Децата трябва да боледуват

( Votes )
Оценка на читателите: / 2
Слаба статияОтлична статия 

децата трябва да боледуват
Всеки родител или отглеждащ дете полага всички грижи да предотврати боледуването на малките деца. Хомеопатични лекарства, витамини, имуностимулатори се харчат като топъл хляб целогодишно с единствената надежда да предпазят малчуганите от ежемесечните хреми, кашлици и грипове.

Чисти се и дезинфикцира старателно с цел да се избегнат възможните инфекции.

Но ето че Американското дружество по гастроентерология „Америкън джърнъл ъф гастроентероложди" публикува свое изследване, което доказва, че децата, които се отглеждат в изрядно чисти домове, са изложени на по-голям риск от инфекция на чревния тракт и че когато в ранна възраст децата са изложени на малко вируси, бактерии и други микроорганизми, се увеличава рискът от неадекватна реакции от страна на тяхната имунна система.


децата трябва да боледуватЗаболяването, което развиват децата, живеещи в стерилни условия - IBD, спада към групата на хроничните чревни възпаления, предизвикващи болки в корема и диария. Смята се, че тези състояния са резултат от свръхреакция, при която организмът наранява тъканта на собствения си чревен тракт. Учените са изследвали възможността инфекцията да е обусловена от прекалено високата хигиена.

Т. нар. „хигиенна хипотеза” беше формулирана за първи път в края на 80-те години на миналия век като едно от обясненията за увеличаването на алергиите в развитите страни.

Изследванията са доказали, че има по-малка вероятност за развитие на алергии при малките деца, които посещават детски градини и изложени в по-голяма степен на вируси и други микроорганизми, отколкото за техните връстници, които растат без деца около тях.


децата трябва да боледуват

Екип от медицинския център “Хадаса” към университета в Ерусалим също е изследвал връзката между риска от чревни възпаления и хигиенните условия, при която се отглеждат децата. При проучването са отчетени и фактори като броя на децата в семейството и реда на тяхното раждане, дали семейството живее в град или на село. Смята се, че условията за живот на село са по-малко хигиенични отколкото в града.

Учените са изследвали почти 400 хиляди тийнейджъри, като на 768 от тях е била поставена диагноза инфекция на чревния тракт /IBD/. При децата с по един брат или сестра рискът от заболяване се е оказал три пъти по-висок, отколкото при тези с 5 или повече братя и сестри. Установено е, че тийнейджърите, живеещи в градска среда, са с 38 процента по-застрашени от инфекции, отколкото техните връстници в селските райони.

За пореден път медицината ни изумява с противоречивите си твърдения. Все пак, нищо прекалено не е на добро.

Силва Коен

 

чудеса.нет

 ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-НОВИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-СТАРИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

Децата трябва да боледуват - 5.0 out of 5 based on 2 votes

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: