СТРАДАТЕ ЛИ ОТ СТРЕС? 10 НАЙ-ЛЕСНИ НАЧИНА ДА СЕ ОТПУСНЕТЕ У ДОМА

( Votes )
Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 
 altЗамърсяването, динамиката на работната сила, икономическата нестабилност, лошото хранене, изменението на климата, свободните радикали, а през последните години и пандемията са само някои от причините, които водят до стрес, засягащ все по-голяма част от населението. Докато в миналото стресът е бил последица от травматично преживяване, днес той се е превърнал в реакция на ежедневните ни дейности, а за някои от нас се е превърнал във вреден начин на живот със сериозни последици за здравето. Как можем да го държим под контрол и кои са 10-те най-полезни начина за релаксация, открийте в следващите редове.

Как възниква стресът. Симптоми на стреса

altКогато се намираме в стресова ситуация, в кръвта ни се освобождават адреналин и норадреналин - два хормона, които ни помагат да се мобилизираме и да се справим с предизвикателството, пред което сме изправени, като бързо повишават енергийните нива в организма. В краткосрочен план подобна обща мобилизация може да бъде полезна, но в дългосрочен план (хроничен стрес) организмът, почти постоянно претоварен, изчерпва ресурсите си и страда.
 
Ето защо хората, подложени на стрес, изпитват подчертана умора и нервност, трудно се отпускат, имат проблеми със съня (многократни събуждания, безсъние), отслабват внезапно (защото губят апетит) или, напротив, напълняват много за кратко време (защото се хранят хаотично, търсейки в храната отдушник за релаксация и облекчение) и се разболяват по-лесно (защото имунитетът на организма им е понижен). А медицинските изследвания показват повишено кръвно налягане, тахикардия, повишени нива на кръвната захар и холестерола, хормонален дисбаланс и др.

Причини за стреса. Най-често срещаните причинители на стрес

altПричините за стреса са многобройни и обикновено представляват комбинация от източници. Стресът може да бъде свързан със здравето, финансови затруднения, проблеми в работата, напрежение в семейството, желание да имаме статус или да достигнем определен стандарт, наложен от нас или от обществото, и списъкът продължава.
 
Практически всяка промяна в живота ни, която изисква адаптация, може да ни причини стрес. Стресът може да се прояви в тревожност, безсъние, главоболие и болки в стомаха, ниско либидо, нервност и раздразнителност, както и в отслабена имунна система.
 
Преди да говорим за отключващите фактори или за най-известните причини за стреса, трябва да знаем, че има два вида стрес.
 
Остър стрес - това е непосредствената реакция на трудна ситуация. След като тя бъде разрешена, хормоните на стреса се връщат към нормалното си ниво, без да имат други дълготрайни прояви върху организма. В някои случаи се смята, че острият стрес е полезен за правилното функциониране на мозъка. Адреналинът и норепинефринът, хормони, които се освобождават в резултат на стреса, предизвикват състояние на силна възбуда, което ни помага да мислим и реагираме бързо в извънредни ситуации. Тези хормони изчезват скоро след като са били освободени в организма.
altХроничен стрес - това е вид непрекъснат стрес, който често не е породен от опасна или трудна ситуация. Хроничният стрес може да има дълготрайни последици за организма и да доведе до симптоми като главоболие, запек и т.н. Хроничният стрес е дълготраен, защото води до освобождаване на хормон, наречен кортизол, в организма, чиито ефекти могат да продължат дълго време. Високото ниво на кортизол може да доведе до различни здравословни проблеми.
 
 
Накратко, най-често срещаните фактори, които предизвикват остър и хроничен стрес, са следните:

  • Проблеми на работното място, психическа преумора, прегаряне;
  • Липса на свободно време поради натоварен работен график;
  • Смърт на близък човек;
  • Връзки, бракове, раздели;
  • Преживяване на злополука, нещастен случай или животозастрашаващо заболяване;
  • Грижа за близък човек, страдащ от хронично заболяване;
  • Упражняване на опасна професия, като например пожарникар, спасител, съдебен полицай;
  • Загуба на бременност или страдане от следродилна депресия;
  • Времето, прекарано в задръстване ден след ден;
  • Излагане на прекомерен шум, задръствания, замърсяване;

alt10 метода и техники за релаксация, които можете да практикувате у дома

Хроничен стрес - това е вид непрекъснат стрес, който често не е породен от опасна или трудна ситуация. Хроничният стрес може да има дълготрайни последици за организма и да доведе до симптоми като главоболие, запек и т.н. Хроничният стрес е дълготраен, защото води до освобождаване на хормон, наречен кортизол, в организма, чиито ефекти могат да продължат дълго време. Високото ниво на кортизол може да доведе до различни здравословни проблеми.
 
Отвъд хормоналните и психологическите проблеми, отвъд контекста, в който живеем, стресът може да бъде контролиран и вредните му ефекти могат да бъдат облекчени, ако се погрижим за няколко неща. Първо, дълбокото коремно дишане ни помага да се отпуснем, да наситим мозъка си с кислород и да спим по-добре. Вдишваме постепенно през носа, докато забележим, че коремът ни се подува, и след това издишваме по същия начин през устата. Повтаряме, докато усетим, че тялото започва да се отпуска. За по-силен ефект препоръчваме да пуснете успокояваща музика на заден план и преди това да вземете топла вана, като използвате релаксиращ скраб.
 

1. Медитацията и йогата имат за цел да намалят стреса и тревожността, да предизвикат естествен сън и да подобрят здравето на цялото тяло.
 
alt2. Лечебният релаксиращ масаж помага на тялото да се отпусне, освобождава напрежението в мускулите и предизвиква добро настроение. Можете също така да използвате рефлексотерапия - техника, която включва масажиране на стъпалата на краката, където има най-много нервни центрове. Към класическото масажно масло може да се добавят няколко капки лавандулово масло. А преди масажа можете да изберете и да се изкъпете в специално масло.

3. Натискът е техника на повече от 4000 години, която първоначално е практикувана от китайците. Натискът се прилага върху стратегически точки на тялото, за да се намали болката и мускулното напрежение, да се подобри кръвообращението и да се освободят ендорфини, известни още като молекули на щастието, в тялото. Препоръчва се в периоди на силен стрес, тревожност, депресия и безсъние. Освен това акупресурата се препоръчва след гореща вана с ароматни гелове, за да се отпусне кожата.

4. Бинауралната музика е един от онези артефакти на мозъчната дейност или видими звуци, причинени от специфични физически стимули. Този ефект е открит през 1839 г. от пруския учен Хайнрих Вилхелм Доув, като придобива по-голяма обществена известност през XX в. въз основа на твърденията, идващи от средите на алтернативната медицина, че бинауралните тонове могат да помогнат за предизвикване на релаксация, медитация, творчество и други желани психични състояния. Ефектът върху мозъчните вълни зависи от разликата в честотата на всеки тон: например, ако в едното ухо се възпроизвеждат тонове с честота 300 Hz, а в другото - 310 Hz, тогава бинауралният тон ще има честота 10 Hz.

5. SPA сесия

СПА сеансите са изключително релаксиращи за тялото, но и за психиката. Независимо дали ще изберете масаж с вулканични камъни, суха и мокра сауна в последователни сеанси или джакузи, всяко SPA означава релаксация за кожата и отделяне на ендорфини, серотонин и допамин. 
 
altАко искате да отидете на СПА, а времето не ви позволява, можете да си организирате СПА у дома, за да се освободите от стреса. Започнете с подготовката на пространството, поставете чисти кърпи наоколо, можете да запалите ароматни пръчици или етерични масла на основата на лавандула или цитрусови плодове. След това изберете душ-гел, специално предназначен да отпусне кожата ви и да ви помогне да се освободите от стреса. Можете също така да добавите каменна сол във ваната или хималайска сол.

6. Масажен стол с регулируеми функции
 
Всички знаем колко важен е масажът за отпускане на мускулите, за раздвижване на лимфата в тялото, особено ако сте заседнал човек, който седи твърде много на бюрото си. И сега на пазара има много модели масажни столове, които могат лесно да бъдат инсталирани във вашата всекидневна или спалня. 

7. Ароматерапия
 
След напрегната работна седмица, след стресови задачи на работното място, след спорове със семейството, с вашия партньор в живота, ароматерапията може да ви помогне да се успокоите, използвайки етерични масла. Маслата могат да се вдишват, като се използват в дифузер, който разпространява миризмата в стаята, или да се използват за масаж на тялото, особено на цервикалната област. Има много модели устройства, които превръщат всяко етерично масло в мека пара от парфюм и нотки на цитрус, мента, шоколад, всяко според вкуса.
 
8. Хромотерапия
altМоже би този вид терапия е нов за вас, но трябва да знаете, че начинът, по който цветовете действат на мозъка, може да ви накара да се почувствате добре и да ви помогне да се отпуснете. Специалистите твърдят, че зеленото е най-релаксиращият цвят. Независимо дали изберете да носите цвят, който ви отпуска, или вземете цветя или други предмети от същия цвят, вие ще можете да намалите стреса. Хромотерапията може да се прояви още по-динамично. Можете да вземете например цветни моливи и да опитате да оцветите различни листове бяла хартия.
 
9. Рисувайте или рисувайте в стил Мандала
 
Много близка до хромотерапията е терапията с помощта на симетрични геометрични фигури, наречени Мандала. Мандалата е форма на изкуство, която се губи в мъглата на времето в Индия, терапия, която по-късно е възприета от психолога Карл Густав Юнг и се използва в медитация, за да внесе душевен баланс, мир, спокойствие, да стимулира творчеството. Думата идва от санскрит и значението: "manda" означава "кръг", но също и "сфера", а "la" означава "контейнер".
 
Мандалата се появява много често в природата на микро ниво (от формата на клетки, водни капки, плодове, камъни - всички имат сферична форма) и на макро ниво (планети и други небесни тела). Оттук и фактът, че човекът е склонен към тази форма, към кръга, сферата, която създава връзка между нас, хората, с природата, с Вселената.
 
10. Икебана, изкуството да се разглеждат и подреждат букети от цветя
altАко не обичате да оцветявате, можете да опитате икебана като метод за релаксация у дома. Тази техника е толкова стара, колкото средновековната история на Япония и представлява едно от най-специалните изкуства, които характеризират японската култура и в същото време страст и развлекателна дейност, възприета от много хора от цял ​​свят.
 
От древни времена хората, населяващи всяко кътче на света, са проявявали голям интерес към красотата на цветята, превръщайки се с течение на времето в елементи на природата със силна символика. Елегантни, изящни и прости, цветята от всякакъв вид са се превърнали в символи и мотиви, култивирани в литературата и музиката, а аранжирането на цветя се е превърнало в изкуство в истинския смисъл на думата.
 
Следователно икебана представлява един от най-интересните клонове на японската култура, която се счита за една от най-богатите и в същото време противоречиви култури в целия свят.

 


ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-НОВИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-СТАРИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: