Библията в комикси

( Votes )
Оценка на читателите: / 2
Слаба статияОтлична статия 
altПрез октомври 2009 година медиите разгласиха новината, че американският илюстратор Робърт Кръмб представа като комикс първата книга от библията, известна като "Битие". На практика  66-годишният художник е събрал историята на Сътворението, притчите за Адам и Ева, Содом и Гомор, за Ноевия ковчег, Кайн и Авел в 224 страници илюстровани като комикс. Цялата тази трудоемка работа по илюстрирането на първите петдесет глави от Библията отнело общо около четири години на Р. Кръмб. Макар в пресата да се споменава, че е започнал комикса си с намерението да пресъздде само изгонването на Адам и Ева от рая и то в комичен аспект то в последствие бил получил предложение за довършване на всичките 50 глави и до ден днешен в сайта на автора  "Книгата Битие, илюстрирана от Р. Кръмб" се продава на цена от 25 долара.


Явно на тази комикс - Библия не и е било писано да е абстрактна, защото мераците на Робърт Кръмб и чуденията му как да представи Бог - като светлина, като жена, или като нещо друго по-нетрадиционно за образа били разбити от сън, който го накарал да пресъздаде Бог като старец с дълга брада.

Няма начин подобно творение да не предизвика вълна от емоции и в двете посоки на положителния и отрицателния спектър. Личното ми мнение е, че пошлостта, която лъха от Библията на Кръмб убива основния замисъл на написаното във свещенната книга. Не, в случая не говорим за богохулство /или поне не за умишлено такова/, а за пресъздаване и приемане на нарисувано послание, което придава различни нюанси на думите.

Всеизвестно е, че всеки който е започнал да чете Библията или я е прочел е претърпял положителна метаморфоза в живота си. Дори не говорим за емоционално израстване и метафизични разбирания, а за съвсем реални промени във всекидневието, здравето и живота на четящия. Дали Библията - комикс ще има същото мощно енергийно влияние нямам представа, но едва ли!


Силва Коен

alt
alt
alt

alt


ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-НОВИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-СТАРИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

Библията в комикси - 3.0 out of 5 based on 2 votes

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: