Защо обичаме пържени картофки?

( Votes )
Оценка на читателите: / 18
Слаба статияОтлична статия 

Признавам си, че пържените катрофки са сред любимите ми храни. Ако опитате как ги прави моята майка и на вас ще ви станат любими. Явно не само аз ги харесвам – слагат ги в дюнери, в сандвичи и хамбургери, сервират ги като гарнитура към ястията в ресторантите и къде ли още не.


Преди време бях чела теория, че те спомагат за отделянето на ендорфин – хормонът, който ни кара да се чувстваме щастливи. Ето, че сега е направено изследване, което да разбере защо толкова обичаме картофките.
То е поръчано от Съвета на картофа, британската организация, рекламираща този продукт.

Изследването показало, че неустоимият аромат на пържени картофки се дължи на смесица от миризми на карамел, лук и... дъска за гладене, установи екип от британски учени.

Учените от лаборатория на университета в Лийдс изолирали различни аромати от миризмата на пържените картофки и открили сложна смесица, която варира според техниката на пържене, използваната мазнина или вида картофи.

Те анализирали ароматите, различавани от човешкия нос, с помощта на техники за разделяне и анализ на молекулите, хроматографията и спектрометрията на масата.

Учените забелязали, че в миризмата на картофките, които се подлагат на обикновено пържене, могат да бъдат различени три аромата, а при тези, които преминават през двойно препържване, ароматите са по-сложни и варират от горчивото авокадо, през карамел, сирене, лук, цветя и естествено картоф.

Опасявам се, че картофки миришещи на дъска за гладене не биха влезли в списъка ми с любими храни, но щом учените така са казали няма как да оспорвам.

В тази връзка искам да припомня, че чипса, който не отстъпва по популярност на пържените картофи, е открит съвсем случайно. В един ресторант клиент винаги искал картофките му да бъдат тънко нарязани. Готвачът се престарал и така се получил хрупкавият деликатес.

За съжаление всичко хубаво крие и рискове. Пържените картофи са пълни с трансмазнини, за които знаем, че потискат имунната система и причиняват болести на сърдечно-съдовата система, диабет, наднормено тегло, стерилност, дефекти при раждането, намалена способност за произвеждане на майчино мляко, загуба на зрението и отслабване на костите и мускулите. Но пържените картофи също съдържат акриламид, канцероген намиращ се във въглехидратни храни, пържени или печени при висока температура.

Опасни или не миризмата на прясно изпържени картофки е сред най-харесваните редом с миризмата на препечен хляб, чисти чаршафи и прясно окосена трева, свеж въздух след дъжд, кафе, бебета, пържен бекон, лимон и печено месо.


Силва Коен

 

 

 

 

чудеса.нет 


ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-НОВИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-СТАРИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

Защо обичаме пържени картофки? - 3.3 out of 5 based on 18 votes
Коментари (1)
Още за аромата на пържените картофки
1 Неделя, 19 Юли 2009г. 18:11ч.
Картофозавър
А не са ли изследвали миризмата в зависимост от сорта на картофите?
Преди много години в зеленчуковите магазини се продаваха няколко сорта, след войната - само картофи, та отвикнахме да търсим определен сорт.
А в западните страни предлагат десетки сортове - кога ще ги стигнем?

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: