Пет стъпки за справяне с разстройството

( Votes )
Оценка на читателите: / 2
Слаба статияОтлична статия 
1. Определете причината – разгледайте горните обяснения, за да си помогнете да разберете каква може да е причината
- Ако диарията е съпроводена с температура и повръщане, най-вероятно става въпрос за вирусна или бактериална инфекция
- Ако сте включили в храната на едногодишното си дете мляко, тогава може би е алергия или непоносимост към него
- Ако наскоро сте включили много нови неща в диетата на детето, може да е чувствителност към някое от тях
- Детето ви може би приема прекомерни дози богати на фибри плодове и зеленчуци или разхлабващи сокове като ябълка и круша
- Повръща ли детето?
- Обезводнено ли е?

2. Избягвайте дразнещи храни. Ето някои течности и храни, за които е известно, че усилват разстройството. Въздържайте се от
тях, докато отзвучи разстройството:
- Млечни продукти - с изключение на кисело мляко
- Адаптирано мляко на базата на краве мляко – ако разстройството е тежко и продължава повече от 3 дни, може да започнете да давате соево мляко в продължение на 2 седмици, докато се оправи храносмилането. Увредената от тежкото разстройство храносмилателна система не може да преработва кравето мляко
- Сокове от круши, ябълки и вишни – високото съдържание на сорбитол (вид захар) в тях може да влоши разстройството. Добра алтернатива е сок от бяло грозде.
Бележка – никога не е необходимо да се спира временно кърменето, докато детето има разстройство!

3. Определете тежестта на диарията и обезводняването. Бебето ви играе ли и изглежда ли достатъчно хидратирано (влажни очи, уста, мокри памперси)? Може би с изключение на по-честите мръсни памперси иначе не бихте забелязали, че нещо не е наред? В такъв случай няма нужда да предприемате нищо (освен да купите повече памперси) и наблюдавайте в каква насока ще се променят изхожданията.
За да сте сигурни, че диарията не предизвиква обезводняване, мерете детето всеки ден, за предпочитане голо и сутрин преди хранене, като използвате възможно най-точния кантар. Като общо правило – няма ли загуба на тегло, няма от какво да се притеснявате и няма нужда да се обаждате на лекар. За тежестта на обезводняване се съди по степента и бързината на загубата на тегло. Ако бебето не е изгубило значително количество от теглото си, значи не се обезводнява. Но ако изгуби 5 % от нормалното си тегло, значи при него се проявява лека до умерена форма на обезводняване и трябва да се обадите на лекаря. Бърза внезапна загуба на тегло е по-притеснителна от постепенната – много по-тревожно е 10-килограмовото дете да изгуби 500 гр от теглото си за ден, отколкото ако теглото му постепенно спадне с 500гр за една седмица. Но децата обикновено изглеждат много болни, когато бързо губят тегло, а когато това става постепенно, може изобщо да не изглеждат болни. 10 % загуба на телесно тегло в рамките на няколко дни вече е признак за сериозно обезводняване и веднага трябва да се свържете с лекар, за предпочитане още преди да се стигне до такава загуба на тегло.

4. С какво да храним детето? Простото правило е – хранете го два пъти по-малко и два пъти по-често. Предлагайте често храна и течности, но в малки количества. Опитайте глътки и хапки – често пийване на течности, смучене на кубче лед, сок от бяло грозде или близалка направена от електролитен разтвор – нека детето ви ги смуче по цял ден.
Леко разстройство – 2-4 редки изхождания в рамките на 24 часа
Изпитана и проверена от времето диета:
- Банани
- Ориз или оризова каша
- Печена ябълка
- Препечена филийка без масло
- Кисело мляко
- Кърма или адаптирано мляко
- Сок от бяло грозде или електролитен разтвор (бел.прев. – Рехидрин).
Среднотежко разстройство – 4 – 8 редки или воднисти изхождания на ден, но детето не изглежда болно
- Същата диета, но в малки количества
- Кърма или наполовина разредена формула ( направете наполовина от обичайното количество формула и допълнете до нормалното с електролитен разтвор)
- Сок от бяло грозде или електролитен разтвор
Тежко разстройство – 10 или повече редки, воднисти, лошо миришещи изхождания и детето изглежда болно. Консултирайте се с лекар.
- Същата диета, но в много малки количества
- Кърма. Не давайте формула, докато детето не се оправи или ледвайте указанията на лекаря си.
- Сок от бяло грозде или електролитен разтвор

5. Пробиотици – може би сте чували за бактерията Acidophilus, полезен микроорганизъм, който живее в червата и често се добавя в киселото мляко. Можете да купите от аптеката и друг пробиотик с Lactobacillus (бел.прев. – съдържа се в естествен вид в натуралното българско кисело мляко, но не и тези на чуждите фирми). Изследванията показват, че взимането на пробиотици може да съкрати продължителността и да намали тежестта на разстройството.

Кога да не се притесняваме и с какво да храним детето?

Разстройството често може да продължи няколко седмици. Храносмилателната система се възстановява бавно след такова заболяване. Редките изхождания, причинени от лактозна непоносимост, може да продължат 3 – 4 седмици, докато се възстанови храносмилането. Докато бебето ви се чувства добре и няма температура и болки в корема, значи се оправя и постепенно може да превключите към нормално хранене. Избягвайте даването на краве мляко, докато разстройството отзвучи напълно, но киселото мляко не е проблем. През 1-6 - седмичния възстановителен период след чревна инфекция докторът може да ви предпише да използвате безлактозно соево мляко, защото възстановяващата се храносмилателна система може да не понася лактозата. Ако диарията на бебето отново започне след включването на твърдите храни, се върнете стъпка назад и давайте ориз, оризова каша и банани. Като общо правило – когато аките на бебето започнат да се втвърдяват, можете да давате и твърдите храни.

Кога да се притесняваме и какво да правим

Ето няколко признака, които изискват да отидете на лекар още същия ден

* Кръвениста диария – може да е признак за бактериална инфекция или алергия. Обадете се на лекаря.
* Усилване на стомашните болки
* Продължаваща загуба на тегло
* Умерено до тежко обезводняване

Умерено обезводняване:

* Детето не е активно и не играе, но е контактно
* Задържа погледа си във вашия и ви отговаря
* Устните са сухи и напукани, вътрешността на устата е леко суха
* Няма сълзи, когато плаче, но очите все още изглеждат влажни
* Пишка наполовина на обичайното
* Урината е концентрирана, с цвета на ябълков сок

Тежко обезводняване – потърсете лекарска помощ!

* Детето е отпуснато, неактивно, почти не задържа поглед и не реагира на гласа или докосването ви. Това е дефиницията за летаргия.
* Устните са напукани, вътрешността на устата е суха и лепкава без слюнка
* Няма сълзи, очите са сухи и потънали навътре
* Не пишка в продължение на 12-18 часа
* Особено необичайна раздразнителност наред с другите симптоми
* Бледност
* Ускорен пулс


беберонбг.ком


ПО-НОВИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-СТАРИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

Пет стъпки за справяне с разстройството - 5.0 out of 5 based on 2 votes

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: