Симптоми на язва - как да я разпознаем?

( Votes )
Оценка на читателите: / 24
Слаба статияОтлична статия 
За появата на язвена болест играят роля много фактори, но два от тях неизменно присъстват – инфекцията с еликобактер пилори или употребата на противовъзпалителни лекарства.

Има ли случаи с язвена болест, когато тези два фактора отсъстват?
Да, но рядко – при повишена функция на паращитовидните жлези и в някои други случаи.

Какви са най-честите прояви на язвената болест?

При язва на дванадесетопръстника най-често се явява болка в горната част на корема на гладно или нощем. Болката преминава, ако се хапне нещо. Болките продължават няколко седмици и се повтарят всеки ден. След това затихват и може да се появят отново след няколко месеца. В много случаи болката се придружава от парене зад гръдната кост, оригвания и киселини.

При стомашната язва появата на болката често е свързана с приема на храна.

Съществуват и язви, които никога не са предизвиквали болки и изведнъж могат да се проявят чрез усложнения на язвената болест – кръвоизлив или перфорация. При възрастни хора, при някои диабетици или при лица, провеждащи лечение с противовъзпалителни не стероидни средства, язвите могат да протичат почти без симптомно.

Могат ли някои лекарства да доведат до язва или до обостряне на не активна язва?
Да! Това е добрия стар аспирин, широко използван и много полезен, когато е назначен от лекар при съответни индикации, но и не безопасен, ако се взема без лекарска преценка.
Такива лекарства са още пироксикам, пезерпин, ретизид, глюкокортикоиди, фелоран, индометацин и други не стероидни противовъзпалителни средства. Всички, които са имали епизоди на язвена болест, гастрит, стомашни болки или киселини, трябва да внимават с тези лекарства и да предупреждават лекуващия си лекар.

здравница.ком
ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-НОВИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-СТАРИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

Симптоми на язва - как да я разпознаем? - 4.2 out of 5 based on 24 votes

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: