Гастрити с повишена киселинност

( Votes )
Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 
Три пъти дневно преди хранене се изпива по 1 чаена чаша студена вода, в която са разтворени 25-30 г МЕД. Лечението трае 1-2 месеца. През този период не се приемат други сладки храни.

Традиционно средство за лечение на гастрит и язва е сокът от сурови КАРТОФИ.
Най-разпространената рецепта е следната: грижливо измитите картофи се настъргват на ренде заедно с люспата и сокът им се изцежда. Пие се 3 пъти дневно по 1/4 чаена чаша 30 минути преди ядене, като дозата постепенно се увеличава до 2/3 чаена чаша. Сокът трябва да е прясно приготвен. Преди употреба се разклаща. Не е желателно да има утайка.
Курсът на лечение трае 4-5 седмици. При язва на стомаха или дванадесетопръстника или при постоянни болки може да продължи 7-8 седмици. Ако няма възможност сокът да се приготвя и приема 3 пъти дневно, задължително е това да се прави поне сутрин и вечер. Добре е всяка година да се провеждат профилактични курсове през периода октомври - февруари.
Друг вариант: два-три пъти дневно 30 минути преди хранене се изпива по 1/2 чаена чаша прясно изцеден сок от сурови картофи, в който е разтворена 1 супена лъжица мед. Лечението трае 10 дни, прави се пауза от 10 дни и се повтаря. Средството се прилага при гастрит с повишена киселинност.

При запарване на обикновен, не много силен черен или зелен чай могат да се добавят сушени листа и тънки стръкчета от КЪПИНА, МЕНТА и МАТОЧИНА.
От август до октомври може да се проведе лечение със СЛИВИ или сливов сок. Сортът няма значение. Половин час преди хранене се изяждат по 100 г сливи или се изпива по 1/3 чаена чаша прясно изцеден сок от тях. Желателно е да не се пропускат дни при лечението. Курсът трае 27 дни.

Тези, които са свикнали да „гасят" киселините със сода бикарбонат, могат успешно да я заменят съs стрит на прах корен от АИР, от който трябва да се приема на върха на чаена лъжичка с топла вода. Ако не помогне веднага, процедурата се повтаря 2-3 пъти през 20-30 минути.

Средство, което меко неутрализира киселинността и я намалява до нормата, е сместа от равни части ЛИПОВ ЦВЯТ, ЛЕНЕНО СЕМЕ, листа ОТ МЕНТА и семена от РЕЗЕНЕ. Една супена лъжица от нея се запарва с 1 чаена чаша кипяща вода. Прецежда се, след като изстине. От запарката се пият по 50 мл 2 пъти дневно, докато не настъпи подобрение. Лечението е продължително.

Страдащите от гастрит не бива да забравят, че през пролетта заболяването се изостря. Ако гастритът не е много застарял (по-малко от 10 години), може да се опита лечение със смес от 3 части плодове и цветове; от ОфИКА и 1 част корен от АИР. Една супена лъжица! от сместа се залива с 1 чаена чаша студена вода. След 1 час се слага на огъня да заври, охлажда се и се прецежда. Отварата се пие топла, по половин чаша 2-3 пъти дневно преди ядене.

За понижаване на киселинността до нормата може да помогне ЦВЕКЛОТО. От него се приготвят сок и сурови салати. Добре действа и вареното цвекло.

Старо и ефикасно средство за намаляване на киселинността е пюрето от ТИКВА, приготвено с 1 част мляко и 2 части вода. Добре е да се използват достъпността на тиквата и възможността за продължителното й съхраняване, за да се проведат профилактични лечебни курсове.

При променлива киселинност, която обикновено се дължи на неврогенни, стресови фактори, прекрасно помага напитка, приготвена от 1 част сок от ВЕКЛО, 2 части сок от ЯБЪЛКИ и 1 част сок от МОРKОВИ.

При обостряне на гастрита (независимо от киселинността) е добре в храната често да присъстват БЕЛTЪЧНИ ОМЛЕТИ, приготвени на пара.

За нормализиране на киселинността (висока или иска) при гастрит народната медицина препоръчва лечение със зелени ЯБЪЛКИ. Обелените и почистени от сърцевината ябълки се настъргват на ситно ренде се изяждат на гладно. След това 3-5 часа не се яде и е се пие нищо. Вечер преди лягане е по-добре да не се ядат ябълки, тъй като могат да предизвикат силен метеоризъм. Продължителност на лечението: през първия месец - ежедневно, през втория - два-три пъти седмично, през третия - един път седмично.


"Би лки и домашни средства при болести на храносмилателната система"

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: