Алергия към белтъка на кравето мляко

( Votes )
Оценка на читателите: / 2
Слаба статияОтлична статия 

При АБКМ бебешкият организъм не успява да усвои голямата белтъчна молекула на кравето мляко, от което се получава алергична реакция – обриви, диария, запек, задушаване.

Алергията е имунно обусловена свръхчувствителност на организма към различни вещества – алергени. В случая реакцията е към молекулите на белтъка на кравето мляко.

Симптоми:
Единият от признаците, по които можете да предположите, че вашето дете има
хранителна алергия, са обривите или т.нар. Атопичен

 

 

дерматит. Кожата се зачервява, напуква се и започва да се лющи. Засегнати са предимно бузите, брадичката, шията, сгъвките на лактите и колената. Другите възможни симптоми са често повръщане, силни колики, упорит запек или диария.

Лечение:
За бебетата с Алергия към белтъка на кравето мляко (АБКМ) най-доброто „лечение” е майчината кърма. След нея се нареждат лечебните млека. Те са белтъчни хидролизати, т.е. белтъкът на кравето мляко в тях е разграден до такава степен, че не предизвиква алергична реакция. Немислимо е консумирането на кисело и прясно мляко. АБКМ често се съчетава с алергия и към други храни, не само към млечните продукти. Най-често към цитрусови плодове, ягоди, праскови, домати, бобови варива, моркови, но в някои случаи дори към ябълка, картофи, ориз.

При добро лечение, подходяща диета и късно въвеждане на твърди храни АБКМ преминава до тригодишна възраст. Неправилното цялостно лечение би могло да доведе до астма, редица кожни заболявания, хранителни алергии за цял живот. Предпоставките за отключването на АБКМ са комплексни, но основните са: фамилна обремененост, ранно отбиване от кърмене, ранно въвеждане на адаптирано мляко, ранно захранване със сокове и твърди храни, все по-замърсената околна среда.

моетодете.бг

 

 Алергия към белтъка на кравето мляко - 2.5 out of 5 based on 2 votes

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: