10-те НАЙ завещания !

( Vote )
Оценка на читателите: / 1
Слаба статияОтлична статия 
Най-полезното историческо завещание оставил Уилям Шекспир. Той се оказал доста прагматичен и описателен и се разпоредил относно цялото си имущество, започвайки от мебелите и завършвайки с обувките. Това завещание обаче, освен основната си роля да се разпореди с имуществото на човека след кончината му в случая е едва ли не единственият неоспорим документ, който доказва съществуването на Шекспир.

Най-популярното завещание е оставил великият Алфред Нобел. То било оспорено от роднините му, които получавали

 

само половин милион крони, а останалите 30 милиона били дадени за учредяване на знаменитата Нобелова награда.

Най-голямата налична сума пари, завещавана някога от един човек е сумата от 500 милиона долара, която Хенри Форд пожелал да бъде разпределена сред 4157 учебни и благотворителни заведения.

Най-дългото за четене завещание съставил един от основатели на Съединените Щати - Томас Джеферсън. В документа се редуват указания относно разпределянето на имуществото с възвишени разсъждения за историята на Америка. Според това завещание наследниците на Джеферсън получавали своята част от наследството само при условие, че са освободили всички свои роби. За съжаление няма информация дали са го направили.

Най-краткото завещание написал един банкер от Лондон. В него имало само три думи: "Разорен съм напълно".

Най-обидното е на един средновековен фермер, който оставял 100 ливри на жена си и указания ако тя се омъжи да бъдат дадени още 100 ливри на избраника и, мотивирайки се, че тези пари ще потрябват на бедния й мъж като утешителна награда.

Най-неприличното завещание написал обущар от Марсел. Документът съдържал 123 думи, но 94 от тях било неприлично да се прочетат на всеослушание.

Най-сложното за разбиране завещание било съставено от лаборанта на знаменития физик Нилс Бор. В завещанието имало толкова много специални термини и сложни фразеологични обороти, че за неговото разшифроване се наложило да бъдат повикани експерти - лингвисти и физици.

Най-секретното завещание оставил милиардерът Мишел Ротшилд. В него ясно се казва: "...категорично и еднозначно забранявам всякакво описване на моето наследство, всякакво съдебно вмешателство и обнародване на моето състояние...". Затова реалните размери на състоянието на Ротшилд и досега са неизвестни.

Най-голямото състояние, завещавано някога на животно е свързано и с най-глупавата история за наследство. Милионерът и кинопродуцент Роджър Доркас оставил всичките си 65 милиона долара на любимото си куче Максимилиан. Съдът признал това решение за законно, тъй като приживе милионерът снабдил Максимилиан с перфектни човешки документи. На жена си Доркас оставил 1 цент. Тя обаче, използвала същите кучешки документи и се омъжила за кучето, а след неговата смърт спокойно станала единствена негова наследница, тъй като кучето, разбира се, не оставило никакво завещание.

 

 

 чудеса.нет 

10-те НАЙ завещания ! - 5.0 out of 5 based on 1 vote

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: