Как успявате да прекарвате качествено време със семейството

( Votes )
Оценка на читателите: / 11
Слаба статияОтлична статия 
 altСъс сигурност знаем, че родителството не е лесна работа, особено когато се опитвате да прекарвате качествено време със семейството си и да се справяте с външни дейности и задачи.
 
На всичкото отгоре с напредването на възрастта на децата се появяват все повече фактори, които изискват грижи и внимание.
 
Знаем, че искате да прекарвате колкото се може повече време с близките си, но често задачата е по-трудна, отколкото изглежда, с всички изисквания на работата и взискателните дейности на децата. 

Определете редовно време за семейството

Когато отделяте определено време само за семейството, независимо дали е веднъж седмично, по време на вечеря или обяд, можете да създадете красиви спомени, които ще пазите дълго време.
 
За по-специално време можете да карате велосипеди през лятото, да гледате филм някоя вечер, да приготвитe нещо специално заедно или просто да обсъждате теми, които ви вълнуват.
 
Може да се изненадате колко много ще научите за децата и ще се свържете един с друг.
 
По-долу сме подбрали списък с възможни неща, които можете да правите заедно. 

Прекарайте вечерта в социална среда

Концертите или фестивалите на открито са ефективен начин за прекарване на качествено семейно време, докато общувате с други хора. 

Дъждовните дни могат да се превърнат в нещо специално

Когато имате дъждовен уикенд, няма място за тъга заради лошото време. Планирайте вълнуващи дейности, които можете да извършвате от уюта на дома си. Гледане на филми, работа върху пъзел или печене на сладкиши - всичко това са идеални начини да прекарате време с любимите хора. 

altДайте приоритет на съвместното хранене

Независимо дали става въпрос за закуска или вечеря, опитайте се да създадете приоритет на храненето заедно. Дори когато графикът на всички изглежда по-натоварен от обикновено, съвместното хранене оказва благотворно влияние върху всички членове на семейството.
 
Знаем, че колкото по-големи стават децата, толкова по-трудно става това, но доброто чувство след хранене си заслужава всички усилия. 

Позволете на детето си да избере своите дейности

Твърде много родители, в желанието си да направят добро на децата си, избират за тях извънкласни дейности, които не са точно по вкуса им. Това не само е непродуктивно и за двете страни, но може да отнеме доста време на семейството.  
 
Разбира се, друг е въпросът, когато детето ви се запише на много занимания и скоро се откаже. Уверете се, че вашият малък изследовател наистина се интересува от предмета, преди да му посветите време. 
 
Също така не забравяйте, че още от ранна възраст децата могат да проявяват интерес към определена област. Понякога този интерес избледнява или приема други посоки.
 
В други случаи интересът остава почти непроменен до зряла възраст. Добре е да можете да се адаптирате към променящите се (или постоянни) интереси на детето си, като знаете къде си струва да инвестирате повече време и къде по-малко. 

Определете интересите на детето си

altИзследването на интересите на вашето малко дете е дейност, която не само носи ползи и качествено семейно време (имате за какво да си говорите, наблюдавате интереса и ентусиазма на детето си към определени дейности), но и развива вашето малко дете многостранно.
 
Както споменахме, интересите могат да се променят с времето, могат да изчезнат и да се появят отново след няколко години или дори в зряла възраст.
 
Ако детето ви първоначално не е ентусиазирано от дадена извънкласна дейност, има вероятност с течение на времето да ви благодари за преживяването, тъй като е придобило нови знания, които може да използва във всяка област.
 
Ключът е да оставите детето да избере своите дейности, но последната дума все пак трябва да е ваша. В края на краищата извънкласните дейности до голяма степен оформят личността на детето, помагат му да контролира по-добре времето си и да среща нови приятели. 

Внимавайте за претоварване

Колкото и да не насърчаваме извънкласните дейности, искаме да ви предупредим за претоварването на детето.
 
Както във всяка друга област, балансът между извънкласните дейности и времето за семейството е от първостепенно значение. Ето защо, ако забележите, че детето ви е постоянно уморено, получава по-ниски оценки в училище или губи ентусиазма си, поговорете с него и вижте какво го притеснява.
 
Всяко дете е различно. Някои предпочитат да се занимават с възможно най-много дейности и успяват да отделят време за училище, докато други се чувстват по-добре, когато съсредоточат вниманието си само върху няколко дейности. 

Позволете на детето си да помага в домакинската работа

altАко всеки член на семейството има натоварен график или е ангажиран с извънкласни дейности, уточнете заедно какви са задълженията на всеки от тях по домашните задължения.
Несправедливо е, когато всичко пада върху плещите на един човек. Наред с това е трудно да се даде приоритет на времето за семейството. 
 
Когато приоритетите са определени, е много по-лесно да организирате времето си заедно. Дори и най-малките могат да помогнат за подреждането на масата, измиването на чиниите или изнасянето на боклука.
 
А когато правите цялостно пролетно почистване, не забравяйте да прекарате време като семейство. По-долу сме подбрали няколко начина, които ще ви помогнат
 
  • Вместо да си поставяте високи цели, разграничете домашните задължения на по-малки стъпки. Вместо да правите генерално почистване за един ден, направете график, в който за 15-20 минути на ден да успявате да поддържате къщата чиста. Например можете да избършете праха в понеделник, да измиете с моп и прахосмукачка във вторник, да почистите банята в сряда и т.н. Всеки ден или задача може да принадлежи на определен член на семейството, който ще отговаря за полагането на работата. 
  • Семейството може да бъде чудесен екип. Независимо дали става въпрос за миене на колата, изгребване на листата от градината или почистване на прозорците, работата в екип може да бъде по-добра от всякога. Работата в екип не само значително намалява времето, прекарано в домакинска работа, но и осигурява качествено време за семейството. Освен това може да има шеги и смях, които да ви стимулират. 
  • Дайте приоритет на времето. Има моменти, в които е напълно приемливо да свършите някои задачи по-късно, особено за да дадете приоритет на времето със семейството. Ключът не е да отлагате всички задачи за неопределено време, а да си създадете рутина, така че да съчетавате полезното с приятното. 

Насърчавайте взаимната подкрепа

Подкрепата и съдействието от страна на семейството са много важни, особено за децата. За малките деца е много мотивиращо да виждат, че цялото семейство участва в техния успех.
 
 
Независимо дали става дума за различни спортни дейности, състезания по танци или игри, създадени от самото дете, които цялото семейство може да играе, подкрепата е от първостепенно значение за развитието на детската личност. 

Определете дни за "изключване

Независимо дали организирате почивка или еднодневно бягство в сърцето на природата, много е важно да отделяте поне един ден в месеца, за да се свържете altотново като семейство и да се изключите от външните проблеми.
 
 
Също като възрастните, децата имат нужда да се отпуснат от ежедневния натиск и задължения. Често сме склонни да пренебрегваме детските чувства на стрес, гняв, разочарование и неразбиране.
 
 
Поради тази причина е важно да прекарваме качествено семейно време, в което децата могат да се отпуснат и да релаксират, забравяйки за нещата, които ги притесняват в момента. 
 
Празниците са идеален начин да се съберем заедно като семейство, да опитаме нови неща и да опитаме нови ястия.
 
От здравословна гледна точка празниците помагат за намаляване на стреса и подобряване на настроението.
 
Ако добавите и плуване, опознаване на околността или колоездене заедно, на всичкото отгоре ще спортувате. 

Помогнете им да напишат домашното си

Когато децата тепърва започват училище, има много начини да им помогнете с домашните. Независимо дали става въпрос за проверка на граматиката, упражнения по математика или проверка на нови знания чрез интерактивни методи.
 
Дори когато децата пораснат, има много начини да им помогнете. Като начало ги попитайте дали имат нужда от помощ. Понякога децата предпочитат да правят домашните си без външно участие. По този начин те могат да развият независим дух, като поемат задачи и отговорности.
 
Но ако поискат помощ за проект или за подготовка за тест, това е отлична възможност да съчетаете полезното с приятното. Можете да създадете различни методи за изпитване, да проверите и намерите надеждни източници на информация, които да представите по-късно, или просто да обсъдите конкретен въпрос. 

Започнете съвместен проект или хоби

altНезависимо дали ще четете заедно книга, ще събирате марки или ще решите да посетите възможно най-много нови места, работата по обща цел може да отвори нови врати за прекарване на качествено семейно време заедно. 
 
Можете също така да участвате заедно в доброволчески прояви. Така не само ще научите вашето малко дете повече за общността, в която живее, но и ще му дадете пример за това какво представляват добротата, взаимопомощта и благодарността.

Дайте приоритет на семейството

Приоритизирането на времето за семейството е също толкова важно, колкото и другите дейности през деня. За да култивирате близки отношения с децата си, трябва да отделяте време и пространство за тях. Дори една обикновена семейна вечеря, на която можете да поговорите за пътуването през деня, ще бъде от голяма полза. 
 
Не е необходимо да отделяте повече време, отколкото можете да си позволите в момента. Ключът е в това да се превърнат в добър навик. 
 
Празниците и ваканциите, прекарани заедно, не са достатъчни. Необходимо е всеки ден да отделяте по малко време, за да установите близки отношения. 
 
Връзката, която създавате с децата си до момента, в който те пораснат, трае цял живот. Ключът към тази връзка е да прекарвате качествено време със семейството си.  Има множество начини, по които можете да направите това, независимо дали става въпрос за настолни игри, доброволческа дейност или гледане на филм.
 
Когато децата пораснат, дайте им възможност да участват по-активно в процеса на вземане на решения в семейството. Ако инвестирате време и успеете да изградите семейна основа, децата ще оценят това, дори когато станат възрастни.

 


ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-НОВИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-СТАРИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

Как успявате да прекарвате качествено време със семейството - 1.7 out of 5 based on 11 votes

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: