Как се поставя диагнозата колит?

( Vote )
Оценка на читателите: / 1
Слаба статияОтлична статия 

Обикновено в началото се изследват фекалиите за наличието на яйца на чревни паразити, на паразитни прости и патогенни бактерии (бактериологичен анализ).
Ако не се открие възбудителят, се провежда инструментално и рентгенологично изследване на червата с помощта на гъвкав уред, което позволява да се разгледат долните отдели на дебелото черво.

При появяване на описаните симптоми е необходимо да се направи изследване. Чревните заболявания се лекуват от специалисти-гастроентеролози, но диагностиката може да се проведе и от терапевт. При подозрение за колит на пациента се провеждат различни изследвания - бактериологични, ендоскопични, хистологични и рентгенологични.

ВНИМАНИЕ!

 

 

- При колоноскопия се изследва участъкът от дебелото черво по дължина 1-1,5 метра. При ректороминоскопия с помощта на специален апарат (ректоскоп) се преглежда участък само от 30 сантиметра. И колоноскопията, и ректороманоскопията често откриват отоци, кървене, по-рядко - ерозивни изменения, натрупване на слуз или изтъняване и бледност на лигавичната обвивка. При откриване на подозрителни участъци се прави биопсия.
Един от рентгенологичните методи се нарича иригоскопия, при който дебелото черво предварително се пълни с контрастни вещества. Иригоскопията при колита не открива особени изменения в дебелото черво, а само регистрира функционални нарушения (ускорение или забавяне на перисталтиката на дебелото черво, спастични свивания на стените). При тежки форми на колит, релефът на лигавичната обвивка на червото е изменен поради възпалителни отоци и инфилтрации, а в някои случаи се наблюдават участъци с ръбесто-възпалителни свивания на дебелото черво.
При необходимост се назначава ултразвуково изследване на органите в коремната кухина.

Кратка справка
- Болките при хроничния колит обикновено са тъпи, понякога спастични. Локализират се обикновено в долната част на корема, понякога в лявото подребрие, намаляващи след изпускане на газове, след дефекация, а така също след затопляне и приемане на спазмолитични средства. Често се появяват прилошаване, оригване, горчивина в устата, издуване и къркорене на корема.

блитц.бг

 

 ПО-НОВИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-СТАРИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

Как се поставя диагнозата колит? - 5.0 out of 5 based on 1 vote

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: