От препаската до прашките

( Votes )
Оценка на читателите: / 3
Слаба статияОтлична статия 
Първата праисторическа дреха, която се смята за родоначалника на съвременосто бельо, е препаската. В древния Египет жените се обличали с тънки одежди, напомнящи ризи, които се закрепвали на раменете с презрамки. Въпросните ризи оставяли гърдите открити, каквито били и основните тенденции в периода от 3000-а до 2000-а година пр.н.е.

altВсъщност идеята за сутиена се е зародила при древните гъркини, които връзвали под бюста си еластични кожени ленти. Тези ленти били усъвършенствани до древните римлянки, които прибавили презрамките. Така се родил прадядото на корсета.

Kорсетите стават изключително популярни в Средните векове. През 12 век модата налагала жените да стягат телата си досущ като в стоманена броня. В замяна на мъките те "получавали" тънка талия и красиво оформен бюст. През 15-ти век пък излязла модата на безбрежните деколтета, заради което корсажът претърпял изменения. Това, впрочем никак не се харесало на църквата, която не спирала да се бори с "дяволските измишльотини", които правели жената прелъстителна. Стига се до там, че през 17-ти век кардинал Мазарини дори издава поредици от едикти, които забраняват производството на детайли от долното женско бельо. Това естествено ни най-малко не принудило дамите да се откажат от корсетите и коланите, които ги правили по-изкусителни. Единственото, което било променено били мустаците от китове, от които се правили корсетите - след специална обработка те станали по-меки и не оставяли сини и червени следи по нежните женски тела.

alt

Жените сами се отказали да носят прекалено тесните долни дрехи. Постепенно те заменили инквизиторските корсети с леки корсажи. А естетическия ефект на бельото дамите оценили и смело започнали да използват чак в края на 19-ти век - с царството на дантелите, бродериите, както и на кюлотите с кордели, копринени ленти, ажурни рюшове. Кюлотите заминават в историята малко по-късно, когато жените се увличат по каране на велосипед. Постепенно дамите опростяват бельото, докато го сведат до съвремените безшевни артикули и до прословутите прашки, които са директна, но много умалена препратка към праисторическата препаска. Или казано с други думи колелото се завърта отново :))  В модата винаги е важала максимата "Всичко ново е добре забравено старо!".

alt

От печатаПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-НОВИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-СТАРИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

От препаската до прашките - 5.0 out of 5 based on 3 votes

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: