Дела за невръщани кредити за техника и автомобили заваляха в съда

( Votes )
Оценка на читателите: / 3
Слаба статияОтлична статия 
 Дела  за невръщани кредити за техника и автомобили заваляха в съда 
 
От август-септември миналата година рязко е скочил броят на съдебните дела срещу длъжници, които не си погасяват вноските по такива заеми. С влизането в магазините за техника веднага ни посрещат млади усмихнати хора, за да ни предложат закупуване на стоки на кредит. Българинът, за когото това е нещо ново и примамливо масово се възползва от тази услуга, но с настъпилата финансова криза именно българите, взели бързи кредити, за да си напазаруват битова техника, обзавеждане, автомобили и др. срещат затруднения с погасяване на вноските.

 На ден само в Софийския районен съд (СРС) се завеждат по 200-300 дела от фирми като "Ти Би Ай Кредит", "Кредибул" и др. През последните месеци са се активизирали и компании за комунални услуги като ЧЕЗ и "Топлофикация", които също си търсят неиздължените суми, съобщава вестник "Сега". Над 18 200 са заведените производства през миналата година само в едното отделение на СРС, показва годишният отчет на съда. За другото отделение няма обобщени данни, но цифрата не е по-малка.

Новият Граждански процесуален кодекс (ГПК) позволява гражданите и фирмите, които имат безспорни дължими вземания до 25 хил. лв., да търсят бърза намеса на съда. Районният съд може да издаде заповед за незабавно изпълнение, т.е. за плащане на парите или връщане на вещите, която не може да се обжалва. ГПК позволява заявлението да се подаде както по адреса на кредитора, така и по този на длъжника.Тъй като повечето кредитори със седалище в София предпочитат да водят делата си в столицата, а не на местата, откъдето са възползвалите се от парите им, районните съдии в София са засипани от такива дела. Затова председателят на СРС Красимир Влахов настоява за промяна в ГПК, която да "закотви" този тип производства според адреса на длъжника.

В Англия например през януари 2009 г. британците са изтеглили кредити за общо 3.4 млрд. долара от банките на Острова, което е абсолютен рекорд, съобщава ПРАЙМ-ТАСС. Предишният рекорд бе установен през декември 2008 г., когато бяха изтеглени банкови заеми за 1.2 млрд. долара.

Тези заеми се теглят не с цел бизнес инвестиции, а за плащането на жилищни наеми, посагяване на предишни кредити и прочие тип "консумативни" разходи. Клиентите не се плашат дори от исканото банково обезпечение, предимно недвижим имот, като кредитът обикновено е до 1/6 от пазарната му стойност.

Силва Коен

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-НОВИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-СТАРИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

Дела за невръщани кредити за техника и автомобили заваляха в съда - 3.7 out of 5 based on 3 votes

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: