Пушите и пиете ли кафе сутрин на гладно? Ето как ви се отразява този навик

( Votes )
Оценка на читателите: / 2
Слаба статияОтлична статия 
alt Може би не осъзнавате откъде сте придобили този напълно нездравословен навик. Може би от Кери Брадшоу, главната героиня в "Сексът и градът", която всяка сутрин имаше пепелник със запалена цигара и кафе от Starbucks на бюрото си? Може би като дете сте виждали това дори у родителите си, а сега, след толкова време, първото нещо, което правите, когато се събудите, е да отидете в кухнята, да запалите първата си цигара, да пуснете капсулата в машината за еспресо или да сложите кафето да се вари? Колкото и уютно и познато да звучи, комбинацията от цигара и сутрешно кафе е вредна за вашето здраве.

Кафе, цигари и връзката между тях

Ако се консумира след закуска, без захар или сиропи, кафето не влияе на здравето ви, а всъщност има някои предимства. Може би ако страдате от високо кръвно налягане, тогава е по-разумно да не пиете кафе. От друга страна, цигарите са вредни от върха до филтъра, независимо дали сте сравнително здрав човек или имате определени заболявания.
 
Няколко проучвания са разгледали връзката между сутрешното кафе и цигарите. Едно проучване установи, че повече от една трета от пушачите пият кафе в сравнение с непушачите, които пият с 15 % по-малко. Друго откритие е, че пушачите, които са се отказали от тютюнопушенето, са продължили да пият същото количество кафе.
 
Друго проучване разглежда поведението на няколко души по отношение на веществата. Три четвърти от изследваните пациенти са били пушачи, а 65% от тях са пиели кафе. Проучването показва, че най-силно пиещите кафе са и тези, които обичайно пушат повече.

altКое ви кара да сте по-по-най - кафето или цигарите?

Консумирано в големи количества, кафето може да причини проблеми като повишено кръвно налягане. Цигарите имат същия ефект, с тази разлика, че пушенето засяга и белите дробове (най-засегнатите органи), както и сърцето, гърлото, хранопровода, репродуктивната система и др. 
 
По време на бременността трябва да избягвате комбинацията от цигара и кафе сутрин. Ако цигарите, както казах, така или иначе са вредни, не е ясно дали кафето, изпито по време на бременност, е безопасно или не, така че е по-разумно бременните жени изобщо да не пият или да ограничат много консумацията му.
 
В противен случай умерено количество обикновено кафе, изпито сутрин или няколко пъти на ден, не е вредно, ако сте здрав човек. Ако страдате от гастро-езофагеална рефлуксна болест, високо кръвно налягане или коронарна болест на сърцето, остеопороза или тревожност, тогава кафето не е за вас.

Какво се случва, когато комбинирате кафе и цигари?

Сърдечно-съдови опасности

Когато цигарите и кафето се комбинират, ефектът им е много по-силен, отколкото когато се консумират поотделно. По-специално, аортната клапа става много твърда. За да избегнете сърдечносъдови заболявания, които водят до различни усложнения и дори могат да бъдат фатални, е важно да поддържате артериите си възможно най-гъвкави. Затова се препоръчва да се откажете от комбинацията от цигари и кафе сутрин (или по всяко друго време) и да правите детоксикация поне два пъти годишно.
 
altСтомашни разстройства

Ако се консумират на празен стомах, кафето и цигарите стимулират отделянето на солна киселина, която организмът използва в повечето случаи за разграждане на храната. При хора, страдащи от гастрит, този ефект може да се усети много бързо.Разбира се, не са изключени и хората с нездрав стомах. Комбинацията от кафе и цигари на празен стомах може да доведе до усложнения като язви, подуване на корема, възпаление на червата и, най-сериозното, рак на дебелото черво. 

Рак на дебелото черво

Ракът на дебелото черво се развива и поради хаотичен начин на живот, нездравословно хранене, консумация на алкохол, консумация на много пикантни или много кисели храни, липса на подходяща хидратация (всеки човек има различни нужди от вода в зависимост от ръста и теглото, физическо натоварване през деня и др. ), отслабващи процедури (особено тези с едно хранене на ден), липса на супи и бульони, стрес и заседнал начин на живот и, разбира се, както вече казах, пиене на кафе и цигари на празен стомах.
Кафето трябва да се пие около един час след събуждане и след като сте изяли в най-лошия случай поне една филийка хляб. Или вместо кафе сутрин пийте зелен или черен чай, който ще ви даде също толкова енергия.
 
Няколко проучвания показват, че всеки път, когато пиете повече кафе, ще изпушите повече цигари. Обратното не е вярно.Изследователите също така са забелязали, че когато човек за първи път изпуши цигара, той не изпитва желание да поиска кафе веднага след това.Същите изследвания са направени и върху безкофеиново кафе и чай. Хората, които са участвали в проучването, не са изпитвали нужда от цигара. По този начин е установено, че чашата кафе, или по-точно кофеинът в нея, предизвиква по-голямо желание за пушене. Експертите потвърждават за пореден път, че връзката между кафето и цигарите е вредна, тъй като увеличава пристрастяването към цигарите.

altКога е започнала паузата между кафето и цигарите?

Почивката за кафе и цигара става обичайна в много култури през 20-ти век с развитието на индустриализацията и забързаното ежедневие. 
 
По време на индустриалната революция работата се премества от селата във фабриките и заводите. Работниците прекарват дълги часове в индустриална среда, изпълнявайки повтарящи се и монотонни задачи. Почивката за кафе и цигара е давала възможност за отдих от работата и за почивка в уморителната среда. 
 
 
Освен това кафеената и цигарената индустрия започнаха да рекламират тези продукти като средство за релаксация и зареждане с енергия. Агресивната реклама и увеличената достъпност са довели до повишена консумация на кафе и цигари сред работниците. Следователно почивката за кафе и цигари се възприема като начин за презареждане на батериите. Някои служители смятат, че тази почивка подобрява производителността на труда и концентрацията.

Как да избегнем комбинацията от кафе и тютюн?

altПовечето хора обичат да започват деня с гореща напитка, поради което сутрешното кафе е толкова популярно.Особено ако сутринта е студена. Затова можете да замените кафето с горещ чай. Това ще намали и броя на изпушените цигари сутрин. 
 
Изследователите са доказали, че броят на цигарите не е пропорционален на изпитите чаши чай. Тази напитка не ви кара да изпитвате желание за цигари и може би ако правите това упражнение няколко дни подред, ще забележите, че и количеството на консумирания тютюн за деня е по-малко. В заключение, замяната на кафето с чай може да се окаже по-добър и здравословен избор.
 
Заместването на кафето директно с вода също може да бъде още по-добър вариант. Това е по-здравословно за организма дори от чая. Със сигурност ще намали още повече цигарите, които се пушат редовно сутрин. Водата е неутрална напитка, която не съдържа абсолютно никакви следи от кофеин и затова е за предпочитане в ежедневието.
 
 
Ако обаче предпочитате по-вкусна сутрешна напитка, която също така хидратира и витаминизира, можете да изберете портокал или други цитрусови плодове, като грейпфрут, или смути.
 
Последните научни изследвания обаче показват конкретни доказателства, че кафето, изпито самостоятелно, без захар и мляко, има многобройни ползи за здравето. Професор Франк Ху, ръководител на катедрата по хранене в Харвард, казва, че в умерени количества кафето може да бъде част от ежедневната ни диета. Когато казва "умерено количество", той има предвид между две и три чаши обикновено кафе на ден. По този начин кафето може да намали риска от диабет тип 2, сърдечни заболявания, рак на черния дроб и болестта на Паркинсон. За любителите на кафето, които го пият редовно, то може да намали риска от преждевременна смърт.

altИзвод:

  • Първото нещо, което много хора правят веднага след като се събудят, е да пушат и да пият сутрешното си кафе. Комбинацията от двете вещества, особено на празен стомах, може да доведе до сериозни здравословни проблеми като язва, високо кръвно налягане и дори рак.
  • Кафето увеличава пристрастяването към цигарите.
  • Кафето, изпито на празен стомах, дразни и може да причини лошо храносмилане или дори киселини.
  • Както цигарите, така и кафето водят до безпокойство и липса на концентрация.
  • Опитайте се да замените сутрешното си кафе с по-здравословни напитки или го пийте, след като хапнете нещо. Ако все пак искате да пиете кафе, избирайте обикновено, черно, неподсладено кафе без други съставки, които да намаляват ползите от него.
 


ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-НОВИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-СТАРИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

Пушите и пиете ли кафе сутрин на гладно? Ето как ви се отразява този навик - 3.0 out of 5 based on 2 votes

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: