Чернодробна биопсия

( Votes )
Оценка на читателите: / 3
Слаба статияОтлична статия 
Чернодробната биопсия е диагностична процедура, при която се взема малко парченце чернодробна тъкан. То се изследва под микроскоп с цел изясняване причината, остротата и напредналоста на чернодробните заболявания

Черният дроб е най- големия орган в човешкото тяло. Той е разположен в горния десен отдел на корема, под последните ребра. Основните му функции са синтезата нa повечето протеини, обезвреждането на токсини и отпадъчни продукти, както и участие в жизнено важни метаболитни процеси на организма. Отличителна способност на клетките му е възможността им да регенерират. Различни увреждащи агенти могат да упражнят постоянно увреждащо действие и в крайна сметка да доведат до сериозно и трайно увреждане на този орган. Тук трябва да бъдат споменати различни вируси, алкохола, медикаменти, някои наследствени метаболитни заболявания ( болест на Wilson ), както и нарушенията в имунната система на организма.

Изясняване на функционалното състояние на черния дроб

То започва с подробен разпит за оплакванията и преглед на болния. Вземат се кръвни проби, чрез които се изяснява функцията на черния дроб. В случай, че се констатират отклонения в тях и особено ако те се откриват продължително време, лекарят изисква провеждането на допълнителни кръвни и инструментални изследвания. Особено съществено е изясняването на точната увреждаща причина, както и остротата на пораженията и тяхната давност. Това има пряко отношение към възможностите и тактиката за лечение на хроничните чернодробни заболявания. За повечето от тях чернодробната биопсия има най- точна и в повечето случаи решаваща информация за крайната диагноза. При чернодробно трансплантираните чернодробната биопсия се провежда задължително когато трябва да се изясни причината за отклоненията в чернодробните проби, особено при съмнения за отхвърляне на присадката.

Какво е биопсия?

Чрез нея се взема малко парченце тъкан от тялото- в конкретния случай чернодробна тъкан. Тя се обработва и оцветява в лабораторията, след което лекар специалист я оценява под микроскоп.

Какви са различните способи за извършване на чернодробна биопсия

При повечето случаи манипулацията се извършва като амбулаторна процедура, което означава, че болния може да се върне в дома си няколко часа след провеждането й.
При възрастните и по- големите деца е достатъчно даването на леко успокоително средство преди манипулацията. При по- малките деца и при кърмачетата е се налага прилагане на краткотрайна обща анестезия. При някои заболявания ( съмнение за тумор на черния дроб ) извършването на биопсията може да стане под контрола на изобразителни техники като ехография, или компютерна томография. Техниката на чернодробната биопсия се използува за въвеждане на контрастно вещество в черния дроб, при което се добива конкретна информация ( необходима при някои заболявания ) за състоянието на вътречернодробните жлъчни пътища.

Как протича чернодробната биопсия

Пациентът лежи на гръб, или леко обърнат на лявата си страна. Участъкът от кожата където ще се извърши манипулацията се почиства грижливо. Следва въвеждане в този участък на локален анестетик. Иглите с които се извършва биопсията имат различни модификации, но принципът на който работят е еднакъв. Те се въвеждат през малък разрез на кожата до повърхността на черния дроб. В този момент лекарят ще обясни на болния как да диша. Следва бързо въвеждане и изваждане на иглата от черния дроб. Това отнема 1-2 секунди. Малко сърцевинно парченце от черния дроб остава в просвета на иглата. То се поставя в консервант и се отнася в хистологичната лаборатория. Цялата процедура отнема не повече от 20 минути.

След биопсията

Пациентът остава в покой, на легло в продължение на няколко часа. Предпочита се да лежи на дясната си страна, като на мястото на биопсията може да се постави лед. Персоналът ще следи пулса и кръвното налягане, както и нивото на хемоглобина. В първите часове може да има усещане за лека болка, или дискомфорт в мястото на процедурата. Препоръчва се активните физически дейности да бъдат избягвани в разстояние на приблизително един ден.

Усложнения

Чернодробната биопсия се приема за безопасна манипулация. Нейно рядко ( в около 1 % от случаите ) усложнение е ограничен кръвоизлив в мястото на проникване на биопсичната игла в черния дроб. Още по рядко може да се наблюдава нараняване на жлъчен път, с изтичане на жлъчка. Тези усложнения обичайно се самоограничават и не налагат по- специална интервенция.

Кога е необходима повторна чернодробна биопсия

При част от случаите чернодробната биопсия се провежда еднократно, в хода на диагностичния процес като потвърждаващо диагнозата изследване. За някои хронични чернодробни заболявания повторни биопсии са необходими за изясняване резултата от лечението. При чернодробно трансплантираните, поради относително високия процент на следтрансплантационните усложнения, чернодробната биопсия се използува по- често като най- съществен диагностичен критерий.

ltxassociation.50megs.com

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-НОВИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-СТАРИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

Чернодробна биопсия - 3.7 out of 5 based on 3 votes

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: