На какво може да се дължи диарията?

( Votes )
Оценка на читателите: / 7
Слаба статияОтлична статия 
Приема се, че изхождането по голяма нужда на възрастните нормално е еднократно за денонощие. Нормалните изпражнения са с гъста консистенция, добре оформени, с жълтеникав до тъмнокафяв цвят, без примеси на слуз или несмляна храна. Цветът на изпражненията зависи от поетата храна. При употреба та предимно млечна храна те са светложълто, при зелени храни (спанак, лапад, коприва) имат тъмнозелен цвят, при месни храни са сивкавокафяви, при ядене на повече маслини, боровинки, черен дроб могат да станат тъмносиви до черни. Някои медикаменти (железни препарати, бисмутови съединения) също могат да обагрят в черно изпражненията и да обезпокоят болния и околните.

 

 

За диария се говори, когато болният се изхожда няколко пъти в денонощие и изпражненията са с кашава или течна консистенция. Важно е да се установи броят на изхожданията, кога се явяват (преди или след хранене), придружени ли са с болки в корема и напъни, парене и болезненост в ануса след изхождане. От голямо значение е да се провери консистенцията на изпражненията и евентуалните примеси към тях — слуз, кръв, несмляна храна. Ето защо е добре изпражненията да се запазят за оглед от лекаря. По своите прояви и протичане диариите могат да бъдат остри и хронични.

Остри диарии се наблюдават при хранителни отравяния, инфекции, при употреба на престояла или развалена храна., Нерядко остра диария се явява след употреба на големи количества храна, на несвойствени храни (напр. някои тропични плодове, риби, раци), на храни, към които болният има свръхчувствителност (напр. прясно мляко). Приема се, че около 3% от хората са свръхчувствителни към прясно мляко. Тези т. нар. алергични диарии са експлозивни, със силни, при свиващи болки, напъни и неколкократни изхождания на течни изпражнения. Остри диарии могат да предшествуват редица инфекции, заболявания на стомаха, жлъчните пътища и бъбреците. Диарии се наблюдават и при неприятни изживявания — преди изпити, при земетресения, конфликти. Изпражненията при остри диарии са воднисти, светли, с лоша миризма, пенести. Съдържат обилни примеси на слуз, несмляна храна и капчици кръв.

Когато изхожданията при острите диарии са многократни, болният бързо се обезводнява и изтощава, езикът се облага, очите хлътват, мускулатурата се отпуска, кожата се набира на гънки.

Хроничните диарии създават големи затруднения както за болния, така и за лекаря. При хроничните диарии изхожданията са 3—4 пъти дневно без особени болки и присвивания. Изпражненията са кашави, неоформени, често с обилни примеси на слуз, несмляяа храна, кръв. Нерядко хроничните диарии протичат на пристъпи, като могат да се редуват със запек. Причините за хроничните диарии са разнообразни чревни инфекции (дизентерия, салмонелоза), паразитни заболявания, отравяния с медикаменти (антибиотици, железни и златни препарати, противохипертонични средства), бъбречна недостатъчност, захарна болест и т. н. Нерядко хроничните диарии са клинична изява на заболявания на други храносмилателни органи — липса на солна киселина в стомаха, хроничен панкреатит, хроничен хепатит, нарушение на жлъчната секреция, след операции на стомаха и жлъчния мехур. Тежки и изтощаващи диарии съпътствуват твърде често новообразуванията на червата. С тежки и изтощителни кървави диарии се изявява хроничният язвен колит. Хроничните диарии, особено когато са продължителни и често повтарящи се, изтощават силно болните.

При заболяване с диария трябва да се потърси лекар, чиято първа задача е да установи причината на заболяването. Това обаче не винаги е лесно и изисква редица изследвания — на изпражненията, кръвта, храносмилателните органи. От особено значение е рентгеновото изследване на стомаха и червата, изследването на жлъчния мехур и задстомашната жлеза. Изпражненията трябва неколкократно да се изследват за болестотворни микроорганизми, гъбички и глисти.

Прочетете повече за ДИАРИЯ ПРИ ДЕЦАТА или ДИАРИЯ ПРИ ВЪЗРАСТНИТЕ

 

 


как-да.ком
На какво може да се дължи диарията? - 1.6 out of 5 based on 7 votes

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: