Дисбактериоза

( Votes )
Оценка на читателите: / 4
Слаба статияОтлична статия 
Дисбактериозата е нарушение на нормалния състав на чревната микрофлора. При нея се намалява количеството на полезните бифидо- и лактобактерии.

Бифидобактериите са основните представители на нормалната чревна микрофлора, съдържанието на които в идеалния случай трябва да бъде около 95%. Същественото намаляване на тяхното количество, е винаги признак на изразена дисбактериоза.

Лактобактериите (лактобацили, млечнокисели микроби) съставляват в норма 5% от общия брои на микроорганизмите, които обитават червата. Причини за възникване на дисбактериоза.
Освен полезни микроорганизми, в червата живеят и вредни бактерии - стрептококи, стафилококи и ентерококи. Болестотворни бактерии непрекъснато попадат в стомашно-чревния тракт и с храната, която ядем. Съжителството между полезната микрофлора на червата и тези вредни микроби съвсем не е миролюбиво. Количеството на полезните или вредните бактерии се увеличава за сметка на изтласкването на
„враговете". Когато по различни причини вредните болестотворни микроби изтласкат или заемат голяма част от мястото на полезната чревна микрофлора се развива дисбактериоза.
Дисбактериозата е неприятно и коварно заболяване което води до разстройства в обменните процеси, хиповитаминози кожни заболявания, изменения в количеството и качеството на изработваните чревни ензими и най-главното до снижаване на имунитета.

Хранителните алергии с кожни прояви, тежко протичащите респираторни вирусни инфекции - всичко това често е следствие на дисбактериоза. Когато в червата се наруши микробния баланс установен от природата и се създадат условия за „процъфтяването" на патогенни и условно патогенни микроби - стафилококи, протеи, гъбички, възниква благоприятен фон за развитие на остри чревни инфекции, хронични диарии и дори на сепсиси.

Специалистите смятат, че усещането за хронична умора, което изпитват практически всички възрастни хора е свързано и с дисбактериозата. Нямайки нужното количество „полезни" микроби, организмът става беззащитен пред инфекциите идващи отвън.

От какво обикновено се предизвиква този дисбаланс?

Ако ние не се храним правилно - ядем твърде много месо, мазнини и консервирани храни и ако често се намираме в състояние на стрес, то създаваме отлични условия за размножаване на патогенната микрофлора в червата. Възрастовите изменения и агресивното влияние на заобикалящата ни среда увеличават възможността от поява на дисбактериоза. Тя възниква и вследствие на прекарани чревни инфекции (дизентерия, паратиф и др). Алергиите, травмите, изгарянията, лъчеви и токсични въздействия или появата на глисти задълбочават нейните прояви.

Друга основна причина за развитие на дисбактериоза е самолечението и безконтролното използване на силнодеистващи лекарства и особено на антибиотици. Ето защо при всяка антимикробна терапия, особено при лечение с препарати с широк спектър на действие (тетрациклин, сулфаниламиди и др.) е добре да се взимат мерки за запазване на полезната микрофлора в червата чрез приеми на препарати съдържащи концентрирани култури от полезни микроорганизми като бацилус булгарикум, ацидофилус и бифидобактерии, както и на витамини от група В.

Симптоми на дисбактериоза.
Ако имате често запек или диария или ви мъчат газове, ако често ви хващат простудни заболявания, ако косата ви няма блясък, ноктите ви са чупливи, цветът на лицето е бледосив, кожата е загубила еластичността си, чувствате се слаби, често усещате виене на свят и бързо се изморявате без видими причини, тогава със сигурност имате прогресираща диебактериоза.

При децата тя може да се изрази само в липса на апетит, безпокойство, загуба в теглото.

Лечение на дисбактериозата.
Ако “добрите” бактерии не успяват да победят, необходими са ви лекар-гастроентеролог и временна медикаментозна корекция. Колкото по-скоро се възстанови балансът, толкова по-добре.

Като начало трябва да се унищожи патогенната микрофлора. Това е работа на фагите, които влизат в състава на специалните препарати бактериофаги. Вирусните частици се внедряват във вредния микроорганизъм и го разрушават.

Следващият етап е да се населят “добри” бактерии. Влизащи а състава на различни препарати - еубиотици, те заселват червата, възстановяват нормалната микрофлора, така променят средата, че тя става неблагоприятна за патогенните микроорганизми.

Също така е необходимо да се проведе имунокорекция, за да се повишат защитните сили на организма.

Схемата ще назначи лекарят. Вашата за дача е да се удържи крехкото равновесие. За решаването й са подходяща профилактични курсове с еубиотици. Особено полезно е да се провежда ле време на терапия с антибиотици. Но! Само по лекарско назначение.

Също така, профилактично, в рамките на одобрено от специалистите самолечение, може да се приемат на курсове (по 1-3 седмици с прекъсвания) пробиотици. Това са лечебни киселомлечни продукти, богати на бифидо- и лактобактерии и създаващи условия за размножаването на “добрите” бактерии.

Лечение на дисбактериозата с билки.

В половин литър минерална вода добавете 25-30 капки масло от бяла ела. Разбийте сместа с миксера до еднородна маса и приемайте по 1/3 чаена чаша 3 пъти на ден 20 минути преди ядене в продължение на 2 седмици.
Тази смес не бива да пиете, ако имате язва на стомаха или дванадесетопръстника.

Смесете 3 части жълт кантарион, по 2 части корени от очеболец (Potentilla) и цвят от лайка, 1,5 части цвят от песекиня (Prunus padus) и 1 част цветове от невен, добре надребнени. Две супени лъжици от сместа залейте с вряла вода и оставете запарката да престои 2 ч. Приемайте по 1/2 чаена чаша 3 пъти дневно половин час преди ядене в продължение на 4 седмици.

Съвети как да подобрим своята микрофлора.

* Не трябва да се чревоугодничи
(бактериите няма да се справят с преработката на храната, ако тя бъде прекалено много), но и не е добре да се спазва строга диета (ще гладувате не само вие, но и вашата микрофлора).

* Особено активно възпрепятстват гнилостните процеси в червата
и с това забележимо облекчават съществуването на "добрите” микроорганизми черният касис, офиката, кайсиите, маточината.

* Да се консумира кисело мляко.
Най-добре всеки ден. Този продукт е богат на сходни с нашата микрофлора бифидо- и лакто-бактерии. И следователно е полезно.


розали.ком

Дисбактериоза - 3.0 out of 5 based on 4 votes

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: