Как да подготвим дома си за Коледа: прости идеи и трикове

( Votes )
Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 
 altПразниците са точно зад ъгъла, бързането за подаръци вече е започнало, а дейностите за Коледа и Нова година вече са очертани. С други думи, време е да се организирате и да се захванете за работа! И първата стъпка, разбира се, е да подредите дома в тон с празничния сезон.
 
 От общата подготовка до украсата на стаите и украсата на елхата - в следващите редове ще съставим стъпка по стъпка плана за преобразяване на къщата за Коледа.

Отървете се от ненужните вещи

Зимните празници са чудесно време за цялостна детоксикация на дома ви. Преди да започнете да почиствате, миете и лъскате, най-добре е да съберете всички вещи, които вече не са ви необходими, в няколко кашона. Всички ние държим у дома си всичко - от уреди до дрехи и аксесоари - с мисълта, че някой ден ще ги използваме отново, но в действителност това никога не се случва.
 
След като се отървете от излишното, ще имате повече място за нещата, от които се нуждаете. А хубавото е, че ако все още имате вещи в добро работно/носещо състояние, можете да ги дарите на хора, които наистина биха им се радвали. По Коледа добрите дела имат най-голямо значение!

altПогрижете се за общото почистване на къщата

Друга важна стъпка в подготовката на дома ви за празниците е общото почистване, което трябва да направите поне седмица преди Коледа. На първо място се уверете, че няма мебели, килими или други предмети, които да пречат, и че имате достъп до всички повърхности. След това отворете широко прозорците, поне за 10-15 минути, достатъчно дълго, за да се проветри и да се отървете от част от алергените.
 
Следващата стъпка е почистването на праха, което винаги се прави преди прахосмукирането, за да можете да изсмучете частиците, които неизбежно се озовават на пода. Уредите в банята и кухнята заслужават специално внимание: техните повърхности също трябва да бъдат полирани възможно най-добре. В случая със съдомиялната машина например е важно да се почистят филтрите, през които циркулира водата, кошницата на съдомиялната машина и други аксесоари. Можете да ги измиете, като използвате разтвор от почистващ препарат и вода (оцетът също е добър за почистване на повърхности, особено тъй като помага за премахване на неприятните миризми). От външната страна петната могат да бъдат отстранени с помощта на специален продукт за неръждаема стомана (ако съдомиялната машина е изработена от този материал).
 
Що се отнася до пералната машина измивате чекмеджетата за перилни препарати и облицовката на ваната, както и външните повърхности. Голямото предимство на съвременните уреди е, че те включват функции за самопочистване, така че работата ви ще бъде значително намалена.

Хладилникът може да се почисти само след като го изключите от електрическата мрежа и извадите всички продукти от него. Подвижните части (чекмеджета, решетки, специални аксесоари) ще бъдат отстранени и измити отделно с вода и сапун, а вътрешните повърхности ще бъдат избърсани с кърпа, напоена с вода и сода за хляб. 

altУкрасете елхата и къщата

За да бъде резултатът наистина впечатляващ, полезен трик е да изберете предварително декоративна тема за дома си и да подберете орнаментите според нея. Преди всичко обаче разгледайте преобладаващите цветове в дома си, за да можете да спазите поне в общи линии цветовата насока. Избягвайте декорация, която включва повече от два или три цвята, тъй като такова изобилие няма да изглежда добре.
 
Ако искате да запазите класическата линия, един от вариантите е да украсите елхата и къщата със златно и червено, евентуално допълнени от тъмнозелено. Друга идея, която си струва да се обмисли, са топлите пастелни цветове, особено ако заложите на бели, златисти и бежови сфери и декорации. Имате ли любим цвят и искате ли да излезете от шаблона? Тогава можете да направите комбинация от бяло и любимия ви нюанс: например бяло-синьо, бяло-розово или бяло-червено. Така няма да сбъркате!
 
Трябва да помислите и за избор между естествени и изкуствени дървета. Ако искате естествено дърво, което не е в саксия, трябва да го вземете около 25 декември, за да не изсъхне и да не окапе. В случая със саксийното (което след това можете да пресадите в градината или в гората) и изкуственото нещата са много по-прости: можете да започнете празничния сезон с украсено дърво още от началото на месеца.

altПазарувайте рано за празничната си трапеза

Със сигурност вече познавате традиционните опашки в хипермаркетите и магазините, така че нашата препоръка е да планирате празничната си трапеза предварително - от начина, по който искате да я подредите (цветове и подредба на приборите за хранене, чаши и украшения), до храната, която ще приготвите. Съставете списък с всички продукти и една седмица преди Коледа отидете да пазарувате и да напълните кошниците (за предпочитане е да направите това рано сутринта, когато хипермаркетите са отворени, за да избегнете струпване на хора).
 
Можете да добавите към украсата на празничната трапеза няколко елхови клонки, които можете да вземете на Бъдни вечер и да прикрепите към салфетките в чиниите на гостите си. А ако са ви останали допълнителни балончета, можете да ги поставите на масата, за да завършите цялостната украса на дома. Можете също така да използвате няколко табелки (ръчно изработени и прикрепени с празничен конец или направо от магазина) с името на всеки гост до неговия стол.
 
При това положение е време да дадете подобаващ старт на празничния сезон и да започнете да подготвяте дома си за най-хубавата Коледа досега. Весели празници!

 


ПО-НОВИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-СТАРИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: