Повръщането при детето и как да се справим с него

( Votes )
Оценка на читателите: / 6
Слаба статияОтлична статия 
Вашето обикновено весело и игриво двегодишно дете не прилича на себе си цял ден. Мрънка, приревава и отказва да яде любимите си неща. И изведнъж повръща нещо, за което си мислите, че е закуската. Но не спира дотук. През следващите 3 часа детето повръща на всеки 10 минути. Накрая повръщането бива заменено от сухо давене, докато накрая детето заспива от изтощение. Естествено е да сте притеснени. Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да изкарате нощта.

ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Повръщането при деца под 2 месеца е съвсем различно, отколкото при по-големите бебета и деца и изисква съвсем други действия!

Шестте основни причини за повръщане

* Стомашен вирус – най-често срещаната причина
* Хранително отравяне – успокойте се, това не означава “отрова”, а просто че в храната на детето ви е имало вредни бактерии
* Друго чревно заболяване – съществуват много други вирусни и бактериални заболявания освен стомашния грип, които причиняват повръщане. Повечето от тях не са сериозна причина за притеснение.
* Тежка кашлица и простуда – децата често повръщат след силен пристъп на кашлица. Това не се счита за проблем с повръщане, а за проблем с кашлицата.
* Уроинфекция – ако детето ви поддържа висока температура в продължение на няколко дни и понякога повръща, има болки при пишкане и урината има неприятна миризма, може причината да е инфекция на пикочните пътища.
* Преплитане на червата – сега НЕ ИЗПАДАЙТЕ В ПАНИКА. Това е най-малко вероятната причина, но същевременно е най-сериозната и изисква спешна хирургическа намеса.

Как да определим каква е причината за повръщането?

Първите 4 изброени причини са много трудни за различаване една от друга в началото, защото всичките започват по един и същи начин – обилно повръщане на всеки 5 до 30 минути за първите 1 до 12 часа. Да знаете какви са възможните причини и как протича всяко от заболяванията ще ви помогне да определите вероятната причина.

1. Стомашен вирус – това е вирус, който предизвиква внезапно повръщане, висока температура и стомашни болки. Обикновено на първия или втория ден започва разстройство. Продължителността варира от 12-часов грип до “гаден 3-дневен грип”. Няма кръвен или фекален тест, който да го диагностицира.
2. Хранително отравяне – причинява се от патогенни бактерии в развалена храна. Настъпва обикновено 2 до 12 часа след изяждането на развалената храна. Обичайните източници са развалена майонеза, пиле, риба, телешко или салатен сос. Някои неща, които може да ви наведат на мисълта за хранително отравяне са:
- Често няма температура
- Обикновено се проявява няколко часа след хранене в лесен за идентифициране източник на развалена храна като посещение в ресторант или пикник
- Повръщането обикновено не продължава повече от 12 часа
- Но ако детето има висока температура и не можете да се сетите за някаква храна, която е яло и повръщането продължава повече от 12 часа, вероятно не е хранително отравяне. Разстройство може да има или да няма.
3. Други чревни вируси или бактерии – има голямо разнообразие. Например ротавируси, салмонела и E-Coli. Началните признаци – вида на повръщането, стомашните болки и температурата при тези заболявания са същите като при стомашния вирус и затова е трудно да бъдат различени от него. Но в началния период на повръщането в действителност не е необходимо да е ясно кой е причинителят. Просто трябва да знаете как да се справите с повръщането.
4. Преплитане на червата – получава се, когато част от червата се преплетат непроходимо и се счита за спешно състояние, изискващо моментална медицинска помощ. Основният симптом е СИЛНИ коремни болки. Ако болките са умерени или липсват, значи не е това.

Другите симптоми са:
- Внезапно настъпващи коремни болки
- Повръщане на тъмнозелена материя (жлъчка), не просто леко зеленикава слуз
- Повръщането – обикновено, но не винаги – е на фонтан
- Агонизираща болка, която може да е постоянна, но може и да е на пристъпи
- Невъзможност за изхождане
- Бледа изпотена кожа
- Състоянието на детето се влошава, вместо да остане непроменено или да се подобри

Как да се справим през нощта

Първото нещо е НЕ ИЗПАДАЙТЕ В ПАНИКА. Повръщането обикновено не е опасно и рядко има за резултат значително обезводняване. Запомнете, че обикновено са необходими най-малко 12 часа тежко повръщане, за да се обезводни значително детето. Тези насоки ще ви помогнат да преминете с детето през периода на повръщане:

1. Първи етап – силно повръщане на всеки 5 до 30 минути
През това време не се опитвайте да давате на детето никаква храна или течности, защото то веднага ще ги повърне. Това се нарича тотална почивка на стомаха. Оставете да мине най-лошата част от повръщането.
Ако детето поиска да суче или да пийне нещо, давайте му само малки глътчици и не очаквайте да ги задържи в стомаха си.
2. Втори етап – повръщането се забавя на 1-2 часа
Започнете да предлагате на детето малки глътки течност на всеки 5-10 минути. Най – добрият избор са:
- Орален електролитен разтвор (бел.прев. – в България се предлага Рехидрин), който е с най-добре балансирано съдържание на сол, захар и други електролити
- Замразена близалка, направена от електролитен разтвор
- Кърмата е най-доброто за кърменото бебе
Някои предложения, докато се сдобиете с електролитен разтвор:
- Сок от бяло грозде, леко разреден с вода
- Кoka kола или нещо подобно (енергийна напитка) – запомнете, те не са идеалният вариант и трябва да бъдат заменени от електролитен резтвор веднага щом е възможно
- Какви течности да НЕ даваме – сок от ябълка, круша или вишна, съдържат много захар и това може да влоши диарията и повръщането
3. Трети етап - детето повръща само 2-4 пъти на ден или изобщо е спряло
Можете да опитате някои храни:
- Леки храни като кракери, препечени филийки, бульон
- Продължавайте да кърмите
- Отново включете формулата, ако сте на изкуствено хранене. В началото може да давате половината количество формула, допълнена с още толкова електролитен разтвор – това ще е по-лесно за приемане от стомаха.
- Продължете да давате течности както е описано по-горе
Не се притеснявайте, ако детето повръща храната. Може да е било твърде рано отново да започнете да давате храна. Върнете се една стъпка назад към втория етап, докато повръщането отново се успокои.
- Свещички парацетамол – ако детето има температура, а не може да задържи никакво лекарство, можете да опитате свещички.
- Лекарства против повръщане – има свещички, които може да ви бъдат предписани от лекаря за деца над 2-годишна възраст. Те подтискат повръщането и помагат на детето, докато премине най-лошата част. Но трябва да бъдат използвани само ако е абсолютно необходимо.

Кога да не се притесняваме?

* Продължително повръщане – ако изглежда, че повръщането продължава вечно, трябва да следите детето за признаци на обезводняване. Ако то е само леко до умерено обезводнено, може да изчакате до следващия ден за консултация с лекар.
* Обезводняване – запомнете, че повечето деца ще бъдат само леко обезводнени по време на боледуване с повръщане. Лекото обезводняване не е сериозно и не си струва спешно ходене при лекар.

Признаци за обезводняване

Леко обезводняване:

* Детето е по-малко активно от обикновено, но все пак играе и е контактно
* Устните са леко сухи
* Пишка малко по-рядко от обикновено
Умерено обезводняване:

* Детето не е активно и не играе, но е контактно
* Задържа погледа си във вашия и ви отговаря
* Устните са сухи и напукани, вътрешността на устата е леко суха
* Няма сълзи, когато плаче, но очите все още изглеждат влажни
* Пишка наполовина на обичайното
* Урината е концентрирана, с цвета на ябълков сок

Тежко обезводняване – потърсете лекарска помощ!

* Детето е отпуснато, неактивно, почти не задържа поглед и не реагира на гласа или докосването ви. Това е дефиницията за летаргия.
* Устните са напукани, вътрешността на устата е суха и лепкава без слюнка
* Няма сълзи, очите са сухи и потънали навътре
* Не пишка в продължение на 12-18 часа
* Особено необичайна раздразнителност наред с другите симптоми
* Бледност
* Ускорен пулс

БЕЛЕЖКА: По-вероятно е детето да се обезводни тежко, ако има и повръщане, и разстройство, отколкото само едното.

* Повръщането започва отново – често се случва детето да се почувства по-добре за ден-два, а после отново да започне да повръща. Това не е ненормално. Преценете в кой етап на повръщането се намирате и действайте според него.
* Температура – нормално е детето да има висока температура в продължение на няколко дни.
* Кръв в повърнатото – може да видите следи от кръв в повърнатите материи. Това се дължи на малки наранявания на лигавицата на гърлото от напъните при повръщане. Обикновено не е опасно и минава.

Кога да се притесняваме?

Ето някои насоки за това кога да се обадите на лекаря или да отидете в спешното:

* Продължително повръщане – обадете се на лекаря си, ако първата фаза на повръщането (на всеки 5-30 минути) продължава повече от
- 8 часа при дете под 1 година
- 12 часа при дете на 1 – 3 години
- 16 часа при дете над 4 години
* Голямо количество кръв в повърнатото – ако нараняванията на лигавицата на гърлото станат твърде големи поради тежко повръщане, може да започнат значително да кървят. Ако мислите, че наистина това се случва, отидете в спешното отделение. Но това се случва много рядко – обикновено раничките са много малки и слабо кървят.
* Умерено до тежко обезводняване – обадете се веднага на лекаря си.
* Менингит – макар че повръщането не е от основните симптоми на менингита, все пак е един от тях. Ако детето има силно главоболие, схваната е задната част на врата, има висока температура и повръща, веднага се обадете на лекаря си.
* Бъбречна инфекция – и тук повръщането не е основен симптом, но ако детето има висока температура, повръща и се оплаква от парене при пишкане и урината му мирише неприятно, трябва да се обадите на лекаря си.

биберонбг.ком
ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-НОВИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-СТАРИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

Повръщането при детето и как да се справим с него - 5.0 out of 5 based on 6 votes

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: