Подобряване на зрението: техники и полезни съвети

( Vote )
Оценка на читателите: / 1
Слаба статияОтлична статия 

altПриемете здравословен начин на живот

 
Здравословният начин на живот е от съществено значение за всички аспекти на живота на всеки човек. Той ни поддържа във форма, забавя първите признаци на стареене и ни кара да се чувстваме добре. Въпреки че не могат да излекуват някои очни заболявания и вероятно ще продължите да носите контактни лещи или очила, промените в начина на живот към по-добро могат да подобрят цялостното качество на зрението ви.

Упражнения

Когато поддържате добра физическа форма, полза имат не само талията и краката ви, но и очите ви. Вземете например диабет тип 2 - често срещано заболяване сред хората със затлъстяване, което има отрицателно въздействие върху зрението.
Увреждането на кръвоносните съдове в структурите на очите причинява състояние, наречено диабетна ретинопатия. Твърде голямото количество свободна глюкоза в циркулиращата кръв причинява увреждане на стените на малките артерии. В ретината настъпва загуба на течности, което влошава зрението.
За да намалите риска от диабет и усложнения, се препоръчва да поддържате нормално, здравословно телесно тегло и индекс на телесна маса, който е възможно най-близък до идеалния 25. Също така редовно проверявайте кръвната си захар с кръвни тестове.

Правилно хранене

altХраненето е един от най-важните елементи, когато говорим за здравословен начин на живот. То може да ни осигури хранителните вещества, от които се нуждаем ежедневно, или да ни направи дебели и болни. Всичко зависи от избора, който правим всеки ден.
Плодовете и зеленчуците, особено пресните, са богати на антиоксиданти, включително витамин С, за който е известно, че помага за поддържане на здравето на очите. Някои от най-богатите източници на витамин С са горските плодове, кивито, портокалите и грейпфрутът.
Омега-3 мастните киселини са много важни за развитието на зрението и за поддържането на функциите, които изпълнява ретината.
За поддържане и подобряване на качеството на зрението най-добрите източници на хранителни вещества са:
  • Омега-3 мастни киселини: ядки, студеноводна риба, ленено семе;
  • Цинк: морски дарове и червено месо;
  • Витамин А: пъпеш, моркови, манго, сладки картофи;
  • Витамин С: брюкселско зеле, броколи и портокали;
  • Витамин Е: бадеми, слънчогледови семки, фъстъчено масло.

Спокоен сън

altСънят е време за релаксация и възстановяване на целия организъм и очевидно допринася за поддържане на здравето на очите. Но очите ви също трябва да се възползват от редовните почивки през деня и е добре първо да се справите с този проблем и едва след това да се обърнете към капките за очи за по-добро зрение.
Асмодативната астенопия е научното наименование на умората на очите, която се проявява с болки в очите и главата, сухота, често мигане или напрягане на мускулите около очите. Умората на очите най-често се появява след продължително време, прекарано пред екрани, но може да бъде причинена от всяка дейност, която изисква очите за дълго време.
За здравето на очите е важно да спазвате определени правила, най-важното от които е: на всеки 20 минути гледайте обект, отдалечен на поне 6 метра, в продължение на поне 20 секунди.
Друг добър начин за почивка на очите е да смените осветлението в стаята. Трябва да поддържате поне 60 см разстояние между очите си и всякакъв вид екран.

Избягване на стреса

Стресът оказва силно въздействие върху всеки от нас. Той е в основата на толкова много здравословни проблеми, че се смята за най-мощния тих убиец на нашето време. Очевидно е, че очите също страдат от хронични епизоди на стрес.
Стресът изостря окислителните процеси, които причиняват преждевременно стареене на структурите на организма. Той предизвиква и хронични заболявания, които оказват влияние върху зрението и се предизвикват и поддържат от високото ниво на възпаление в организма. Хипертонията и множествената склероза са само два примера за състояния, които също могат да повлияят на качеството на зрението ви.

Упражнения за отпускане на очите

altУпражненията за очите имат неоспорими ползи, но те не бива да се надценяват. Те могат да облекчат умората на очите, да премахнат дискомфорта или усещането за постоянно дразнене, но не могат да коригират проблеми със зрението или да излекуват очни заболявания. Например, можете да правите някои упражнения за късогледство, за да забавите прогресията на тази рефракционна грешка, но така няма да получите пълно излекуване.
Съществуват редица упражнения за очи, които могат да бъдат препоръчани от оптометристите за подобряване на зрителната острота и промяна на начина, по който човек обработва визуалната информация. Те могат да се научат в кабинета и да продължат вкъщи.

Защита на очите пред екрани

Ако прекарвате много време пред телефона или компютъра си, очите ви могат да пострадат. Това страдание е лесно забележимо: очите ви изглеждат сухи, раздразнени, уморени, а мускулите на лицето и шията ви са винаги напрегнати. За щастие, когато става въпрос за уморени очи, средствата за защита са прости и започват с... почивка.
Както споменахме, 20-секундните почивки на всеки 20 минути могат да предотвратят пренапрежението.
Преди да помислите за капки за почистване на очите, помислете за филтър за защита на очите си. Това може да бъде филтър (UV, поляризационен) в очилата ви - можете дори да намерите компютърни очила без диоптри, които филтрират синята светлина от екрана и намаляват умората. Или пък може да има щит, поставен върху екрана, или дори специален монитор, който да предотвратява пренатоварването.

Защита на очите от UV радиация

altСлагаме SPF крем, за да предпазим кожата си от слънчевите лъчи, но често забравяме да предпазим една много по-чувствителна структура - окото. Слънчевите очила не са просто моден аксесоар, те не са предназначени само да изглеждат готино, а са важен инструмент за защита и подобряване на зрението.
Качествените слънчеви очила филтрират 99-100% от UVA и UVB лъчите. По този начин те предпазват от катарактаiастигматизъм. Широкополите шапки също могат да бъдат полезни за защита на очите, но не са толкова ефективни.
Ако вече носите очила и смятате, че е невъзможно да добавите слънчеви очила към списъка си с аксесоари, трябва да опитате слънчеви очила с диоптри, които могат да ви предпазят, без да влошават зрението ви.

Значението на консултацията за зрението

Ако забележите, че зрението ви се променя, не се колебайте да посетите оптометрист или офталмолог. По този начин можете да разберете дали симптомите ви са индикатор за по-сериозно състояние.
altДори и да нямате рискови фактори за очни заболявания, годишната консултация със специалист помага за ранното идентифициране на потенциални проблеми, което прави корекцията им по-ефективна.
Има и симптоми, които трябва да ви изпратят незабавно в спешното отделение на най-близката болница, тъй като могат да са свързани с тежки състояния:
  • Внезапно настъпващо замъглено зрение
  • Двойно виждане
  • Загуба на периферно зрение
  • Болка в очите
  • Гноен секрет от окото.
Подобряването на зрението е на ваше разположение. Можете да го постигнете с промени в начина на живот: правилно хранене, редовни физически упражнения, предпазване на очите от слънчева светлина. Важно е да държите под контрол всички проблеми с очите, за да можете да запазите зрението си възможно най-добро за възможно най-дълго време.
ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-НОВИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-СТАРИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

Подобряване на зрението: техники и полезни съвети - 5.0 out of 5 based on 1 vote

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: