Язвена болест

( Votes )
Оценка на читателите: / 3
Слаба статияОтлична статия 
Какво представлява язвената болест?
Язвената болест е едно от най - честите хронични заболявания на храносмилателната система. Засяга средно 5 до 10% от възрастното население. Тя представлява дефект, проникващ през лигавицата на стомаха или дванадесетопръстника.

Какви са симптомите при язвена болест?
Тя се обостря в преходните сезони - пролет и есен.
Симптомите й са разнообрази — болка, киселини, оригване, гадене, повръщане, усещане за тежест горната част на корема. Обикновено болката се локализира под лъжичката и когато се появява нощем, е остра, порязваща.
За язвата на дванадесетопръстника е типична болката на гладно или късно след нахранване. Чест признак е паренето зад гръдната кост. Може да се появи и запек, с което още повече се утежнява състоянието на болния. Той е отпаднал няма апетит, отслабва.
В някои случаи болестта протича безсимптомно, безболково. По-рядко се наблюдава повръщане, след което оплакванията намаляват. При повечето болни са налице гадене и парене в горната част на корема. Апетитът е нормален, а понякога повишен.
Често болните се оплакват от променливо настроение, лесна раздразнителност, безсъние. Почти у половината от тях се установява понижено артериално налягане.

Какви са причините за заболяването?
Причините за язвата могат да се разделят на няколко групи:
• нервни - по нервен път се повишава образуването на солна киселина и на фермента пепсин в стомаха, което засилва разяждащото действие на стомашния сок;
• хормонални - при повишаване количеството на някои хормони се засилва стомашната секреция;
• локални - когато липсва бариера срещу стомашния сок, например при нарушения в защитните структури на повърхностните клетки на лигавицата.
Имат също значение наследствеността.
Нарушеният режим на хранене, тютюнопушене и злоупотреба с алкохол и кафе благоприятстват развитието на язвена болест.
Каква е прогнозата?
Прогнозата на неусложнената язва е благоприятна. При усложнената язва тя се влошава и е неблагоприятна.

Какви бързи мерки може да вземете у дома?
В периода на обостряне е много необходимо да не се допускат грешки в диетата. Тя налага от храната да се изключат всички продукти, съдържащи груба целулоза: типов и ръжен хляб, зеле, боб, ряпа и други сурови зеленчуци. Противопоказни са храните, които по химичен път възбуждат стомашната секреция (чесън, оцет, черен пипер, червен лютив пипер и други подправки).
Не трябва също така да се приемат черен чай, кафе, газирани напитки.
Цигарите и алкохола са много вредни, защото усилван стомашната секреция. Разрешени са мляко, млечни продукти, яйца, месо, плодови сокове, зеленчукови супи.
Не бива да се консумира гореща или пържена храна.
Препоръчват се печени или варени продукти.
Болния от язва трябва да се храни често, но умерено. Това означава да има закуска рано сутринта, в 10 и 16 часа, също обяд и вечеря.
Добре е преди сън да се хапне нещо леко. Задължително е да се храни в точно определени часове.
здравница.ком


ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-НОВИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-СТАРИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

Язвена болест - 3.7 out of 5 based on 3 votes

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: