Какво е глутенът?

( Votes )
Оценка на читателите: / 3
Слаба статияОтлична статия 

Глутенът е протеин, който се съдържа в някои зърнени храни- пшеница, ръж, ечемик. Болните с Целиакия са чувствителни към глутена, който тежко поразява лигавицата на тънките им черва. В резултат на това се нарушава абсорбцията на храни, минерали и витамини, а последствията на това са хронична диария, загуба на тегло, нарушени растеж и развитие на засегнатите. За тях безглутеновата диета е единственото известно до момента лечение. Пълното елеминиране на глутена от храната позволява нормализиране на чревното увреждане.

Необходимо е да се помни, че дори и много малки количиства глутен са достатъчни за да попречат на оздравителния процес. Може да измине дълъг период от време след нарушаване на диетата, в който болните да да се чувстват " здрави ", до момента когато те или тяхния лекар забелязват възвръщането на болеста. Има кръвни проби чрез които може навреме да се рагистрира волното или неволното нарушаване на диетата.
За болните с Целиакия е съществено да приемат в достатъчно количество други растителни храни, чрез които се корегира дефицита на витамини от група В и Цинк.

Лактозна непоносимост при Целиакия- тя се наблюдава при повече от половината от новооткритите болни. Тъй като проявите й са близки до тези на основното заболяване, е необходимо едновременно с безглутеновата диета, спазване и на безлактозна (безмлечна ) диета. Най- често в рамките на около 30 дни от началото на спазване на безглутеновата диета се преодолява и лактозната непоносимост. Тогава болните могат да приемат мляко без проблеми. Нека се има пред вид, че лактозната непоносимост при даден болен с Целиакия може да съществува като вродена даденост, независимо от основното заболяване и това да наложи спазване на безмлечна диета за много по- дълъг период от време.

Финландската асоциация на болните от Целиакия е направила запитване до 23 авиокомпании ( между тях и авиокомпания БАЛКАН ) за възможността да бъде осигурена безглутенова храна по време на полет. Всички, с изключение на Air France са отговорили утвърдително, като условието е да бъде направена заявка между 6 и 72 часа преди полета.

КАКВО ТРЯБВА ДА ЗНАЕМ ЗА НЯКОИ ГОТОВИ ХРАНИТЕЛНИ ПРОДУКТИ

В много държави съществува Стандарт за Безглутеновите храни, който изисква етикираните като "Безглутенови " или " Gluten free " продукти, да не съдържат откриваем чрез много чувтвителни методи глутен. Този стандарт не ограничава производителите да включват в безглутеновите си продукти някои съставки ( глюкозен сироп или малтодекстрин ), които се добиват от глутен съдържащи източници. Въпреки да няма доказателства, че тези съставки имат увреждащо действие, много болни с Целиакия избягват да приемат такива продукти.
Някои храни обявени за безглутенови могат да съдържат незначителни количества глутен. Това е така, защото производителите не са задължени да обявяват състава на добавки, които представляват по- малко от 10 % от състава на крайния продукт. Така например много трудно е да се определи произхода на соевия сос, който се използува в производството на много готови или полуготови продукти. Нека имаме пред вид и това, че състава на много готови храни се променя периодично от производители и това налага внимателно следене на етикета им. Във всички случаи, когато имате съмнения за даден продукт, по- добре избягвайте употребата му.
 

анжелфире.комПО-НОВИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-СТАРИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

Какво е глутенът? - 5.0 out of 5 based on 3 votes

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: