Запекът може да бъде смъртоносен

( Votes )
Оценка на читателите: / 7
Слаба статияОтлична статия 
Има проблеми, за които не е прието да се говори. Но излишната деликатност понякога води до трагедии. Учените предупреждават: обикновеният запек може да стане причина за много сериозни болести

На моя добра приятелка се случи беда. Тя дълго криеше проблемите си с червата. Четиридесет и пет годишната жена се срамува да отиде на преглед и да каже на гастроентеролога: “Докторе, имам запек.”

В края на краищата линейката я откара в болницата със силни коремни болки. Диагнозата: “Дивертикулоза”.


Да поясним за непросветените. Дивертикулозната болест се характеризира с появата на малки торбички по стените на червата. При продължителен хроничен запек налягането в червата се повишава. Понякога то се засилва толкова много, че стените на червата не издържат, деформират се и увеличават размера си. Това само по себе си предизвиква неприятни усещания. Представете си, че в един дом един от живеещите там започне да претендира за повече жилищна площ. Това се случва и в коремната кухина, само че в ролята на пострадали са:
- черният дроб;
- задстомашната жлеза;
- пикочният мехур и други жизненоважни органи.
Но опасността не е само в това. В дивертикулите се натрупват остатъци от храна, които с течение на времето загниват. По симптоматика процесът много напомня за обикновен апендицит. Ако лекарят не се намеси навреме, някоя от торбичките непременно ще се скъса. Цялата натрупана в нея инфекция ще се разнесе с кръвния ток из целия организъм. А това вече е пряка опасност за живота на болния.
За щастие медицината е достатъчно силна, за да се справи с проблема, но въпросът, който се налага, е: струва ли си човек да изтърпи толкова болка, страх, да изгуби толкова време и пари, заради единия срам?

С ГОДИНИТЕ РИСКЪТ НАРАСТВА

Особено рискови са възрастните хора. Те най-често страдат от хроничен запек и затова са подложени на още по-голяма опасност да се разболеят от нещо по-сериозно.
Разбира се, от нарушението на работата на червата до дивертикуларната болест има дълъг път. Трябва заболяването дълго да е пренебрегвано, за да се стигне до толкова сериозни последици. Но страдащият от запек подлага себе си и другите на сериозни неприятности.

Продължителният запек води до натрупване на голямо количество токсини в организма

Това отслабва работата на черния дроб и може да доведе до различни увреждания на този орган.

Запекът е особено опасен, когато черният дроб вече е болен. Тогава се получава бързо разрушаване на органа и силно отравяне на организма. Отровите попадат в мозъка, у болния се появяват първите признаци на чернодробна енцефалопатия. Мислите на болния стават объркани, той реагира неадекватно на дразнителите, изпада в прострация. Следва пълна загуба на съзнание, бъбречна кома и възможна смърт.

ТРАГЕДИЯ, БЕЗ КОЯТО МОЖЕ

Понякога пренебрежението към проблемите на стомашно-чревния тракт води до трагични последици.
25-годишна столичанка имала хроничен запек и също се притеснявала да отиде на лекар. Поради тази причина попаднала в болницата с пристъп от силни режещи болки. Когато є направили изследвания, открили рак на правото черво. Колко плака жената, как страдаше мъжът є! Колко съжаляваха всички, че са пренебрегвали този уж незначителен проблем, разказва д-р Георгиев.

ОТДАВНА Е ИЗВЕСТНА ВРЪЗКАТА МЕЖДУ ЗАПЕКА И РАКА

Засега механизмите на тази зависимост са слабо изучени, но както показват наблюденията, връзката съществува. Според специалистите с течение на времето канцерогените минават през жлъчно-чревния тракт около 1500 пъти. Ясно е, че при запек тези вредни вещества се задържат в организма. И колкото по-дълго остават там, толкова се повишава вероятността за развитие на различни заболявания. Най-често ракът възниква именно в местата на натрупване на фекални маси:
- в сляпото и сигмоидалното черво;
- в чернодробния ъгъл;
- в далака.
Тогава да си зададем въпроса: струва ли си да бъдем деликатни, за да платим за лъжливата си скромност със собственото си здраве? Още повече че с определени профилактични мерки можем да избегнем неприятностите.
Хигиената на червата трябва да бъде толкова стриктна и редовна, както например грижата за зъбите или за кожата на лицето. Само човек, който се е погрижил за здравето си днес, може да бъде спокоен за здравето си утре.

От пощенската кутия на “Доктор”

КАК ДА СЕ СПРАВИМ СЪС “ЗАПЕЧЕНОТО” ПОЛОЖЕНИЕ

Много хора страдат от запек. На мен също не ми се размина. Няколко години поред имах сериозни проблеми и мислех, че никога няма да се спася от тях. Прилагах всякакви лечения - и от традиционната медицина, и от народната. Изключих от менюто всичко тестено, особено макарони, ориз, баници, мекици. За добрата работа на червата трябва много движение и аз, макар че съм на 75 години, всеки ден си правех разходки по 1-2 км.

Ядях кисело мляко с растително олио
Приемах слабителни средства, от които получавах треперене на цялото тяло. Но никакво лечение не ми помогна, упоритият запек не минаваше. Спасението дойде случайно. Моя позната ми даде рецепта за слабително средство, което веднага си направих. Купих си 300 г стафиди и 600 г сини сливи без костилките. Взех от аптеката 200 г вазелин, а вместо плодове и листа от сено (както беше по рецепта) - опаковка от 20 таблетки слабително. Сушените плодове се измиват добре, изсушават се във фурничката на печката и се смилат в кафемелачка. Таблетките се стриват на прах (или се слагат листа от сено). Всичко се размесва добре. Налива се вазелиновото масло и отново се разбърква. Тъй като страдах от продължителен запек, първия ден взех 1 голяма лъжица от лекарството - приблизително 50-60 г. Получих облекчение на третия ден.
Сега се чувствам добре. Желая бързо и ефикасно спасение от запека на всички, които имат този проблем.

блитц.бг

  


ПО-НОВИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-СТАРИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

Запекът може да бъде смъртоносен - 4.6 out of 5 based on 7 votes

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: