Къща-акордеон в горите на Швеция

( Votes )
Оценка на читателите: / 5
Слаба статияОтлична статия 

Тази малка хижа е предназначена за отмора през лятото на двама от директорите на базираната в Ротердам архитектурна компания 24H Architecture.

Преди да бъде ремонтирана, тя е представлявала рибарска къщичка от XVIII век, разположена до природния резерват Glaskogen в Швеция.

 

 

 

За да осигурят свободно пространство и красива гледка към потока, архитектите решават да я удължат значително. Старата колибка сега представлява спалня. Допълнителната конструкция се простира на 30 кв. м, като може да бъде удължавана с помощта на макара.

Скелето е изградено от стомана, като със специална система се прибира и разпъва отново. Всекидневната не разполага с основи, а седи върху самата почва. Това й позволява да бъде местена на различни места, включително и върху потока.

 

 

Прозорците се отварят широко и откриват гледка към отсрещния пейзаж. През зимния период, когато къщата не се използва, допълнителната й част се изтегля обратно и тя отново става толкова малка, колкото е била преди.

Двамата архитекти наричат къщата Accordion House или “Къща-акордеон”. Докато екстериорът грабва окото, то интериорът е точно обратното – мек, плавен, спокоен, завладяващ.

Извиващите се стени са от бреза, мебелите са максимално олекотени и модерни, а електричество се добива чрез слънчеви панели. Къщата е уютна и широка, пише cubeme.com.

 

 

 

 

 сграда.ком

 ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-НОВИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-СТАРИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

Къща-акордеон в горите на Швеция - 3.4 out of 5 based on 5 votes
Коментари (1)
за къщата акордеон
1 Вторник, 17 Ноември 2009г. 13:37ч.
КАБАК
Една архитектурна,кичозна изцепка.
По тази логика може да се създаде подобна глупост от всеки един музикален инструмент.Безспорно най-удобния ще бъде селския тупан.От органа може да се направи цял бизнес център + топлоцентрала + екарисаж...
Дайте им панелките от "Красна поляна" на тия двамата,за да им видиме таланта и способностите.

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: