Дали това са колики?

( Votes )
Оценка на читателите: / 2
Слаба статияОтлична статия 
Нищо не притеснява родителите така, както едно новородено, което не иска да спре да плаче. Но всички бебета плачат - това е единственият им начин да общуват и затова те плачат по най-различни причини. Понякога са гладни или жадни, понякога им се спи, понякога искат да им се обръща повече внимание, понякога – да ги оставим на спокойствие. Понякога са превъзбудени, а понякога се отегчават. Случва се и да са болни или нещо да ги боли. Често бебето само не знае защо плаче – може просто да е в лошо настроение. Също като нас – ние да не би винаги да знаем защо плачем?

Обикновено родителите намират начини да успокояват своята рожба като се научават или да разчитат подаваните от бебето сигнали, или да усещат нуждите на бебето, или просто по пътя на пробата и грешката. Но новородените са си различни и всяко се утешава по различен начин. Някои – по-лесно от други. Дори трудните за успокояване бебета обикновено сами спират да плачат в продължение на един интервал от време, който не е чак толкова изнервящ за родителите им. За съжаление обаче, това не винаги е така. Някои бебета продължават да плачат мъчително дълго време и изключително трудно се поддават на успокояване. И в случаите, когато липсват други важни симптоми и медицинският преглед не установява признаци на някакво заболяване, този феномен получава названието “детски колики”.

Горното определение за коликите е такова неточно и “субективно” по необходимост. То е принудено да разчита на думи като “мъчително дълго”, макар самият плач да се превръща в мъчение за всеки родител след различно време. За някои, всичко с продължителност над няколко минути е “мъчително дълго”, докато други биха почнали да се притесняват едва след няколко часа. Научните изследвания върху плача на новородените са установили, че “средностатистическото” бебе плаче сумарно между два и три часа на денонощие. И така, за изследователски цели определението за коликите приема сумарна продължителност на плача над четири часа в денонощие. За родителите обаче, няколкото минути изглеждат като часове, а четирите часа – като цяла вечност. По тази причина родителите почти никога не са в състояние точно да определят сумарната продължителност на плача на своите рожби. Ежедневната практика би трябвало да се съобразява с родителите и като колики да се дефинира онази сумарна продължителност плач, която е “мъчително дълга” за тях. Това разбира се, до голяма степен се влияе от факта, доколко способни се чувстват те да успокояват собственото си чедо. Трябва да признаем, че неспособността да успокоиш бебето си, е в състояние да действа твърде отчайващо. Затова и по-често се нарочват за страдащи от колики онези бебета, които по-трудно се поддават на успокояване, макар сумарната им продължителност на плач да не е по-дълга от тази на бебетата, които сумарно плачат много, но се успокояват лесно.

Малко са състоянията в ранното детство, които са така неразгадани както коликите. Родителските и медицинските виждания по този проблем са доста противоположни. Основна причина за това е, че болшинството от “интуитивните” и “очевидни” начини за възприемане и третиране на коликите не се съобразяват с фактите и с научните изследвания. Всички досега предложени теории за обясняването на детските колики, са били или опровергани след клинични проучвания, или по своята природа са били научно непроверяеми. Коликите са един от онези отчайващи медицински проблеми, за които се знае повече какво не са, отколкото какво са.

Това разбира се, не помага на родителите, побъркващи се с коликите на своята рожба. Те очакват лекарите да знаят какво ги причинява и настояват да им бъде предписано ефикасно лечение. Искреното разяснение, че не съществува никакво доказано средство за лечението им, твърде лесно бива изтълкувано от родителите като незнание или безхаберие от страна на лекаря. Знаейки добре това, мнозина иначе добри лекари, за съжаление са поддават и постъпват нечестно. Вместо да признаят незнанието и безсилието на науката по отношение на този проблем, те прибягват до позоваването на съмнителни и отдавна опровергани теории, както и до предписването да терапии, които в най-добрия случай са недоказани, или за които се знае, че не са по-ефикасни от плацебо, или дори до някои определено вредни лекарствени средства.


здравница.ком

Дали това са колики? - 1.0 out of 5 based on 2 votes

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: