Кучешката тения - една сериозна опасност!

Оценка на читателите: / 11
Слаба статияОтлична статия 

Ехинококозата е сериозно заболяване, причинявано от паразит, наречен кучешка тения (Echinococcus granulosus)

Основен източник за заразяване на човека е кучето. То отделя с изпражненията си яйцата на тенията, които са невидими с просто око. Човек се заразява най-често при пряк контакт с опаразитено куче (галене, прегръщане) или при консумация на замърсени с яйца на паразита зеленчуци, приземни плодове и др.

Това обяснява, защо често от кучешка тения страдат и хора, които нямат куче.
Особено уязвими са децата, при които хигиенните навици все още не са изградени.

 

 


От храносмилателната система на човека зародишите преминават по кръвен път и поразяват вътрешните органи, най-често черния дроб, на второ място белите дробове и възможно всички други органи. В тях се развиват един или повече мехура, наречени ехинококови кисти. Те нарастват бавно като могат да достигнат размери на детска глава. Болният от кучешка тения не е опасен за околните, т.к. не може да предава заразата.

Как се заразява кучето?
Кучето се заразява при изяждане на сурови вътрешни органи от болни животни (овце, свине, говеда и др., в които има ехинококови мехури). В червата му се образуват стотици тении, които отделят яйца. Те попадат с изпражненията в околната среда, но могат да полепнат и по козината на кучето. Най-опасни са овчарските кучета, тъй като те са опаразитени в най-голяма степен.

За да предпази кучето си от ехинококоза, стопанинът му трябва да го храни само с термично обработена храна, преминала санитарен контрол. Необходимо е и профилактично даване на лекавства (празиквантел) на 2-3 месеца.

Какво представлява заболяването?
Кучешката тения се развива в човешкия организъм бавно в продължение на години и в началото често липсват оплаквания. Обикновено заболяването се открива случайно, при изследване (ехограсрия, рентгенография, компютърна томография-скенер), извършено по друг повод. Понякога заболяването се проявява с обриви по кожата, тежест или лека болка в увредения орган, отпадналост, лесна уморяемост.
Много често ехинококозата се проявява клинично направо с развитието на сериозни тежки усложнения, като руптура (разкъсване) на кистата с развитие на анафилактичен шок включително смърт или разсейване с образуване на множество ехинококови мехури в коремната кухина, черния дроб, белите дробове, мозъка и други органи. Множество кисти могат да се развият в един или няколко органа и без руптура, когато пациентът е погълнал много яйца еднократно или периодично. Ехинококовите кисти могат да се инфектират и да нагноят (абсцедира). Това се проявява с тежка клинична картина -висока температура, втрисане, силна отпадналост, болка в засегнатия орган.

Нерядко заболяването рецидивира (появява се отново), което налага повторни операции и води до инвалидизиране на пациентите.

Как се диагностира заболяването?
Образните методи са ехография, рентгенография, скенер (компютърна томография), ядрено -магнитен резонанс.

Серологичната диагностика е лабораторен метод който се извършва от паразитолог. Изследва се серум на пациента, получен чрез вземане на кръв, най-често от вена на ръката. Чрез серологичните методи се доказват специфични антитела, изработени от имунната система на човека срещу паразита. След успешно лечение те могат да се запазят в организма с години.

Как се лекува хинококозата?
Лечението на ехинококозата е предимно хирургично или с метода ТТАИР, като рецидивите налагат извършването на нови операции.
При противопоказания за оперативно лечение (неподходящи за операция случаи, разкъсване на киста, рецидив, многоорганна и множествена ехинококоза) се провежда консервативна терапия. Препоръчва се и химиотерапия след хирургично лечение, с цел предотвратяване на повторно появяване на болестта. Консервативното лечение не винаги е безопасно и при показания за провеждането му е правилно да се започне в болнични условия.

След проведено лечение на ехинококоза е необходимо стриктно проследяване от личен лекар и паразитолог периодично за срок от 5 години.

Как да се предпазим от заразяване?
За да се предпази човек от заразяване с кучешка тения е необходимо да се спазват следните правила:
Ръцете трябва да се измиват добре със сапун и топла вода, преди ядене и след пипане на домашния любимец.
Желателно е да се избягва пипане на безпризорни кучета.
Децата не бива да се оставят да играят на места, до които имат достъп безстопанствени кучета.
Не трябва да се ядат плодове или зеленчуци, които растат ниско до земята, преди да са измити добре.

Кучетата не трябва да се хранят със сурови вътрешности и е необходимо да се обезпаразитяват на 2-3 месеца с празиквантел.

След разходка навън, лапите на кучетата трябва да се измиват добре с вода и сапун.

Какво да направите ако имате съмнение за кучешка тения?
• Незабавно посетете личния си лекар и се консултирайте с паразитолог.
• Направете си серологично изследване за ехинококоза (в паразитологична лаборатория).

Прочетете повече за ПАРАЗИТИТЕ

 


ArtIvet.com
ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

 Листовка от НЦЗПЗ

ПО-НОВИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-СТАРИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

Кучешката тения - една сериозна опасност! - 4.3 out of 5 based on 11 votes

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: