Газове /метеоризм/ по време на бременност

( Votes )
Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 
газове по време на бременност

Метеоризмът е проблем както при всички възрасти, така и за двата пола. Но заради спецификата на хормоните си жените имат повече чревни проблеми. Хормонът прогестерон е един сериозен спазмолитик на гладката мускулатура, който забавя перисталтиката на червата и оттам често се получават газове и запек. Това забелязват и самите пациентки - по време на нормален менструален цикъл след овулацията, когато нивото на прогестерона се повишава, проблемите с метеоризма се задълбочават.

При бременност нещата се усложняват още повече, защото количеството на прогестерона се увеличава десетократно, даже стократно. Причината за това е във физиологията на бъдещата майка - необходимо е матката да бъде спокойна, за да понесе нарастването на плода вътре в нея, което по естествен път се постига чрез спазмолитичния ефект на прогестерона. Но това не става избирателно, отпуска се и останалата гладка мускулатура в организма, включително и тази на червата. И проблемите не закъсняват.

За храносмилателните неразположения при бременните допринася и фактът, че растящата матка заема обем в корема и притиска червата, което причинява нарушение на тяхната нормална перисталтика, на функциите им и оттам задържане на чревното съдържимо, забавяне на преминаването му, което води до гадене, газове, запек.

Метеоризмът е често срещан при бременните и не трябва да буди особена тревога, ако разбира се, е в приемливи граници. Но понякога проблемите с храносмилателния тракт са много притесняващи. Това се отнася особено за запека. По принцип има слабителни медикаменти, разрешени за бременни - като се започне от магнезиеви соли в умерено количество, малки дози рициново масло, различни шоколадчета със слабителен ефект и т.н. Но винаги преди употребата на такива препарати трябва внимателно да се прочете упътването, могат ли да ги вземат бременни или не. При най-малкото съмнение жената трябва да се консултира с лекар. Съветът ми към всички бъдещи майки е, когато имат проблеми с газовете, с ходенето по голяма нужда, с гадене и повръщане, с киселини, следва да се обърнат към гинеколога, за да им предпише адекватно лечение. Той ще прецени какво слабително или медикаментозно средство срещу газове да препоръча. На пазара има и препарати, които са изцяло на растителна основа. Тяхно предимство е, че съдържат само натурални съставки и нямат странични действия. Такъв е ComFortex. Той намалява образуването на газове. Освен това повлиява и запека при бременните, тъй като растенията в състава му въздействат върху перисталтиката.

Трябва да се има предвид, че метеоризмът при бременните може да не е причинен само от физиологичното им състояние, а да се дължи на сериозно съпътстващо заболяване. Точно по тази причина е необходимо при всеки възникнал проблем, който тревожи пациентката, да се отиде на лекар.


имате ли газове по време на бременостБъдещите майки могат сами да си помогнат в преодоляването на проблемите със стомашно-чревния тракт като спазват елементарна диета. Класическата препоръка е да се избягват люто, кисело, солено. Лошото е, че им се ядат точно такива храни. Същото се отнася за дразнещите продукти като варивата. В храната задължително трябва да присъстват фибри, но с тях не бива да се прекалява. Правилото е в диетата да има от всички необходими вещества, включително и мазнини. По принцип е най-добре бременните да приемат лека въглехидратна храна, разбира се и достатъчно богата на белтъчини, на малки порции и по-често. Калориите трябва да задоволяват повишените потребности на организма, но преценени така, че бъдещата майка да не наддава прекалено много. Ако теглото й се повиши с по-малко от 8 кг не е добре, защото явно жената не се храни както трябва. Плодът си взема каквото му е нужно, обаче уврежда нея. Напълняване с 12 - 16 кг е нормално и не е проблем. Но превишаването на теглото излиза от границите на допустимото. И въпросът не е в естетиката и в трудното сваляне на килограмите. Могат да възникнат и други сериозни усложнения. Препоръчва се движение и спорт. Гимнастиката е добър вариант под всякаква форма: аеробика, каланетика и др. Има публикувани стотици такива специализирани упражнения. Разходките на чист въздух, съчетани с позитивно мислене, са особено полезни.


хелтх.бг

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-НОВИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-СТАРИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: