Какво да не ядем на гладно

( Votes )
Оценка на читателите: / 3
Слаба статияОтлична статия 
altВсички сме чували поне веднъж, че не е добре да ядем едно или друго на гладно, и това е така, защото има много вярвания за това кои храни са подходящи или неподходящи за консумация за първи път през деня. Ето обаче какво казват експертите за това какво не трябва да се яде на празен стомах и техните обяснения!

Защо е важно по кое време се храним

Диетичната индустрия, която е истинска индустрия, разполага с много противоречиви данни за подходящото време за приемане на определени ястия през деня. Но за повечето от нас времето на деня, в което се храним, се определя от много фактори, като например работния ни график, степента на глад, лекарствата, които приемаме, и дори времето, когато семейството, приятелите и колегите ни са свободни.
 
Въпреки че много от нас са склонни да мислят, че това, което ядем, има по-голямо влияние от времето, в което се храним, важно е да помним, че телата ни храносмилат храната по различен начин по различно време на деня. Много от тези ежедневни колебания са свързани с циркадния ритъм - цикълът, който определя режима на сън и бодърстване в продължение на 24 часа. С други думи, това е вътрешният часовник на организма и реагира предимно на промените в интензивността на светлината. Това е една от важните причини, поради които не е добре да се храним късно вечер или дори през нощта.

Кога да закусваме

altПикантни храни
Силно подправените храни водят до дразнене на лигавицата на стомаха и дори до проблеми с изхождането сутрин. Никак не е разумно да ядете пикантна храна на празен стомах, защото тя може да ви тормози през целия ден. Ако ядете пикантна храна на празен стомах, организмът ви ще прояви симптоми на отхвърляне. Лютите чушки могат дори да предизвикат киселинни реакции и стомашни спазми. Пикантните храни могат да допринесат за симптомите на киселини.

 Плодове

altВъпреки че е здравословно да се ядат плодове през целия ден, те трябва да се избягват на гладно. Разумно е сутрин да се избягва консумацията на цитрусови плодове и плодове с високо съдържание на фибри, като портокали, ананас, киви, лимон и гуава. Високото съдържание на фруктоза и фибри може да забави обмяната на веществата и да държи стомаха ви подут през целия ден.

Сурови зеленчуци

Суровите зеленчуци също трябва да се избягват на празен стомах. Зеленчуците са с високо съдържание на фибри, което може да затрудни храносмилането им. Трудното храносмилане може да направи деня ви неприятен. То може да доведе до  болки в стомаха. Затова не яжте салата първо сутрин, а яжте по-късно през деня.

Дъвка

Макар да не може да се нарече храна в истинския смисъл на думата, дъвката е широко използван продукт, дори в ранните часове на сутринта.  Въздействието на дъвките върху червата и установява, че дъвченето на дъвка е също толкова ефективно за производството на стомашни киселини, колкото и яденето на храна.

Това може да не е проблем, ако имате пълен стомах, но ако сте с празен стомах, означава, че нивото на стомашната киселина се повишава, без да има храна за храносмилане. Това може да доведе до редица проблеми, като подуване на корема, киселини, гадене и дискомфорт в корема. Въпреки че само по себе си това е достатъчно неприятно, високите нива на стомашни киселини могат да допринесат или да увеличат риска от други, по-сериозни състояния, като пептична язва или стомашно-чревно кървене.


altКафе и сокове

Разбира се, кафето не е храна, но много хора предпочитат да пият кафе на гладно. Кофеинът в кафето може да стимулира производството на стомашна киселина, която може да раздразни лигавицата на стомаха. На празен стомах този ефект може да бъде по-силно изразен и да доведе до дискомфорт или киселини.

Газираните напитки или газираните напитки също могат да допринесат за повишено производство на стомашни киселини и да влошат симптомите на диспепсия или гастро-езофагеален рефлукс.

Хлебни изделия и продукти, богати на захар

Яденето на празен стомах на продукти, богати на захар, като торти и бисквити, може да доведе до повишени нива на глюкоза в кръвта и внезапни колебания в енергийните нива. Много хора започват деня си с протеиново барче, но експертите препоръчват да не се яде шоколад веднага след събуждане сутрин.

Преработената захар е една от най-лошите групи храни за консумация на празен стомах. Не само шоколадът, но и всички храни и напитки с високо съдържание на захар трябва да се избягват на празен стомах.

Лекарства

altСписъкът с това, което не трябва да се яде на празен стомах, определено трябва да включва лекарства, дори и те да не са храна. Поглъщането на лекарства на празен стомах винаги е ситуация, на която трябва да се обърне внимание.
 
Поглъщането на лекарства на празен стомах винаги е ситуация, която изисква внимание. Някои медикаменти са по-ефективни без храна, докато други задължително трябва да се приемат след хранене. В случая с някои болкоуспокояващи лекарства, като ибупрофен или други противовъзпалителни средства, е най-разумно да ги консумирате след хранене поради потенциално вредни странични ефекти.

Ако получите рецепта за антибиотици от Вашия лекар, важно е да следвате точно инструкциите. Последното нещо, което искате, е още едно посещение при лекаря. Ето защо е полезно да сте особено внимателни при приема на антибиотици, тъй като някои от тях никога не трябва да се приемат на празен стомах.
Също така не е добра идея да приемате витамини на празен стомах. Това може да доведе до гадене, диария и стомашен дискомфорт.
ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-НОВИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-СТАРИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

Какво да не ядем на гладно - 1.0 out of 5 based on 3 votes

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: