Запазете портокаловите кори – 11 начина как да ги използвате отново

( Votes )
Оценка на читателите: / 6
Слаба статияОтлична статия 
11 начина да използвате портокаловите кори отново

През зимните месеци често купуваме и хапваме портокали, мандарини и други цитруси. Не бързайте да изхвърляте портокаловите и другите кори, а вижте по колко много полезни начини можете да ги използвате: 

 

1. Използвайте ги в кулинарията – нарежете ги на малки парченца и ги прибавете в кексове и сладкиши, направете захаросани лимонени корички, бланширайте ги в сладка вода и ги потопете наполовина в разтопен шоколад. Или си направете пикантен екстравърджън зехтин с цитрусов аромат – за целта нарежете ситно кора на лимон и я оставете да престои в шишето със зехтин. След 48 часа прецедете зехтина и съхранявайте, както обикновенно.

портокалови кори в кулинарията

 

2. Меката бяла част на неизсъхналите кори от портокал можете да използвате, за да полирате мебелите, които вече са позагубили своята свежест.

3. Добавете портокалови кори в плика с кафява захар. Корите обират влагата и предпазват кафявата захар от втвърдяване. Накрая оваляните в захарта корички прибавете в чая си и се насладете на приятния му цитрусов аромат.

4. Можете да запазвате и сушите корите от цитруси, които в последствие да използвате като подпалки. Маслата, намиращи се в кората, съдържат запалима субстанция, която ускорява процеса по запалване. Освен това ако ги прибавяте в печката на дърва, с която се отоплявате , то стаята ви ще ухае приятно и ще прогони миризмата на дим.

Лимонова кора за почистване

5. Може би не знаете, че можете да използвате портокаловата или лимоновата кора като гъба за почисване. Преди кората да изсъхне, тя съдържа масла, които обезмасляват повърхностите. Ако имате мазна печка или мивка, просто използвайте прясна кора да ги изтъркате.

6. Ако поставите портокалови или лимонови кори в обувките си през нощта, те абсорбират неприятните миризми ги дезинфикцират. Ако живеете в жилище без тераса можете да си пазите портокаловите кори и да слагате по малко от тях на дъното на торбата за боклук, преди да я използвате. Така ще избегнете неприятните миризми или поне ще ги замаскирате със силния аромат на портокалите.

Портокал с канела освежител

7. Ако сте имали гости и в апартамета или стаята ви е останала неприятната миризма на цигари можете да сварите  в съд с малко вода портокалови кори и канела. Оставете парата да се стели в помешението и проблема е решен с този натурален освежител за въздух.    

8. Направете дезодорант за хладилника - срежете портокал или мандарина наполовина и махнете плода. Напълнете празната половина със сода бикарбонат. Сложете в малка купичка и го съхранявайте в хладилника. Содата и цитруса обират всички миризми в хладилника.


натурален цитрусов препарат за почистване

9. Пригответе си натурален цитросов препарат за почистване като залеете буркан пълен с портокалови кори с оцет, оставите го да престои две седмици, пасирате и разредите с вода в съотношение 1:1. Използвайте като универсален препарат за почистване.

10. Миризмата на цитрусови плодове отблъскава насекомите. Вземете свежи портокалови кори и ги втрийте в кожата си. Цитрусовият аромат ще отблъсне комарите. Ако имате проблем с голите охлюви в градината си, разпръснете портокалови кори отгоре на почвата. Поставете портокалови кори (може и смлени) около проблемните области с мравки. Можете също така да поставите портокалово масло около проблемните зони.

портокали против котки и кучета

11. Котки и кучетата не харесват силния мирис на цитрусовите плодове. Поставете портокалови кори от външната страна на вашия дом за да държите бездомните котки далеч. Също така, ако имате коте или куче, което влиза на места, където не трябва или рови стайните растения, разтъркайте кори или ги поставете на тези места в дома си.

Силва Коен


ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-НОВИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-СТАРИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

Запазете портокаловите кори – 11 начина как да ги използвате отново - 4.3 out of 5 based on 6 votes

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: