Красив шаблонен мотив върху стената

( Votes )
Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 
По материали на Рийдърс Дайджест.

Украсата с помощта на шаблон е традиционна техника за декориране. Този проект ще Ви покаже как да използвате техниката, за да направите декоративна ивица в най-горната част на стените в дома си. Едно от най-големите предимства на работата с шаблон е леснотата на употреба – нуждаете се само от основни умения, като например работа с четка и с мерителна рулетка.

Необходимите инструменти са: специална четка за шаблони, боя и шаблон по избор (закупен готов или изработен от Вас). Изберете големината на четката спрямо характеристиките на празните места в шаблона, които ще трябва да запълните с нея. В конкретния проект е използвана четка със средна големина – 1.3 см., която може да бъде използвана и като универсална. Можете да използвате различни видове бои – акрилни бои (използвани от художниците), бои за стени или специални бои за шаблони. В проекта е използвана акрилна боя.

Планирайте местоположението

Изберете мястото, където ще разположите шаблона върху стената, както и желаната височина за него, а след това отбележете местата на изравнителните отвори или на горния ръб. След това направете с тебешир едва видима хоризонтална линия на тази височина, която да премине през цялата стая (уверете се, че тя може да се трие).

Основно правило за добър шаблонен дизайн е да избягвате очевидното „прекъсване” на матричния дизайн около вратите, прозорците и ръбовете. За да получите оптималното разстояние между отделните матрични щампи, измерете шаблона и отбележете върху стената реалната им повтаряемост. За да ги позиционирате по-лесно, начертайте по една вертикална черта през центъра на щампата.

Нанесете боята

Залепете шаблона върху изравнителните линии с помощта на самозалепваща се лента (стъпка 1) и сложете малко количество от боята върху картонена чинийка. Натопете четката в боята, така че да покриете само върха й, а след това отстранете излишъка върху сухо парче плат или вестник. Уверете се, че боята се е разнесла по цялата повърхност на върха на четката (стъпка 2). Самата четка трябва да е полу-суха - не забравяйте, че винаги можете да добавите още боя към шарката, но премахването на излишъка става по-трудно.

Леко потопете четката в боята (стъпка 3). Дръжте шаблона със свободната си ръка, за да го поддържате напълно изправен и за да не се размества. Не се притеснявайте, ако върху шаблона попадне боя, но бъдете особено внимателни при обработването на ръбовете. Можете да покриете контурите с боя или да изработите светлосенки. Можете да покриете вече обработените контури със самозалепваща се лента, за да не попадне случайно боя върху тях (стъпка 5).

Грешките са лесно поправими. Можете да повдигнете шаблона (стъпка 4) и да избършете насъбралата се около ръбовете боя с помощта на влажна кърпа, или пък да направите по-късно поправките с боя за стени. Ако по погрешка избършете част от боята по самата шарка, поставете отново шаблона и поправете мястото.

Конкретният проект изисква два цвята боя (зелен и червен), затова върху местата, където ще бъде вторият цвят поставяме самозалепваща се лента. След това обработваме местата с първия цвят, като обхващаме цялото помещение, а едва тогава се връщаме, за да използваме втория, следвайки едни и същи изравнителни знаци (стъпка 5).


Стъпка 1:
Направете линиите върху стената, за да маркирате изравнителните знаци върху шаблона. Залепете шаблона в горната част със самозалепваща се лента.

Стъпка 2: Потопете специалната четка за шаблони в боята и избършете излишъка в сухо парче плат, докато тя остане полу-суха.


Стъпка 3:
Нанесете боята спрямо шаблона с помощта на леки потупващи и въртящи движения, докато покриете цялата свободна повърхност. Започнете да обработвате повърхността от периферията към центъра.


Стъпка 4: Повдигнете шаблона и проверете за дефекти, като например потекли капки боя, размазване по ръбовете и прочее. Ако има нужда от това, поставете пак шаблона и поправете местата, където е необходимо.Стъпка 5: Оставете първият цвят да изсъхне и покрийте местата със самозалепваща се лента. Използвайки същите изравнителни знаци, нанесете и втория цвят.


комфорт.бг

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-НОВИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-СТАРИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: