Вирусни чревни инфекции

( Votes )
Оценка на читателите: / 4
Слаба статияОтлична статия 

Повечето от тях попадат в организма ни през устата, нарушават рaботата на стомашно-чревния тракт, а оттам и състoянието на целия организъм.Лятото е в разгара си , а с повишаване на температурите се повишава и риска от възникването на чревни инфекции. Това е така, защото възбудителите на тия заболявания се чувстват най-добре през топлите дни и месеци.

 

 Острите чревни инфекции заеmат второ място по разпространеност след грипа и другите остри респираторни заболявания. Според Световната здравна организация, в света ежегодно се регистрират повече от един милиард случая на такива заболявания. Възбудители на чревните инфекции са различните микроорганизми - бактерии, вируси и прости организми.

Видове чревни инфекции
Главният проблем през лятото са инфекциите, които се предават чрез мръсни ръце.

Освен добре известните заболявания като дизентерията, наречена “болест на мръсните ръце” и салмонелозата, която възниква при прием на хранителни продукти инфектирани със салмонели, през последините години много разпространени са т.нар вирусни ентероколити. Причинителите на тия заболявания се наричат ентеровируси, които са над 100 вида. Тези вируси са силно устойчиви в околната среда и се разпространяват в каналните води и чрез мухите.Едни от честите причинители са т.нар. ротавируси.

Вирусен ентероколит
Заболяването може да протече с различна тежест , в зависимост от имунния статус на индивида, възрастта , наличието на съпътстващи заболявания и т.н. Болестта най-често започва с остро начало - висока температура, многократни повръщания и разстройство, коликообразни болки в корема. Едновременно с това бързо нараства мускулна слабост и главоболие, кръвното налягане спада. Състоянието може да бъде опасно, поради обезводняване на организма.Особено уязвими са децата в кърмаческа и ранна детска възраст , както и лицата с хронични заболявания.

Вирусните чревни инфекции се предават много лесно. Заразяването става чрез замърсени ръце и хранителни продукти, чрез водата или чрез контактите с болен човек. Ротавирусният гастроентерит може да се предава и по въздушно-капков път, защото има симптоми и на респираторно заболяване.
Интересно е да се отбележи, че вирусите са устойчиви в морска вода, макар и за кратко време. Затова често се предават на плажа при къпане в морето, където има много хора. В басейните е по-малко вероятно да се случи, защото водата се хлорира. Но пък хлорният препарат може да предизвика и механично дразнене, дори без да има алергия.
Трябва да се отбележи , че протичането на вирусния ентероколит наподобява протичането на други сериозни чревни заболявания , каквито са дизентерията и салмонелозата. За какво точно се касае ще прецени Вашия лекуващ лекар.

Други инфекции причинени от вируси
Типично за лятото заболяване е и хепатит А, който е свързан с лоша лична и обществена хигиена , или с проблеми във водоснабдяването.
През лятото зачестяват и сексуално преносимите заболявания причинени от вируси. Чести причинители на инфекции са човешките папилома вируси. Други инфекции са сифилисът, хепатит В и С, генитален херпес и разбира се HIV.
Поведение при настъпила чревна инфекция
На първо място не се паникьосвайте. Не при всяка слаба болка в корема, или лека диария трябва да се търси лекар. Всеки според своята култура прибягва до докторска помощ. Някои я търсят прекалено рано, а други твърде късно.
При температура над 38,5 градуса и повръщане с или без разстройство, което продължава повече от 24 часа, болният задължително се нуждае от консултация с лекар. А за деца този срок на изчакване е не повече от 12 часа., особено ако са до три годишна възраст.
Това, което родителите трябва да наблюдават и да ги тревожи, е общото състояние на малчугана. Например - не иска да се храни, да поема течности и да играе. Трябва да се отбележи че претопляне също е предпоставка за поява на стомашно-чревен проблем. Да се избягва воденето на плаж на съвсем малки деца - под една година.
Лекарят ще прецени за какво точно се касае и ще Ви назначи лечение.До осъществяване на консултацията приемайте повече течности- чай от мента, лайка шипка, минерална вода- тава е т.нар. “чаена пауза”. Не се хранете няколко часа- без друго вероятно няма да имате добър апетит. След това може да хапнете препечен хляб или сухар, варен картоф-леко посолен, обикновени солети.Диетата продължава до спиране на разстройството и повръщането. Медикаментите против диария се продават във всяка аптека без рецепта и може в началото да приемете няколко таблетки/ според упътването/ . Ако имате висока температура – вземете си таблетка антипиретик. След това се свържете с Вашия лекар.

Профилактични мерки
Както отбелязахме, чревната инфекция попада в организма чрез водата, храната и неизмитите ръце.
Купувайте си бутилирана вода, но трябва да се уверите в нейното качество.
Когато не разполагате с бутилирана вода, особено ако сте сред природата, на почивка или на вилата – преварявайте водата за пиене.
Най-нетрайни през лятото са кремовете, рибата, месото и продуктите, приготвени с яйца - панировки и сладкарски изделия.
Недопустимо е да употребявате месни, рибни и млечни продукти с изтекъл срок на годност. При тях много бързо се размножават патогенните микроорганизми. Винаги обръщайте внимание на датата на производство.
Варете месото не по-малко от 30-40 минути, а яйцата - 10 минути.
Много добре измивайте под гореща течаща вода зеленчуците и плодовете. В горещите дни е най- добре да задушавате зеленчуците.
И още нещо важно
Ако сте решили да отидете на почивка или на екскурзия в чужбина, увете се че тръгвате здрави.
Непременно си вземете здравните книжки. Те са по-важни от банските! Ако страдате от хронични заболявания , носете си и необходимата медицинска документация .

 









ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-НОВИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-СТАРИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

Вирусни чревни инфекции - 5.0 out of 5 based on 4 votes

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: