да се превърнат в ракови. Освен това по време на стареенето високите нива ма на циркулиращ IGF-1 стимулират възпроизводството на увредени клетки, които иначе не биха се превърнали в злокачествени.
]]> bg_mar@yahoo.com (steven) frontpage Sun, 19 May 2019 15:29:58 +0000 Режимът на Атанас Узунов - колко полезен и колко опасен е всъщност http://lamqta.com/ot-jivota/rejimat-na-atanas-uzunov-kolko-polezen-i-kolko-opasen-e-vsashtnost http://lamqta.com/ot-jivota/rejimat-na-atanas-uzunov-kolko-polezen-i-kolko-opasen-e-vsashtnost

Режимът на Атанас Узунов нашумя през последната година. Това е показател, как народа сляпо следва снимки, а не здрав разум. Готов е да гладува и да се мъчи, следвайки нечий пример, без да се замисли този човек разбира ли нещо от диетология, здраве и правила за здравословен живот. 
 
Режимът се базира на строго  Високо-Мазнинно Ниско-Въглехидратно Хранене (ВМ-НВХ) и 2 фаста седмично. Ако трябва да сме честни и само със строго хранене  (ВМ-НВХ) ще отслабнете. Ако ядете нормално и 2 дни в седмицата гладувате пак ще отслабнете. Спирайки тестените, сладките, ориза и картофите пак ще отслабнете. Логика, но последователите на режима като овце следват "вожда" и сърбат мазно кафе.
]]>
bg_mar@yahoo.com (steven) frontpage Tue, 08 Jan 2019 05:39:59 +0000
Елха от бутертесто и шоколад - невероятна красотия http://lamqta.com/vkusno/elha-ot-butertesto-i-shokolad-neveroqtna-krasotiq http://lamqta.com/vkusno/elha-ot-butertesto-i-shokolad-neveroqtna-krasotiq

Предлагаме ви рецепта за ЕЛХА ОТ БУТЕРТЕСТО И ШОКОЛАД, която е не само красива и ефектна, а и много вкусна. За направата и ще савинеобходими около 30-40 минути. Всичко е обяснено стъпка по стъпка и не е необходимо да сте майстор - готвач, за да сътворите тази вкусотия за празниците..
]]> bg_mar@yahoo.com (steven) frontpage Wed, 26 Dec 2018 09:11:21 +0000 Бърза погача с кисело мляко - всички я харесват http://lamqta.com/vkusno/barza-pogacha-s-kiselo-mlqko-vsichki-q-haresvat http://lamqta.com/vkusno/barza-pogacha-s-kiselo-mlqko-vsichki-q-haresvat
Тази бърза погача е известна още и като геврек погача. Името и идва от начина по който се нарежда, но всеки може да подбере своя начин. Предимството и ако е наредена като геврек погача идва от повечето хрупкава коричка. А кой не иска хрупкава коричка? 
]]>
bg_mar@yahoo.com (steven) frontpage Fri, 21 Dec 2018 05:59:10 +0000
Полезно или вредно е пиенето на кафе http://lamqta.com/zdrave/polezno-ili-vredno-e-pieneto-na-kafe http://lamqta.com/zdrave/polezno-ili-vredno-e-pieneto-na-kafe
В целият цивилизован свят, на хората от изтока,и на повечето хора денят започва с чаша ароматно, горичво кафе. То е неразделна част от нашето ежедневие, но с годините е забравено, че то не е социална напитка, която да използваме като повод да побъбрим или топла вода, която ни помага да отидем до тоалетната. Кафето е съвкупност от елементи, които предизвикват в нас редица реакции. Нека се запитаме колко е полезно то за нас или пък носи вреда.
 
Ето плюсовете и минусите от пиенето на кафе
]]> bg_mar@yahoo.com (steven) frontpage Fri, 21 Dec 2018 05:01:23 +0000 Храм от миди в Тайпе http://lamqta.com/dizayn-arhitektura/hram-ot-midi-v-taype http://lamqta.com/dizayn-arhitektura/hram-ot-midi-v-taype Между хълмовете в северната част на Тайпе, е разположен храм , почти изцяло покрит с морски миди.

 

 

 

 

]]>
geni_petrova_21@abv.bg ( Genoveva) frontpage Mon, 23 Feb 2009 14:36:59 +0000