Колата подводница и обикновенната кола събрани в модела Rinspeed sQuba

( Votes )
Оценка на читателите: / 2
Слаба статияОтлична статия 

Шведската фирма Rinspeed, вдъхновена от колата "Esprit" от филма Джеймс Бонд, създава Rinspeed sQuba.  Целта на концептуалният модел автомобил е била да се създаде кола, която да се движи еднакво под водата и на пътя.

 

 

 

Започват първо с модела Elise, като сегашният модел Rinspeed sQuba е негова подобрена версия. Задвижваната с бензин кола е заменена с 3 електрически мототра и комплект литиево- йонни батерии.

На суха земя 54 киловатовият електрически двигател задвижва автомобилът, докато другите 2 по-малки електрически двигатели захранват малки витла под водата. Други екстри са предвиденият въздух на борда на колата, устойчивият на солена вода интериор и лазаерният сензор, който дава възможност водача да извършва по малко действия. 

Интересно е, че може да се движи и когто има вълни. нужно е само да вкарате във водата и колата работи като лодка. Трябва да отворите вратите за да се наводни на всякъде, да си включите устройствата за кислород и колата е готова за ползване под вода. Когато пък решите да излизате извън водата само я докарайте на повърхността и е отново лодка - една сбъдната мечта...

 За сега възможностите на колата са истински, но ограничени. Може да се движи на повърхността на водата със скорост до 4 метра в час (3.2 възаела) и да под водата с по-малко от 2 метра в час (1.6 възела).

 

И да, има отворен капак. Една херметически затворена кола би била много по-плаваша и по-трудна за направа.

 

 

Колата има бъдеще и при евентуални промени би могла дори да служи за подводен спорт и разходки..

 

 

 


Колата подводница и обикновенната кола събрани в модела Rinspeed sQuba - 3.0 out of 5 based on 2 votes

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: