Билки при болки, спазми и тежест в стомаха, липса на апетит, киселини - Част 2

( Votes )
Оценка на читателите: / 3
Слаба статияОтлична статия 

Билкова смес от ДЖОДЖЕН, СИНЯ ЖЛЪЧКА и ХМЕЛ. Вземат се по 25 г листа от джоджен и стръкове от синя жлъчка и 50 г шишарки от хмел. Ситно счуканите билки се смесват. Една супена лъжица от сместа се залива с 1 чаена чаша кипяща вода. След като изстине, чаят се прецежда и се изпива 20 минути преди ядене. Пие се 3 пъти на ден.

Освен като подправка ЧУБРИЦАТА се използва и като билка при различни стомашни неразположения. Една-две супени лъжици стрити стръкове и корени от чубрица се заливат с 1/2 л вода. След 3-4 часа сместа се кипва за 15 минути в добре затворен съд, прецежда се, разделя се на 3 части и се приема преди хранене сутрин, обед и вечер.

ЛАЙКАТА е универсално средство при болки, спазми и колики. Може да се използва

 

 

следният студен извлек: 10 чаени лъжички изсушена лайка се зали ват с 1/2 л студена вода. Билката се оставя да кисне 8 часа, след което течността се прецежда и се изпива за 1-2 дни.

РЕЗЕНЕТО и АНАСОНЪТ се прилагат най-често при колики у кърмачетата. Приготвя се запарка от 1 чаена лъжичка плодчета, залети с 1/4 л вряща вода. След 10 минути запарката се прецежда и се подслажда леко с мед. Дават се по 1-2 чаени лъжички след кърмене.
За възрастни се приготвя три пъти по-силна запарка (3 чаени лъжички от билката на същото количество вода), от която се приема по 1 супена лъжица след хранене.

Подобно е действието и на КИМИОНА. Една чаена лъжичка ситно стрити плодчета от кимион се заливат с 1/2 л кипяща вода, варят се 1-2 минути и се оста вят да киснат 2 часа. Отварата се прецежда и се разделя на 5 части, които се приемат през деня.

Чудесно средство за успокояване на колики и спазми е ЛАВАНДУЛА ТА. Освен това тя успокоява и нервната система. Една супена лъжица цвят от лавандула се залива с 250 мл вряща вода и се оставя да кисне 2 часа, след което запарката се прецежда. Пие се по 1 винена чаша 3 пъти дневно.

Три пъти дневно преди хранене се сдъвкват по 5-6 семена от КИМ. Средството се прилага при стомашни болки поради лошо храносмилане.

Със същата цел се използва и ЧЕРВЕНАТА ДЕТЕЛИНА. Всеки ден се сдъвква по 1 лист от червена детелина. Гълта се само сокът.

Запарка от ПЕРУНИКА. Една чаена лъжичка ситно нарязано коренище от перуника се залива с 1 и 1/2 чаени чаши кипяща вода. Билката кисне 20 минути. Запарката се прецежда и от нея се пие по 1 кафена чашка 3 пъти дневно 15 минути преди ядене.

Срещу стомашни киселини в народната медицина се прилага МАЩЕРКА. Три-четири чаени лъжички сушени стръкове от мащерка се заливат с 3 чаени чаши кипяща вода и се оставят да престоят 3-4 часа. След това сместа се слага на огъня и се вари 1-2 минути, прецежда се, разделя се на 3 части и се пие 3 пъти на ден преди хранене.


"Билки и домашни средства при болести на храносмилателната система"

 

 


Билки при болки, спазми и тежест в стомаха, липса на апетит, киселини - Част 2 - 5.0 out of 5 based on 3 votes

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: