Кондиломи

( Votes )
Оценка на читателите: / 3
Слаба статияОтлична статия 
Перианалните кондиломи представляват малки или по-големи, плътни възелчета, най-често срещани по половите органи или около ануса, разрастващи се с вид на «цветно зеле» или «портокал», различни по форма и размер, понякога покриващи плътно аналното отвърстие. Причината за развитието на острите кондиломи, е вирус.

Внимание! Заболяването се предава по полов път!

Перианалните кондиломи се проявяват с чувство на «чуждо тяло» в аналната област, секреция, понякога обилна, което налага носене на превръзки, болка или
сърбеж. При нараняване е възможно и кървене.

Желателно е перианалните кондиломи да бъдат отстранени максималмо рано, тъй като разрастването им става бързо. Желателно е и проследяване за известен период от време след това, поради склонността им да рецидивират. Ранното им отстраняване е желателно и с оглед на злокачествения потенциал, който те имат. Лечението включва в ранните стадии локално приложение на медикаменти, а в по-късните се налага хирургично лечение: с помощта на лазерна или електрокоагулация или оперативно.

В диференциално - диагностично отношение трябва да се имат в предвид плоските кондиломи, който са симптом на сифилис !!!


медцентър.хит.бг


ПО-НОВИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-СТАРИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

Кондиломи - 3.0 out of 5 based on 3 votes
Коментари (1)
kondilomi
1 Събота, 31 Октомври 2009г. 15:05ч.
moni
moga li da popitam osven po polov put vuzmojno li e zarazqvaneto da stane i po dr na4in

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: