Пребиотици срещу салмонела

( Vote )
Оценка на читателите: / 1
Слаба статияОтлична статия 
Естествени захари, които се съдържат в майчиното мляко и в момента се включват в състава на пребиотичните храни, могат да помогнат в борбата срещу салмонелата и други предизвикващи отравяне бактерии в храните. Това съобщиха учени на 162-рата годишна среща на британското Дружество по обща микробиология в началото на месец април.

Тези захари се наричат галакто-олигозахариди и вече се знае, че те подобряват здравето на кърмачетата. Освен това обаче намаляват и шансовете на бактерията салмонела да увреди червата при хранително натравяне, като с това ограничават цялостните поражения и тежестта на инфекцията.

„Salmonella typhimurium е болестотворна бактерия, способна да заразява голям брой животни, в това число и хората. На нея се дължат много случаи на тежко заболяване всяка година", казва Лора Сърл от Отдела по хранителна и екологична безопасност при Ветеринарната лабораторна агенция в Уейбридж, Великобритания. „Ние сме особено загрижени за нея, тъй като виждаме хора, инфектирани при пряк контакт с животни или чрез хранителната верига." Симптомите на хранителното отравяне със салмонела при хората включват диария, гадене, повръщане, стомашни спазми, температура и главоболие, а в редки случаи инфекцията може да атакува цялото тяло и да доведе до смърт.

Особено тежката салмонелоза се лекува с антибиотици, но ефикасността им е подронена от тяхната системна употреба както за стимулиране растежа при животните, така и като терапевтични агенти. В опита си да преодолее този проблем през 2006 година Европейският съюз забрани употребата на антибиотици като стимулатори на растежа, поради което в момента спешно се изследват алтернативи, казва Лора Сърл.

Една от възможностите е да се използват пребиотици, получени от натурални комплексни захари, за които вече е известно, че подобряват стомашно-чревното здраве. Има много теории за начина, по който те действат, включително и тази, че навярно стимулират размножаването на естествената чревна флора, позволявайки й да се бори с нахлуващите пато-гени, които се опитват да колонизират червата.

Ветеринарната лабораторна агенция стартира проект, който цели да демонстрира точния механизъм на очевидния успех на нова комбинация от галакто-олигозахариди. Сега изследванията показаха, че тази смес предпазва животните от инфектиране, като намалява инвазивните способности на салмонелата, и облекчава тежестта на симптомите на болестта. След лечение с тази комбинация в телесните и чревните тъкани се откривали по-малък брой бактерии. Изследваната пребиотична смес от галакто-олигозахариди вече се предлага и като продукт за човешка употреба. Твърди се, че помага и на хора, страдащи от раздразнителни черва, стомашни разстройства и диария.


лекар.бгПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-НОВИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-СТАРИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

Пребиотици срещу салмонела - 2.0 out of 5 based on 1 vote

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: