Маса храни саксии !!!

( Votes )
Оценка на читателите: / 2
Слаба статияОтлична статия 

Сякаш човечеството започна да се усеща, че ако разруши средата си друга няма да получи и се замисли за боклука, който генерира след себе си поколение след поколение.Напоследък темите за екологията и опазването на околната среда са доста актуални. И докато едни се чудят как да накарат останалите да изхвърлят разделно и да рециклират, то други се замислят за оползотворяването на хранителните отпадъци пълноценно.

Точно такава е и "храносмилателната маса, която е сътворила Ейми Йънг - оригинална дизайнерка, която създава "биологично" изкуство, черпейки вдъхновение както от съвременните технологии, така и от заобикалящата ни природа. Странната маса осъществява на практика идеята за разделно събиране на отпадъците и директното им оползотворяване.

 

 

Когато привършите с храненето, просто отваряте капачето в центъра й и изхвърляте в контейнер остатъците от храната, като отгоре накъсвате парчета хартия (вестник). След това на помощ идват бактериите и червеите - жива екосистема, която обитава платнения чувал под масата и разгражда храната, като я превръща в ароматизирани естествени торове. Живите твари в чувала са част от "хранителната верига", която започва от човека, изхвърлил отпадъците и стига до растенията, които се отглеждат в долната част на масата и се подхранват от компоста, който изтича през отвора на дъното на контейнера.

Ако искате да загубите апетита си и да ви остане доста храна за изхвърляне в контейнера, може да гледате какво става вътре в него. Процесът се заснема с камера с инфрачервени лъчи (съществата, работещи вътре, са чувствителни към дневна светлина и в контейнера е тъмно) и се наблюдава на LCD-монитор, вграден в единия край на плота.

" Храносмилателната" маса не е пусната в продажба, но всеки, който иска да притежава такава, може да използва чертежите и указанията на уебсайта на дизайнерката (accad.osu.edu) и да си я конструира сам.

 

 

 ПО-НОВИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-СТАРИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

Маса храни саксии !!! - 3.0 out of 5 based on 2 votes

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: