Мерки против изостряне на язвата през пролетта

( Votes )
Оценка на читателите: / 4
Слаба статияОтлична статия 
Всяка пролет бактерията хеликобактер пилори, за чието откриване австралийски учени получиха Нобелова награда, създава сериозни неприятности на хората, страдащи от язва на стомаха.

Класическата язва е преди всичко тази на дванадесетопръстника. Неговата лигавица е особено възприемчива към главния провокатор на язвата - солната киселина.

При язва на дванадесетопръстника болката "на гладно", ако е болен стомахът, възниква веднага след ядене или половин-един час по-късно.

Със своите спираловидни "мустачки" бактерията прониква в лигавицата на стомаха или дванадесетопръстника, пристроява се към клетките на епитела и се храни с тях. При това тя отделя отровни продукти, които образуват язвения дефект.

Специалистите препоръчват храненето да бъде балансирано, диетично, леко, с преобладаващо съдържание на белтъчини.

През последното десетилетие съвременната медицина практически не се сблъсква с класически язвени кръвотечения. Преди се е налагало язвите да бъдат спешно оперирани, но днес те се лекуват относително лесно.

Някои пациенти употребяват на гладно например чист спирт, за да убият микроба. Но освен изгаряне на лигавицата и допълнителна интоксикация, подобна "терапия" не води до нищо.

Задължително трябва да се откажат цигарите. В противен случай лечението ще бъде пълна загуба на време и пари. Лечението трябва да продължи дори при значително подобряване на здравословното състояние Изчезването на болката не означава пълно оздравяване.

При първите язвени симптоми трябва да се направи ендоскопия. При диагностицирана язва или при язва в семейството всички негови членове трябва да се подлагат на тази процедура поне веднъж годишно.

Язвата може да е свързана и с приемането на лекарства. Някои хора приемат абсолютно безконтролно много лекарства, които увреждат лигавицата и червата. Тези язви се лекуват по-трудно и по-дълго време и изискват избирателен подход.

Трябва да се отбележи, че язвата е и от характера на човека. Като правило страдащите от язва са нетърпеливи, тревожни, мнителни и лесно възбудими.

Изострянето на язвата зависи още от стреса, лошата обстановка в семейството или на работата, хроничното недоспиване.


здравница.ком


ПО-НОВИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-СТАРИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

Мерки против изостряне на язвата през пролетта - 2.8 out of 5 based on 4 votes

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: