Кога да ядем?

( Votes )
Оценка на читателите: / 2
Слаба статияОтлична статия 

Най-добре е здравият човек да се придържа към естественото чувство на глад. Истинският глад се предизвиква от действителната физиологична потребност от храна, а мускулните съкращения на стомаха допълнително възбуждат апетита и засилват усещането за глад.

Мнозина имат навика да не ядат нищо през целия ден, а да изпиват само няколко чаши чай или кафе, след което да преяждат на вечеря. Това е много вредно.


Много диетолози обаче препоръчват храненето да става на по-кратки интервали от време, като се приемат малки количества храна. Това е особено важно при проблеми с

 

 

храносмилането и заболявания на храносмилателните органи.
В някои случаи е желателно храната да се приема на 6-8 пъти през деня. Изискването е оправдано, тъй като при всяко хранене се отделя жлъчка и така тя не се застоява в жлъчния мехур, произвежда се стомашен сок и нормална киселинност, всичките му съставки са добре балансирани. При такава схема на хранене човек не изгладнява прекалено, а освен това обемът на стомаха намалява и усещането за ситост настъпва след консумация на по-малко храна. Не се стига и до чувство за тежест след ядене, защото отделеното количество стомашен сок е достатъчно за преработката на изяденото. Така се преодоляват редица неприятни явления като оригване, киселини, горчив вкус в устата. Осигурява се и ритмична работа на цялата храносмилателна система, което предотвратява запека.
Желателно е да се яде по едно и също време, така че организмът да свикне да изработва автоматично необходимите за храносмилането компоненти. Особено важно е винаги да се закусва след ставане от нощен сън. Закуската може да е съобразена с индивидуалните биоритми и предпочитания на човека, например „совите" се задоволяват само с кафе и нещо леко, а „чучулигите" предпочитат по-солидна закуска.
Отличен начин за започване на деня е да се изпият 2 чаши зеленчукова отвара (от зеле, картофи, моркови, магданоз, копър и др.).


"Билки и домашни средства при болести на храносмилателната система" Т.Стоева

 

 ПО-НОВИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-СТАРИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

Кога да ядем? - 5.0 out of 5 based on 2 votes

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: