Лечение на обилно повръщане

( Votes )
Оценка на читателите: / 2
Слаба статияОтлична статия 
Обикновено повръщането е симптом на много и различни заболявания и не налага лечение само по себе си,освен в случаите когато то е многократно и обилно.

При повръщане което се повтаря повече от 3 пъти в рамките на 3 часа и особено когато е невъзможно поемането и задържането в стомаха дори и на течности,има опасност от обезводняване на организма и загуба на соли, което в крайните стадии може да има много сериозни последици и протича с отпадналост,безсилие,изостряне на чертите на лицето,сънливост и замъгляване на съзнанието до степен на кома(пълно безсъзнание).

Другото усложнение на многократното повръщане е промяната в нормалната обмяна на веществата в организма,при която вследствие на прекратения прием на храна,поради изчерпване на запасите от гликоген и намаляване на нивото на кръвната захар,организмът започва да разгражда запасите от мазнини по неправилен начин водещ до вредни за него странични продукти(като ацетон) които също предизвикват болестни симптоми –отпадналост,ацетонов дъх от устата и замъгляване на съзнанието и допълнително повишаване на вероятността от обилно повръщане.

При наличието на гореизложените симптоми трябва спешно да се прекрати повръщането и да се компенсират загубите на течности и енергия,което става по венозен път чрез вливане на физиологичен разтвор и глюкоза(най ефективното лечение), но в началото, докато стане възможен достъпа до лекарски преглед може да се започне едно начално лечение описано по долу: *

Схема на лечение.

1.Спират се всякакви опити за поемане на храна през устата в продължение на 6 часа след последното повръщане!На 6-ия час може да се започне захранване със обикновени солети и бисквити!На другият ден, ако проблемът е овладян се разрешава приемането през устата и на препечен хляб,варени картофи и варен ориз(без мазнина).Тази диета продължава няколко дни,а при наличие на диария и повече(поне 1 седмица).

2.Започват се опити за оводняване на организма с течности-компот разреден с вода(без плодовете) в съотношение 1:1 – на 10-15 минути по 2-3 глътки(комбиниран прием на вода и енергия-захарта в компота),вода,сокове(разредени),степ разтвори(2х разредени),чай,банка с 5-10% глюкоза.

3.Медикаментозно лечение при липса на ефект от горепосочените действия,дозирано на кг. телесна маса ½ час преди хранене:
Внимание-прочетете внимателно упътването и противопоказанията на избраният от вас медикамент. Не превишавайте посочената доза.

парамед.комПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-НОВИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-СТАРИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

Лечение на обилно повръщане - 4.5 out of 5 based on 2 votes

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: