Странни Фестивали и Чествания

( Vote )
Оценка на читателите: / 1
Слаба статияОтлична статия 
Като един човек пътуващ по света и съблюдаващ многообразието на панаири и фестивали, ми стана ясно, че: 1)  концепциите за "странен, странно, странни" са наистина в очите на очевидеца - и 2) че всички хора, без значение къде живеят, са повече от просто малко луди.
( чрез)

Въпреки, че човешкото поведение не се различава много, методите на публичните тържества, определено го правят.

Поради някаква загадъчна причина, например, хората искали да изхвърлят нещо. И в зависимост от страната, това, което го хвърлят е вероятно да бъде различно. В Бенш, малък град в Белгия,  избора е плодове. В неделя, понеделник, вторник и  преди Аш сряда , градът е посетен от маскирани фигури наричани Жил, който - по-късно в празненствата - носят големи кошници с портокали през града. Много от тези портокали са спокойно, връчени на местни лица, както и туристи. Други, обаче, са по-скоро силно ... добре, хвърлени по предпазливи жители и неподозиращи туристи.

(снимки чрез)

Друга "Битка с Портокали", в Ивреа, Италия:

(Image чрез)

В същото време, ако се случи да бъдете в Buñol, Испания  в последната сряда на месец август, вие може да попаднете на бой с домати -  не  твърди или потенциално опасни като портокал - все пак могат да причинят болка. Какво е забавно за Ла Томатина в Buñol  - не е само че се хвърлят домати, но че градът, който обикновено е с население около 10000, набъбва на близо 60,000 , като хора от всички краища идват да хвърлят - и да се хвърлят в.

(снимки на кредит: Фернандо Bustamante, Чрез 1, 2)

Ако се случи да бъдете в Taihape, Нова Зеландия, нещата ще бъдат хвърчащи във въздуха, но нито един от тях - поне доколкото ни е известно, - не са били хвърлени по никого. Независимо от това, фестивал, където хората се опитват да хвърлят гумен ботуш колкото е възможно по-далече, би могъл да създаде известни рискове  както за участниците, така и за минувачите.

(гигантски ботуш близо до Taihape, снимка от Аарон Hape)

А пейзажите наблизо са привидно направени да бъдат изследвани в тези гумени ботуши (при условие, че можеш да хванеш някои свободни такива):

(снимка на кредит: Кристиано Corsini)

"Oni wa soto! Fuku wa uchi!" са думите,за които може трябва да си държите ушите отворени , ако сте в Япония по време на Setsubun, и се случи, за да видите член на Вашето семейство носещ шепа печена соя. Mamemaki е термина за това, и "Oni wa soto! Fuku wa uchi!" ( "Демони вън! Наслука !") е това, което традиционно се  казва преди зърната да бъдат хвърлени по входната врата - или  друг член на семейството (може би дори домашната котка):

(снимки чрез 1, 2)

Ако се случи да бъдете в Индия по време Холи - фестивала на цветовете , вие също може да искате да  избегнете носенето най-хубавия си костюм и дрехи. Като част от празника, ярко оцветен прах, наречен Абир е весело хвърлян навсякъде - и особено  един по друг.

(снимки чрез, Ройтерс / K. K. Arora)
(снимка на кредит: Ankita Asthana)
(снимка на кредит: Брад Beaman)


Други Прекрасни Празници

За щастие, не всички фестивали в света включват хвърляне на  обекти. Някои просто са на уникални теми. Японския Hōnen Matsuri е Фестивал на плодовитостта, еднозначно празнуван в град Komaki. Под уникален имаме предвид ненормален, огромен, голям и ... Добре, стига толкова с шегите, особено след като за символ на плодовитостта се приема известна част от мъжката анатомия. Подобен фестивал  също така се провежда в Кавазаки, наречен Kanamara мацури. Вижте снимки тук - Предупреждение - за пълнолетни.

Макар че нищо не се хвърля, и нищо със страшен фалически вид, има фестивал, който абсолютно трябва да се спомене: събитие с изключителна красота, която завършва с пепел и дим.

Около средата на март, в град Валенсия, Испания, Има фестивал Falles - Празник на Свети Йосиф. Но дълго преди Falles, Валенсия, третият по големина град в Испания, започва да се подготвя: квартали и множество организации образуват групи -  т.нар Casal Fallers , които събират пари за собствените си участия в тържествата.

Това е тези участия, които правят фестивала толкова невероятно събитие. Всяка група  работи по обща тема, избрана за тази година - създава ninot, или кукла. Издокарани от хартия, восък, стиропор, както и няколко други материали, ninots са  скандални, скверни, комични, политически, и всяка една е невероятно красива.

(снимки чрез)

Занаятчиите от Валенсия са имали много дълго време, за да усъвършенстват своите произведения, и това се вижда във всеки ninot (виж цял куп тук). Всяка фигура е жива  смес от халюцинация и шедьовър. Всяка една, също е   див , сатиричен , внезапен удар по всичко : от политиката до традицията, от поп културата до самите Falles  празненства. Нищо не е свещено, нищо не е пощадено.

(снимки чрез)

Тогава идват  пожарите, а след това и пепелта. Да, познахте : всяка кукла, всяка фигура и жива картина свети - взривена в нощното небе с рев превръщайки се в пепел , наричана ла крема. На сутринта няма нищо, освен пепелта, и паметта на чудесата на falles.

Boryeong кален фестивал, Южна Корея:

(снимки чрез)

  Парад на Прасето в Malolos, Филипини:

(снимки от Ерик де Кастро / Ройтерс, чрез)

Един от най-странните празници на всички времена - Ел Colacho в Испания. По време на празника зрели мъже прескачат новородени бебета. Да, много внимателно (майките не изглежда да протестират). Те вършат това за да се отърват от неизвестни зли духове, които могат да се крият в тези бебета:

(снимка от Денис Дойл, предаде АП)

Търкаляне на сирене, Cooper's Hill, Gloucestershire, Англия:

(снимки чрез)

Шоколадов фестивал в Киев, Украйна (с огромен фонтан шоколад в ляво):

(снимки от Юлия Ilyinskaya)

Молитва за дъжд по време на Varuna Yajna ритуал, в Sankara Mattham, Индия:

(снимка от Indranil Мукерджи / AFP / Getty Images)

Лорейн Мондиал фестивал с климатични балони  в Chambley, Франция:

(Image чрез)

Готика и Steampunk фестивал в Лайпциг, Германия (Wave-Gotik-Treffen, WGT):

(снимки чрез 1, )

А ето и малко танци по време на Kasedori фестивал (фестивала за предотвратяване на пожари) в Kaminoyama, Япония:ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-НОВИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-СТАРИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

Странни Фестивали и Чествания - 1.0 out of 5 based on 1 vote

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: