Първи предупредителни признаци за стомашни язви

( Votes )
Оценка на читателите: / 4
Слаба статияОтлична статия 
Първи предупредителни признаци за стомашни язви
Стомашните (пептични) язви са едни от най-често срещаните заболявания. Близо 10% от хората се сблъскват в определен период от своя живот с тази болест. За щастие съвременната медицина може да я лекува ефективно с конвенционални средства и без да се стига до оперативно лечение. Условието за това е стомашните язви да бъдат открити навреме. Липсата на своевременна медицинска помощ може да доведе до сериозни усложнения.  
Разбирането на признаците на стомашни язви е важно, за да получите лечението, от което се нуждаете.

Какво представляват пептичните язви?

Има два вида пептични язви: язва на стомаха и на дванадесетопръстника. Стомашните язви са рани по лигавицата на стомаха. Язвата на дванадесетопръстника са рани в горната част на тънките черва.

Човешкият организъм създава защитен слой от слуз, за да предпази лигавицата на стомаха и тънките черва от силната стомашна киселина, необходима за разграждането на храната. Когато слузният слой се износи или не функционира правилно, киселината започва да уврежда лигавицата на стомаха или тънките черва, създавайки язва. Много хора вярват, че пикантните храни или стресът причиняват язви, но в действителност те могат да обострят съществуващите язви, а не ги причиняват.
 
Язвите обикновено се причиняват от инфекция от обикновена бактерия, наречена хеликобактер пилори, или от обичайната употреба на нестероидни противовъзпалителни лекарства, като аспирин. Други фактори, като възраст над 50 години, тютюнопушене, генетика, употреба на стероиди и честа употреба на алкохол, могат да увеличат риска от развитие на язва.

Първи признаци на язва

Признаците на стомашна язва могат да варират от леки до тежки. Ето първите признака, че може да развивате язва:
  • Тъпа, пареща болка.
Най-честият признак на стомашна язва е тъпа, пареща болка в областта на стомаха. Тази болка обикновено се появява между храненията, когато стомахът ви е празен. Може да бъде само няколко мига или да продължи с часове. Болката обикновено се появява и изчезва в продължение на няколко дни или седмици. Приемането на антиациди може да помогне временно, но болката ще продължи да се връща.

  • Лошо храносмилане или киселини
Язвите могат да увеличат усещането за лошо храносмилане или киселини, усещане за парене близо до сърцето или горната част на стомаха, което се случва, когато стомашната киселина навлезе нагоре в хранопровода. Ако забележите чести случаи на лошо храносмилане или киселини, причината може да е стомашна язва.
  • Гадене или повръщане
Стомашните язви могат да ви накарат да почувствате гадене, особено рано сутрин, след като сте били без храна дълго време. Язвите предизвикват възпалителен отговор в стомаха, което може да причини стомашни контракции. Ако станат достатъчно силни, може да стигнете до повръщане.
  • Промяна в цвета на изпражненията
Ако забележите, че изпражненията ви изглеждат тъмни, това може да е признак на кървяща язва. Кървящите язви са сериозно медицинско състояние и изискват спешно внимание.
  • Необяснима загуба на тегло
Понякога стомашните язви създават блок в храносмилателната система поради възпалението, което причиняват. Това може да попречи на храната да се движи през стомаха ви, което води до загуба на тегло и намаляване на апетита.

Как мога да съм сигурен, че е язва?

Единственият начин да сте сигурни, че дискомфорта, който изпитвате е в резултат на язва, е с медицинска диагноза.
 
Ендоскопията на стомаха е сигурен начин за доказване на язва и нейното местоположение. По време на ендоскопия се вкарва тръба с малка камера в гърлото и в стомаха, за да се направи снимки на всяко потенциално увреждане и да се вземе тъканни проби за анализ.
 
В случай, че бъде открита язва, лечението ще зависи от причината за нейното възникване. Например, ако бактерията Helicobacter pylori, е причината за заболяването, лечението е с антибиотици за елиминиране на бактериите.
 
Независимо от причината, лекарствата, които помагат за намаляване на нивото на киселина в стомаха ви, могат да помогнат за заздравяването на язвата. Различните промени в начина на живот също могат да ускорят лечението, като премахване на определени храни, въздържане от алкохол и управление на стреса.
 
В заключение, проведеното навреме лечение в болшинството от случаите е ефикасно и предотвратява възникването на тежки случаи, при които може да се наложи операция.
 
Източник: Vidabg.com
 


ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-СТАРИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

Първи предупредителни признаци за стомашни язви - 2.0 out of 5 based on 4 votes

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: