Рак на дебелото черво

( Votes )
Оценка на читателите: / 24
Слаба статияОтлична статия 

Какво представляват туморите на дебелото черво?
Характерна особеност на рака на дебелото черво е, че може да се развива едновременно на няколко места по дебелото черво.
Ректалният карцином представлява вторият по честота карцином при мъжа (след белодробния и преди стомашния) и третият при жената (след карцинома на млечната жлеза и матката). Най-засегнатата възраст е между 40 и 60 години, като честотата при двата пола е почти еднаква. Най-голяма е честотата на рака на ректума.

Какви са симптомите при тумор на дебелото черво?
Симптомите зависят от локализацията на рака, от стадия

на развитието му, от наличието на усложнения.
Туморите в лявата половина на червото протичат с прояви на чревна непроходимост, а тези в дясната половина - с кръвоизливна анемия.

 Ранният стадий на болестта протича безсимптомно или със слабо изразени симптоми – тежест след нахранване, чувство за подуване на корема, слаби болки. При напреднал раков процес симптомите става по-изразена.
1. Наличие на оплаквания като тежест в корема, подуване, куркане, гадене, по-рядко повръщане, оригване, намален апетит.
2. Болки. Болката при рак на лявата половина е коликообразна и се проявява при нарушена проходимост. Болката при рак на ректума има постоянен характер.
3. Промени в изхождането: наблюдават се запек, диария, редуване на запек с диария. За рака на ректума са характерни чести дефекации на малки количества, тесни като молив изпражнения, усещане за недоизхождане. Възможно е изпускане по голяма нужда поради понижен тонус на сфинктерите.
4. Патологични изхождания: поява на кръв, слуз и гной.
5. Общи признаци: безапетитие, отпадналост, обща слабост, редукция на тегло, повишена температура при възпалителен процес в и около тумора. Болните постепенно анемизират, цветът на кожата придобива пепеляво-сив (землист) отенък.

Какви са причините за заболяването?
Вилозният аденом, хроничният улцерозен хеморагически колит и полипозата са най-честите чревни заболявания, които могат да се превърнат в злокачествено заболяване.

Каква е прогнозата?
Прогнозата при успешна операция и липса на метастази е добра. При закъсняла операция прогнозата се влошава, независимо от провеждане на химиотерапия.


здравница.комПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-НОВИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-СТАРИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

Рак на дебелото черво - 4.8 out of 5 based on 24 votes

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: