Принципи на рационално хранене при улцеро-хеморагичния колит и болестта на CROHN

Оценка на читателите: / 3
Слаба статияОтлична статия 

Причината за възникване на тези заболявания все още не е изяснена до край и до момента няма доказателства за съучастие на хранителни фактори. По тези причини, за страдащите от тези заболявания не е необходима специална диета. Препоръчва се здравословно и балансирано хранене, което е особено съществено за нормалното израстване и развитие на децата. При малък брой болни ( тези с забавено възстановяване след обостряне, както и тези при които е приложено хирургично лечение на заболяването ) се налагат известни диетични ограничения.


Чрез тях се постига:
1. Облекчаване на симптомите на заболаването Ви.
2. Корегиране дефицита на някои хранителни съставки.
3. Поддържане на нормално телесно тегло.
4. Осигуряване растежа и развитието на децата.

Ако сте убеден, че някои храни обострят оплакванията, можете да ги елиминирате за известно време. Трябва да се помни обаче, че това вероятно ще доведе до намален внос на особено необходими за Вас хранителни съставки. Ето защо е важно в такива случаи да се консултирате с Вашия лекар.

Необходими ли са хранителни или други добавки?

Някои болни преодоляват обострянето на заболяването си без или с незначителни промени в апетита си, докато при други нарушаването му е съществен проблем. Има и случаи, когато е необходимо да се модифицира храненето ВИ. Например инфекции, температура, или засилване на симптомите на болестта изискват повишаване на дневните нужди от храна. Най- добрия показател за това доколко се храните достатъчно и рационално е поддържането на нормално тегло. Когато безапетитието и намаляването на теглото Ви са налице продължително време, Вие се нуждаете от допълнителни калории и протеини, както и от липидни добавки. Ако състоянието Ви е значително влошено, може да се наложи даване на течна храна чрез стомашна сонда. Този начин на хранене се започва в болнична обстановка. В случаите, когато заболяването протича особено тежко и храната не може да се абсорбира в червата е необходимо за ограничено време хранителните съставки да бъдат осигурени по венозен път в болнична обстановка.

Необходими ли са добавките от витамини и минерали.

По- често не, когато състоянието Ви е стабилно, а храненето балансирано. Допълнителни Витамини и Минерали се приемат в следните случаи:

1. По време на удължен въсттановителен период на заболяването и при условия на влошен прием на храна.
2. Когато кръвните Ви тестове показват дефицит на Фолиева киселина, Витамин В12 или желязо.
3. При продължитерно приемане на кортикостероиди- тогава е необходим допълнителен внос на калций- 1000 мг. дневно.
4. Когато заболяването ви е засегнало терминалния илеум ( или той е бил отстранен оперативно )- Витамин В12 инжекционно три пъти седмично.
5. В случаите с интензивна и продължителна диария- необходими са добавки от Цинк, Калий, Магнезий, Мед.
6. При продължително пролагане на sulphasalazine( Slazopyrin, Ursofalk )- добавя се фолиева киселина.

При някои случаи с удължен възстановителен период, за контролиране на диарията е необходимо да бъдат ограничени храните с богато целулозно съдържание ( зърнени, зародиши, зеленчуци, сушени плодове, корите на плодовете ). За болните, които в резултат на заболяването си имат стеснения на червата, този вид диетични ограничения водят до намаляване на коремните болки, повръщането. Необходимо е да се приемат достатъчно количество течности ( 6- 8 чаши дневно ); количеството им се повишава при продължителна диария.

анжелфире.ком

 ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-НОВИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-СТАРИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

Принципи на рационално хранене при улцеро-хеморагичния колит и болестта на CROHN - 2.3 out of 5 based on 3 votes

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: