Какви са причините за появата на диария?

( Votes )
Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 

Диарията би могла да бъде причинена от вирусна инфекция, като например гастроентерит или от бактериална инфекция. Проблемът може да е също така причинен и от паразити, лечение с антибиотици, алергия към мляко или при приемане на по-големи количества плодови сокове.


Гастроентерит
Гастроентеритът (наричан още стомашен грип) е възпаление на стомаха и червата, което причинява диария при бебета, деца и възрастни. Често срещан е и може да бъде причинен от много различни вируси.

 Ако бебето ви има диария, съпроводена със стомашни спазми, повръщане и лека температура, вероятно се касае за форма на гастроентерит. Най-важното е да внимавате детето да приема достатъчно храна и течности, защото в противен случай е възможно да се стигне до обезводняване.

Бактериална инфекция
Тежка форма на диария с или без повръщане, стомашни спазми, кръв в изпражненията и температура са симптомите на заболяване, причинено от вирус или бактерия от типа на E. coli или салмонела. Някои от тези инфекции са леки и минават от само себе си, но други като причинените от E.coli (срещат се в меса, които не са били подложени на достатъчна термична обработка при готвене) могат да бъдат много сериозни. Така че ако бебето ви проявява описаните по-горе симптоми, най-добре го заведете на лекар, който ще го прегледа и ще изследва детето за наличието на бактериална инфекция.

Паразити
Паразитните инфекции също могат да причинят диария. Ламблиазата например се причинява от микроскопични паразити, живеещи в червата. Паразитите се разпространяват лесно между децата, когато те се събират в групи (в детската ясла например). За лечението им са нужни специални медикаменти. Най-добрият начин да бъде спряно разпространението на такива инфекции е добрата хигиена като редовното измиване на ръцете след смяна на пелените.

Антибиотици
Ако детето ви има диария по време или след курс на лечение с антибиотици, тя би могла да бъде свързана с лекарствата. Разговаряйте с лекаря за алтернативни медикаменти и за справяне със страничния ефект.

Причинени от хранителния режим
Прекаляването с плодовите сокове (особено с тези, съдържащи сорбитол и високи нива на фруктозата), както и твърде много подсладени напитки, биха могли да разстроят детското стомахче и да причинят редки изпражнения. Коригирането на хранителния режим би трябвало да разреши проблема до няколко дена. Моментът и дозата на плодовите сокове, които трябва да започне да приема бебето, могат да бъдат определени най-точно при консултация с личния педиатър.
Неправилно приготвеното адаптирано мляко също може да причини диария. Затова четете внимателно упътването на опаковката и спазвайте точно препоръчваните съотношения.

Алергия към млякото
Алергиите към млякото също биха могли да причинят диария, а понякога и повръщане. Ако бебето ви е алергично, то би могло да прояви симптоми в рамките на няколко минути до няколко часа след приемане на краве мляко или млечни продукти. Ако се съмнявате, че диарията е причинена от млякото, обърнете се към педиатъра си.

предайнататък.бгПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-НОВИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-СТАРИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: