Остра диария

( Vote )
Оценка на читателите: / 1
Слаба статияОтлична статия 
Диария е изхождане на изпражнения с увеличено водно съдържание.Обикновено е многократно през деня,като се и променя цвета на изхожданията и миризмата.Често диарията е съпроводена с повръщане,като понякога то излиза на преден план.

Острите диарии са едни от най-честите заболявания през летния период.Причините за тяхната поява се разделят на:

1.Инфекциозни-

* Вирусни-ротавируси(най-честите причинители),ентеровируси,коронавируси,ентеровируси (коксаки и ехо),аденовируси...
* Бактериални-Салмонела,Шигела(дизентерия),Ешерихия...
* Микотични (гъбични)- обикновено при неправилна и безразборна употреба на антибиотици (Дисбактериоза).
* Паразитни.

2.Неинфекциозни-

* Грешки в храненето-храни съдържащи токсини или силно дразнещи храносмилателните пътища (пържени,мазни,люти,пикантни,хайвер от мряна...).
* Конституционални-алергия,синдром на раздразнено дебело черво, ензимопатии...

От всички изброени в класификацията причини, най-чести са вирусните (и то ротавирусните) диарии.Инфекциозните диарии в зависимост от мястото където се предизвикват се подразделят на Ентерит (възпаление на тънкото черво) протичащ с по-редки дори течни диарични изхождания с по-голяма опастност от обезводняване(дехидратация) и Колит (възпаление на дебелото черво) който се характеризира с по консистентни,кашави изхождания.Обикновено обаче,става въпрос за Ентероколит (едновременно засягане на тънкото и дебелото черво),а при възпаление и на стомашната лигавица се касае за Гастроентероколит,който протича и с повръщане (освен с диария).

Основният патологичен механизъм на заболяването е дехидратацията (обезводняването) дължаща се на повишената загуба на течности.Повръщането, високата температура и намаления прием на храна и течности допълнително влошават състоянието.

Клинична картина Водеща проява на заболяването са многократните диарични изхождания,чийто брой може да бъде от 2-3 до 20 и повече в най-тежките случаи.Могат да бъдат кашави или воднисти,зелени,зеленикави или жълтеникави,пресечени,с неприятна миризма и наличие на слуз. Същевременно може да се наблюдава безапетитие, подуване на корема, повръщане, болки, висока температура и отпадналост.В по-тежките случаи се появяват изостряне чертите на лицето,хлътване на очите,намалена еластичност на кожата,ацетонов дъх от устата,изсъхване на устните и езика който става бял и обложен,студени крайници с посиняване, бледа кожа, учестен пулс, спадане на кръвното налягане, първоначална възбуда последвана от сънливост и апатия,а в най-тежките случаи и кома (безсъзнание).

Лечението на острата диария във времето до лекарският преглед включва:

1.Хигиенно диетичен режим-водна пауза-в продължение на 6-9 часа се поемат само течности-вода, сокове, компот разреден с вода, степове и чай.През този период (до 6-я час от последното повръщане) не трябва да се поема никаква храна, а след изтичането му може да се приемат през устата обикновени солети и бисквити,и на другия ден в диетата могат да се добавят препечен хляб,варени картофи, варен ориз,варени моркови и препечени ябълки.Продължителността на това ограничение в храненето трябва да продължи 5-7 дни, или 2-3 дни след изчезването на диарията и другите прояви на болестта.
СТРИКТНОТО СПАЗВАНЕ на тази диета е ПЪРВОСТЕПЕННО УСЛОВИЕ за успешното лечение на диарията,и всяко едно отклонение от нея води до ново обостряне на заболяването и компрометиране на лечението.

2.Медикаментозно лечение-прахчета Смекта и Ентерол 250 които могат да се дават комбинирано.

Етиологичното лечение (според причината) е най-ефективно.То се провежда от лекар след установяване на вида диария,като за всеки случай на установена инфекциозна диария лекарят уведомява РИОКОЗ (Регионална инспекция по опазване и контрол на общественото здраве-бившата ХЕИ) чрез специален формуляр-т.н. "Бързо известие",а в най-тежките случаи пациентите се настаняват за лечение в Инфекциозно отделение.Хората които са имали контакт със болен от инфекциозна диария трябва да се явят при личния си лекар, който трябва да назначи изследване на всеки от тях за откриване на инфекциозният причинител.

Профилактика.
1.Спазване на добра лична и домашна хигиена-редовно миене на ръцете,измиване на плодовете и зеленчуците преди консумация,достатъчно варене на яйцата за консумация-минимум 15 мин., избягване на консумация на сурови и полусурови яйца (най-честият преносител на Салмонела)особено през летните месеци,когато трябва да се избягва и консумацията на боза.
2.Хигиенно-епидемиологичен контрол в обществените заведения. Включва-редовни прегледи и изследвания (най-вече за чревно заразоносителство) на работещите в заведения за обществено хранене,питейни заведения,кухненски блокове на детски и здравни заведения, предприятия за производство на храни и напитки,хранителни магазини и складове и др...
Редовна дезинфекция на подове и повърхности в гореспоменатите обекти,както и вземане на материал изследване (смив) от страна на РИОКОЗ от подове,повърхности,кърпи за ръце и др...
3.Профилактиката на неинфекциозните диарии включва избягването на храни които могат да предизвикат диария.Обикновено пациентите сами спазват тази мярка,вследствие на наблюдения от предишни епизоди на диариен синдром.


парамед.ком


ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-НОВИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-СТАРИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

Остра диария - 5.0 out of 5 based on 1 vote

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: